Naslovnica Priče

'Odlaskom u mornaricu odužio sam se Americi zato što nas je primila. Mirovinu ću dobiti kada napunim 60 godina'

Zašto je otišao u američku mornaricu, kako je obitelj preživljavala nakon očeve smrti, koliko mu znači Hrvatska i uči li svoju djecu ono što su učili njega, doznajte u intervjuu koji smo napravili sredinom prošle godine u Chicagu
12. ožujka 2017. u 12:10 12 komentara 12717 prikaza
Jure Kutleša
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/14

U trećem po veličini gradu Sjedinjenih Američkih Država živi gotovo tri milijuna stanovnika. Petina društva, njih 544 tisuće su useljenici.

Tri hrvatske župe, četiri radijske postaje, dva nogometna kluba, Meštrovićevi Indijanci, jedan Kulturni centar i bezbroj neispričanih sudbina. To je Chicago, vjetroviti grad sa 150 tisuća Hrvata.

Ovo su ljudske priče o novom početku u starom životu, ali uvijek s rukom na srcu i mislima u domovini.

Ovo su filmske priče koje su nastajale tisućama kilometara daleko od zavičaja.

A život ovih obitelji je Život s prijevodom.

Propustili ste Večernjakovu iseljeničku turneju: Chicago? Pročitajte ovdje!

Kirinčić Večernjakova iseljenička turneja: Chicago Izgubljena mladost: Vize za Ameriku pronašli u srušenoj vukovarskoj pošti Ilija Vasilj Večernjakova iseljenička turneja: Chicago 'Oni koji su mi se na početku smijali, kasnije su radili za mene'

Jure Kutleša pripadnik je drugog naraštaja Hrvata u Chicagu. Ovaj 52-godišnjak danas je zadovoljan i ispunjen obiteljski čovjek.

No, nije sve uvijek bilo idilično! Težak početak života u novoj sredini činio se kao jedino svjetlo na kraju dugog tunela.

Zašto je otišao u američku mornaricu, kako je obitelj preživljavala nakon očeve smrti, koliko mu znači Hrvatska i uči li svoju djecu ono što su učili njega, doznajte u intervjuu koji smo napravili sredinom prošle godine u Chicagu.

"Iako sam umirovljeni časnik američke vojske, neću primiti mirovinu sve dok ne napunim šezdeset godina. Do tada ću raditi", rekao je Kutleša.

I da... Jednom prilikom njegovom zrakoplovu do kopna su preostala tri sata leta, a onda su otkazali motori...

  • lucia.stafilic:

    Gospodine budite sretni da Ste tamo. Domovina osta Domovina i uvijek ce biti, nismo mi tamo bas pozeljni, to mozete sami na svojoj kozi osjetiti ako cesce dolazite. Nema to veze sa ljudima, imam tamo puno prijatela a hvala Bogu ... prikaži još! ni jednog Neprijatelja- to Vam je nasa Sudbina, razliciti nacini zivota.

  • porezni.obveznik:

    na cijoj ce se strani gospodin boriti ako se zakuha izmedju nas i USA?

  • _Babaroga_:

    Koji HRVAT??? Kaze: moji mama i tata su iz Hrvatska iz TOMISLAVGRADA. Sto niste covjeku dali kartu Hrvatske.... ili i vi na Vecernjem mislite da je Tomislavgrad u Hrvatskoj???? Buhahahhaha