Naslovnica Priče

Papa hrvatskoga roda koji je Rim pretvorio u metropolu

Neki povjesničari, pored odnosa prema hrvatskoj zajednici u Rimu i svetom Jeronimu, njegovo hrvatstvo iščitavaju i iz činjenice da je među osam kardinala, koje je imenovao u svome pontifikatu, jedini stranac bio Juraj Drašković
14. lipnja 2017. u 09:02 0 komentara 1868 prikaza
Rim
Foto: Shutterstock

Pravo ime pape Sikste V. bilo je Felice Peretti di Montalto. Sin je Hrvata koji se, prema dokumentima tajnog vatikanskog arhiva, nastanio u blizini Ancone i oženio Talijankom. 

Frankfurt Matija Vlačić Ilirik Hrvatski velikan bio je vodeći protestantski teolog

Rođen je 1521. godine u Grottammareu, a školovao se u Ferrari, Bologni, Riminiju, Sieni i Fermu, gdje je doktorirao teologiju. 

Obnašao je dužnosti glavnog vikara konventualaca, biskupa te kardinala. Od 1570. do 1585. bio je treći naslovni kardinal hrvatske crkve svetog Jeronima u Rimu. Kad je izabran za papu, uzeo je ime Siksto V. (1585. – 1590.). 

Utjecao je na preobrazbu Rima u "svjetsku" metropolu, tako što je obnovio, dogradio i uredio mnoga zdanja, poput Trga svetog Petra, Lateranske bazilike, Kvirinalske palače... Uvelike je pridonio uljuđenosti grada, boreći se protiv razbojnika i kriminalaca, ali i moralne raskalašenosti. 

Osim što je pomagao hrvatskoj zajednici u Rimu, tijekom svoga pontifikata zauzeo se za uređenje crkve i zavoda svetog Jeronima. Također je odredio kako članom hrvatskog zavoda može postati samo osoba koja zna ilirski jezik i hrvatskog je podrijetla. 

Prijevod Biblije svetoga Jeronima, poznat kao "Vulgata", proglasio je 1590. službenom katoličkom Biblijom. 

Neki povjesničari, pored odnosa prema hrvatskoj zajednici u Rimu i svetom Jeronimu, njegovo hrvatstvo iščitavaju i iz činjenice da je među osam kardinala, koje je imenovao u svome pontifikatu, jedini stranac bio Juraj Drašković.

Papa Siksto V. preminuo je 1590. godine u Rimu.

Zatvor Bartol Đurđević Hrvat je bio najpopularniji turski zarobljenik u Europi Šibenik Antun Vrančić Šibenčanin kao najmoćniji Hrvat u Ugarskom Kraljevstvu Oxford Juraj Dragišić Bio je jedan od prvih Hrvata školovanih na Oxfordu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.