Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Nakon 27. pada na vozačkom ispitu optužio Udbu za urotu

Ante se tad odlučio požaliti kraljici Elizabeti. Nedugo nakon što joj je uputio pismo, u poštanski sandučić primio je zanimljivu omotnicu
27. kolovoza 2016. u 13:56 16 komentara 10605 prikaza
Australija
Foto: Thinkstock

U Australiji se teško može dobiti posao bez vozačke dozvole. Tako je junak naše priče, hrvatski iseljenik, ispit polagao 27 puta, ali bezuspješno.

Vjerovao je kako su se neprijatelji urotili protiv njega, točnije jugoslavenska UDBA.

Početak je 70-ih i prošlo je svega nekoliko godina od Antinog odlaska iz domovine.

"Svi ispitivači su dobili naputak iz bivše države da me ruše zbog mog hrvatstva", rekao je naš sugovornik.

Zbog tolikih padova Ante se odlučio požaliti kraljici Elizabeti. Nedugo nakon što joj je uputio pismo, u poštanski sandučić primio je zanimljivu omotnicu. 

Kraljica mu se zahvalila na dopisu i odgovorila kako to nije područje njezine nadležnosti. Obavijestila ga je i da je žalbu proslijedila glavnom guverneru Australije.

Naš junak je jednom prilikom pred hrvatskom crkvom u Melbourneu nakon mise ponosno pokazivao kraljičino pismo: "Pogledajte tko mi piše!"

U međuvremenu je s nestrpljenjem čekao što će odlučiti o njegovom slučaju. Odgovor je brzo stigao.

Kovčeg pun nade Jedna košulja za trojicu Hrvata Kovčeg pun nade Josipa Draisma Australija - zemlja u kojoj se osjećaju kao gosti 'Odbili su me jer sam dijete useljenika'

Glavni guverner je obavijestio Antu da on ne može rješavati predmete vozačkih dozvola te ga je uputio na guvernera australske države Viktorije. 

Naš junak se ponovno pohvalio bližnjima kako se monarhija i dalje bavi s njegovim problemom.

Kraljičin predstavnik za Viktoriju proslijedio je slučaj premijeru koji je u istoj maniri kao i njegovi prethodnici pismeno zamolio svog ministra prometa da ponudi rješenje.

I tad su hrvatskom iseljeniku omogućili besplatan pristup ispitu, dakle 28. put.

No, Ante ponudu ipak nije prihvatio. Njegov brat Franjo položio je vozački iz drugog pokušaja i cijeli život ga vozio gdje je trebalo.

  • Avatar pametnom_dosta
    pametnom_dosta:

    Ha ha bilo kuda Udba - svuda

  • Deleted user:

    Zamisli lika, uvijek sam govorio da naši ljudi koji su otišli u te krajeve imaju istu pamet kao i tada kad su odlazili, imao sam priliku to vidjeti u rodbini i to je istina, zaostali iza normalnog života.