Naslovnica Priče

Tko je Nick Verzuh i kada je došao u Ameriku?

Iako rodom iz Gorskog kotara, Nicka vjerojatno ne privlače toliko gorski predjeli koliko pogodnost da tu izgradi svoj saloon. Montana je tada zemlja velikih rančeva i brojnih kauboja, omiljenih gostiju takvih okupljališta, no i kraj do kojeg dopire razvoj industrije
26. srpnja 2016. u 13:12 0 komentara 634 prikaza
Verzuh
Foto: Fotoarhiva Hreljanović, Rijeka
Pogledajte galeriju 1/2

Njegovo ime znamo jedino zato što je ispisano velikim slovima na fotografijama pročelja njegova saloona koji je, sa slikom unutrašnjosti svoje udobno opremljene gostionice, poslao obitelji u Gorski kotar.

Slike su sačuvali daleki nasljednici do kojih o Nicku nisu doprle nikakve vijesti. Možemo tek nagađati koji je među onima na slikama.

Stoji li na radnom mjestu ili se radije pokazuje kao gospodin s uvjerljivim brčinama i šeširom?

Verzuh | Autor : Fotoarhiva Hreljanović, Rijeka Foto: Fotoarhiva Hreljanović, Rijeka

No sigurno je da je zadovoljan svojim američkim uspjehom!

Verzuh je rijetko prezime. Svega je sedam puta zabilježeno na listama iseljenika koji su u razdoblju od 1892. do 1924. stizali na Ellis Island.

No na tom popisu nema Nikole-Nicka. Znači da stiže ranije ili se iskrcava u nekoj drugoj luci, možda u Philadelphiji, Baltimoreu ili Bostonu.

Verzuhi u Ameriku dolaze iz Gorskog kotara - najprije majka s djecom, nekoliko mjeseci potom Anton iz Severina putuje u Colorado, a nakon više godina stiže još samo jedan momak.

Pažnju ipak privlači sirota Ana u dobi od 36 godina.

Mjesto prebivanja iz kojeg dolazi navedeno je pogrešno kao Roudal! Ana se 29. prosinca 1900. ukrcava u Le Havreu na parobrod La Bretagne i stiže u New York 7. siječnja 1901. godine.

Na listi putnika upisana je kao kućanica, s 36 dolara u džepu. Koliko godina života - toliko dolara!

S njom je u društvu i susjeda Marija Grgurić (23), no upadljivo je da Ana ne spominje muža, a ima brojnu djecu - Josu (15), Anu (13), Terezu (5) i Danicu koja ima samo dvije i pol godine. Majka i djeca odlaze kod šurjaka i strica u jedno od najčešćih odredišta hrvatskih iseljenika - u Pittsburgh, Pennsylvania.

Od kakve nevolje Ana bježi?

Što joj se dogodilo s mužem, ocem brojne djece? Nastradao u nesreći? Propio se, zapostavlja i zlostavlja obitelj?

I tko je šurjak kojem povjerava spas svoje djece? Je li to imućan, ali možda osamljeni Nick? Možemo jedino nagađati.

Ako su ona i djeca doista došli Nicku, znači da su se u međuvremenu vjerojatno iz naseljenih i visokoindustrijaliziranih krajeva sjeveroistoka SAD-a preselili na rančerski sjeverozapad, među krave i "kravare".

Planinski predjeli Montane posljednje su indijansko utočište. Nakon konačno završenih ratnih sukoba i brojnih čarki, krajem stoljeća iz tog područja odlazi vojska, a u bivšim utvrdama osnivaju se škole za industrijsku obuku mladih Indijanaca (1892.) koje vlasti žele uklopiti u moderni život.

Frane Lučić Frane Lučić Borinov Nakon trećeg boravka u Americi zauvijek se vratio kući Le Havre Ante Biankini Priča o liječniku, političaru i kriminalnom sociologu

Iako rodom iz Gorskog kotara, Nicka vjerojatno ne privlače toliko gorski predjeli koliko pogodnost da tu izgradi svoj saloon. Montana je tada zemlja velikih rančeva i brojnih kauboja, omiljenih gostiju takvih okupljališta, no i kraj do kojeg dopire razvoj industrije.

Trinaest godina poslije sirote Ane, u Ameriku dolazi 17-godišnji Rudolf Verzuh, također iz nečitko ispisanog mjesta u "Austriji" (Pinowae?).

U New York stiže 21. veljače 1913. brodom iz Le Havrea i odlazi u East Helenu, Montana - stricu Nicku Verzucku!

Tko bi to mogao biti ako ne onaj ponosni vlasnik saloona!

Jesu li se članovi goranske obitelji Verzuh okupili i skrasili u East Heleni u Montani?


preuzeto iz knjige Merika - Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880. - 1914.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.