Moja Hrvatska
Naslovnica Priče Večernjakova iseljenička turneja: Chicago

'Od svoje djece ću tražiti da nastave tradiciju'

Tijekom programa su pročitana pisma guvernera države Illinois Brucea Raunera, gradonačelnika Chicaga Rahma Emanuela i glavne državne odvjetnice Illinoisa Lise Madigan
14. svibnja 2016. u 03:14 0 komentara 1505 prikaza
Hrvatsko-američki dan
Foto: Croatians of Chicagoland
Pogledajte galeriju 1/22

Hrvatski folklor, nošnje iz zavičaja, pjesme za srce i mladi s ponosnim plesnim koracima. Tako je naše iseljeništvo u dalekom Chicagu obilježilo 25. godišnjicu hrvatske neovisnosti.

Hrvatsko-američki dani, događaj koji u novije vrijeme datira iz 2005. godine, održan je jučer u središtu grada.

"Manifestacija svoje korijene vuče iz 60-ih i 70-ih godina kada su se Hrvati okupljali želeći svijetu nešto reći o komunizmu. Dakle, riječ je o programu koji na radni dan privlači ljude iz poslovnog dijela Chicaga", istaknuo je Jozo Grbeš, kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu.

Hrvatsko-američki dan | Autor : Matej Pavelić Foto: Matej Pavelić

Organizatori su za posjetitelje pripremili plakate i letke sa zanimljivostima o domovini te razne slasne hrvatske proizvode.

Anela Kosić već deset godina pleše u skupini "Klub Stepinac". Danas je bila obučena u nošnju iz Sinja.

Hrvatsko-američki dan | Autor : Matej Pavelić Foto: Matej Pavelić

"Došla sam kako bih svima pokazala našu baštinu. Nekim Amerikancima je to smiješno, no ovdje ima puno drugih useljeničkih naroda koji rade slične stvari. Od svoje djece ću svakako tražiti da nastave tradiciju", priznala je 21-godišnja Anela.

Njezina prijateljica Marijana Kikaš ponosno pleše u vrličkoj nošnji.

Hrvatsko-američki dan | Autor : Matej Pavelić Foto: Matej Pavelić

"Rođena sam u Chicagu, ali volim Hrvatsku. Mnogi ljudi ne znaju ništa o našoj domovini pa im slikama pokazujemo kakva je ona doista", dodaje.

Odvjetnik John Zvonimir Kosir dijete je hrvatskih useljenika. Zbog odgovornosti prema obiteljskoj lozi, ali i osjećaja pripadnosti, posljednjih pet godina vodi program na Daley Plazi.

Hrvatsko-američki dan | Autor : Matej Pavelić Foto: Matej Pavelić

"Imali smo puno posjetitelja iz svih dijelova grada. Djeca iz četiri skupine plesala su hrvatska kola i svirala tambure. Stvarno je bilo lijepo", zaključio je naš sugovornik.

Dodajmo na kraju kako su tijekom programa pročitana pisma guvernera države Illinois Brucea Raunera, gradonačelnika Chicaga Rahma Emanuela i glavne državne odvjetnice Illinoisa Lise Madigan.

Manifestaciji su prisustvovali Joško Paro, hrvatski veleposlanik u SAD-u i Sanja Laković, generalna konzulica u Chicagu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.