Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Tri hrabre hrvatske žene žive na rubu zloglasnog naselja Cité Soleil, mjestu gdje život vrijedi koliko i šaka riže

Časne sestre Mirjam, Liberija i Ana misionarke su koje, uz to što su svoj život posvetile Bogu, svim žarom svoga srca skrbe i o siromašnoj haićanskoj djeci u vrlo teškim i opasnim uvjetima, gdje vas noću bude pucnjevi iz vatrenog oružja i gdje su tekuća voda i električna energija čisti luksuz u kojemu se uživa tek s vremena na vrijeme
05. siječnja 2017. u 07:15 0 komentara 1949 prikaza
Haiti
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/10

Već je poznato da je hrvatska noga kročila na sve kontinente i zemlje svijeta, ali manje je poznato da na kraju prašnjavog, neasfaltiranog puteljka, u naselju Bon Repos (lijepi odmor – gle, ironije!) možete naići na Dom za djecu pod nazivom "Bl. Alojzije Stepinac", a u njemu susresti pedesetak djece u dobi od dojenčadi do punoljetnosti. 

Često se mogu vidjeti u hrvatskim kockastim sportskim dresovima kako veselo trčkaraju po dvorištu, pjevaju i mole na hrvatskom jeziku, dok se iznad njihovih glava vijori hrvatska zastava. 

Pratite Moju Hrvatsku na Facebooku i prvi doznajte što je novo u iseljeništvu!

Na dalekom karipskom otočju, usred najsiromašnije države sjeverne hemisfere Haitija, na rubu zloglasnog naselja Cité Soleil, već nekoliko godina žive tri hrabre žene, tri hrvatske redovnice iz reda Družbe služavki Kristovih i Služavki Maloga Isusa.

Časne sestre Mirjam, Liberija i Ana misionarke su koje, uz to što su svoj život posvetile Bogu, svim žarom svoga srca skrbe i o siromašnoj haićanskoj djeci u vrlo teškim i opasnim uvjetima, gdje život vrijedi koliko i šaka riže, gdje vas noću bude pucnjevi iz vatrenog oružja i gdje su tekuća voda i električna energija čisti luksuz u kojemu se uživa tek s vremena na vrijeme.

No, odakle uopće sirotište kardinala Stepinca na Haitiju?!

Ne tako davnih ratnih devedesetih godina, pripadnici hrvatskog iseljeništva iz američkog grada New Jerseyja, iz jedne od hrvatskih župa koje predvodi velečasni Giordano Belanich, osnovali su Croatian Relief Services i prikupljali pomoć za ratom nastradalu domovinu.

Kada je rat stao, preusmjerili su svoja sredstva za najbližu državu kojoj je pomoć bila prijeko potrebna – u Haiti. 

Godine 2010. kupili su zemljište u jednom od najsiromašnijih dijelova glavnog grada Port-au-Princea i izgradili dom za oko 50 potrebite djece.

Prije dolaska misionarki, brigu o sirotištu vodilo je nekoliko mladih hrvatskih i američkih volonterki, čija imena valja zapamtiti: Sandra, Miranda, Jane...

Potres na Haitiju Dani bez sanitarnih čvorova i vode Iskustvo hrvatske obitelji koja je preživjela potres na Haitiju Dominikanska Republika Sestre Mirabal Hrvatica donosi potresnu priču iz Dominikanske Republike: Pakao je krenuo kad je lijepa Minerva odbila zloglasnog diktatora

One su bile prve koje su svojoj djeci, kako su ih zvale, pružile ljubav i toplinu doma, približile tradiciju proslave blagdana, kupile i okitile prvo božićno drvce i s ljubavlju zamotale darove koje će ta djeca prvi put u životu primiti i osladiti se domaćim kolačićima, uz vesele božićne pjesme i misna slavlja.

I baš zahvaljujući sestrama Mirjam, Liberiji, Ani, Sandri, Mirandi, Jane, ova sirota djeca znaju što su blagdani.

Hrvati velikoga srca iz iseljeništva i domovine već godinama prikupljaju novac i različite donacije kako bi pomogli osigurati bolju budućnost malim Haićanima.

Ako im se želite pridružiti, sve informacije možete naći na njihovim službenim stranicama, Facebooku ili se izravno obratiti sestrama misionarkama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.