Koliko godina života - toliko dolara!

Tko je Nick Verzuh i kada je došao u Ameriku?

Verzuh
Foto: Fotoarhiva Hreljanović, Rijeka
1/2
26.07.2016.
u 13:12

Iako rodom iz Gorskog kotara, Nicka vjerojatno ne privlače toliko gorski predjeli koliko pogodnost da tu izgradi svoj saloon. Montana je tada zemlja velikih rančeva i brojnih kauboja, omiljenih gostiju takvih okupljališta, no i kraj do kojeg dopire razvoj industrije

Njegovo ime znamo jedino zato što je ispisano velikim slovima na fotografijama pročelja njegova saloona koji je, sa slikom unutrašnjosti svoje udobno opremljene gostionice, poslao obitelji u Gorski kotar.

Slike su sačuvali daleki nasljednici do kojih o Nicku nisu doprle nikakve vijesti. Možemo tek nagađati koji je među onima na slikama.

Stoji li na radnom mjestu ili se radije pokazuje kao gospodin s uvjerljivim brčinama i šeširom?

Foto: Fotoarhiva Hreljanović, Rijeka

No sigurno je da je zadovoljan svojim američkim uspjehom!

Verzuh je rijetko prezime. Svega je sedam puta zabilježeno na listama iseljenika koji su u razdoblju od 1892. do 1924. stizali na Ellis Island.

No na tom popisu nema Nikole-Nicka. Znači da stiže ranije ili se iskrcava u nekoj drugoj luci, možda u Philadelphiji, Baltimoreu ili Bostonu.

Verzuhi u Ameriku dolaze iz Gorskog kotara - najprije majka s djecom, nekoliko mjeseci potom Anton iz Severina putuje u Colorado, a nakon više godina stiže još samo jedan momak.

Pažnju ipak privlači sirota Ana u dobi od 36 godina.

Mjesto prebivanja iz kojeg dolazi navedeno je pogrešno kao Roudal! Ana se 29. prosinca 1900. ukrcava u Le Havreu na parobrod La Bretagne i stiže u New York 7. siječnja 1901. godine.

Na listi putnika upisana je kao kućanica, s 36 dolara u džepu. Koliko godina života - toliko dolara!

S njom je u društvu i susjeda Marija Grgurić (23), no upadljivo je da Ana ne spominje muža, a ima brojnu djecu - Josu (15), Anu (13), Terezu (5) i Danicu koja ima samo dvije i pol godine. Majka i djeca odlaze kod šurjaka i strica u jedno od najčešćih odredišta hrvatskih iseljenika - u Pittsburgh, Pennsylvania.

Od kakve nevolje Ana bježi?

Što joj se dogodilo s mužem, ocem brojne djece? Nastradao u nesreći? Propio se, zapostavlja i zlostavlja obitelj?

I tko je šurjak kojem povjerava spas svoje djece? Je li to imućan, ali možda osamljeni Nick? Možemo jedino nagađati.

Ako su ona i djeca doista došli Nicku, znači da su se u međuvremenu vjerojatno iz naseljenih i visokoindustrijaliziranih krajeva sjeveroistoka SAD-a preselili na rančerski sjeverozapad, među krave i "kravare".

Planinski predjeli Montane posljednje su indijansko utočište. Nakon konačno završenih ratnih sukoba i brojnih čarki, krajem stoljeća iz tog područja odlazi vojska, a u bivšim utvrdama osnivaju se škole za industrijsku obuku mladih Indijanaca (1892.) koje vlasti žele uklopiti u moderni život.

Iako rodom iz Gorskog kotara, Nicka vjerojatno ne privlače toliko gorski predjeli koliko pogodnost da tu izgradi svoj saloon. Montana je tada zemlja velikih rančeva i brojnih kauboja, omiljenih gostiju takvih okupljališta, no i kraj do kojeg dopire razvoj industrije.

Trinaest godina poslije sirote Ane, u Ameriku dolazi 17-godišnji Rudolf Verzuh, također iz nečitko ispisanog mjesta u "Austriji" (Pinowae?).

U New York stiže 21. veljače 1913. brodom iz Le Havrea i odlazi u East Helenu, Montana - stricu Nicku Verzucku!

Tko bi to mogao biti ako ne onaj ponosni vlasnik saloona!

Jesu li se članovi goranske obitelji Verzuh okupili i skrasili u East Heleni u Montani?


preuzeto iz knjige Merika - Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880. - 1914.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije