Bogatstvo različitosti

Kakva ljepota! Hrvati u Clevelandu imaju vlastiti vrt

Cleveland
Foto: Matica
1/4
26.10.2016.
u 10:35

Ideja izgradnje Hrvatskoga kulturnog vrta nailazila je na mnoge zapreke tijekom sedamdesetogodišnje dominacije jugoslavenske države

Hrvati Clevelanda i okolice mogu uživati u ljepotama Hrvatskoga kulturnog vrta (Croatian Cultural Garden), koji je prema idejama i obilnoj financijskoj potpori naše mnogobrojne iseljeničke zajednice oblikovao pejzažni arhitekt Jim McKnight u poznatome Rockefellerovu parku i to u sklopu Kulturnih vrtova Clevelanda (Cleveland Cultural Garden Federation), sastavljenom od mnoštva etničkih vrtova. 

Kulturni vrtovi Clevelanda, gotovo stoljetne tradicije, prezentiraju bogatstvo različitosti useljeničkih naroda koji žive u toj američkoj metropoli savezne države Ohio i posebnosti njihovih hortikulturnih stilova. 

O projektu desetljeća clevelandskih Hrvata razgovarali smo s predsjednicom ustanove Croatian Heritage Museum and Library Brankom Malinar, koja ističe da se hrvatska zajednica oko ovog projekta 21. stoljeća krajobrazne arhitekture iznimno snažno angažirala i da je rezultat prelijepi park.

Čestica od dva jutra

"Muzej hrvatske baštine i knjižnica osnovani su prije sedam godina, a posebni odbor muzeja zatim je inicirao izgradnju, prikupljanje građe i oblikovanje Hrvatskoga kulturnog vrta u sklopu poznatoga Rockefellerova parka u Clevelandu. Izabrana zemljišna čestica veličine je oko dva jutra. Tako se Hrvatski kulturni vrt (HKV) smjestio na prostoru između Mađarskog i Židovskog kulturnog vrta, na Martin Luther King Jr. Driveu i East Boulevardu. Prije šest godina, točnije 10. siječnja 2010., održan je sastanak na kojem je bilo prisutno 125 Hrvata. Okupljeni su iznijeli mnoštvo ideja o vizualnom oblikovanju vrta i botaničkim obilježjima pa se ubrzo počeo skupljati novac među našim ljudima kako bi se ideje o izgledu vrta i njegovoj biološkoj raznolikosti nesmetano razvijale. Edward & Catherine Lozick Foundation, čiji su osnivači podrijetlom Bračani, najveća je zakladnička donacija. S druge strane, fascinantan je broj pojedinačnih donacija za oblikovanje vrta Hrvata i građana hrvatskih korijena koji žive ovdje u saveznoj državi Ohio", rekla je Branka Malinar. 

Gradnja u dvije faze

"Gradnja HKV-a započela je prije pet godina, a tekla je u dvije faze. Završetak prve faze izgradnje na hrvatskome kulturnom spomen-području u Clevelandu obilježen je prigodnom svečanošću 3. lipnja 2012., uz nazočnost mnogobrojnih Hrvata i njihovih prijatelja, među kojima su bili uglednici iz javnoga života Amerike i Hrvatske, poput Franka Jacksona, gradonačelnika Clevelanda, zastupnice 11. kongresnoga okruga za Ohio Marcije L. Fudge i drugih. Najsretniji među uzvanicima, uz američke građane hrvatskih korijena, doimao se Paul Burik, predsjednik udruge Cleveland Cultural Garden Federation (CCGF) koja simbolizira skladni suživot useljeničkih etničkih zajednica u dvomilijunskome multikulturnome mozaiku američkoga metropolitanskog područja Clevelanda. Velik su prilog u organizaciji dali i Tom Turkalj, sin kipara J. Turkalja, Marija Vokić, Helena Sekulić, kao i svi vrijedni članovi inicijativnog odbora HKV-a, desetak naših kulturno-umjetničkih društava i župljana svih hrvatskih župa na clevelandskom području na čelu s našim župnicima. Popis onih koji su se angažirali oko HKV-a vrlo je velik i teško je sve pojedinačno navesti. Svima od srca – hvala! Najkraće rečeno, obje su faze izgradnje HKV-a uspješno okončane", nastavlja predsjednica Malinar. 

Replike monumentalne Višeslavove krstionice i skulpture "Majke useljenika", rad hrvatskoga kipara Josipa Turkalja, među zanimljivijim su eksponatima u postavu umjetnina na otvorenome. 

"U postament te brončane skulpture uklesana su tri identitetska znaka hrvatskoga naroda koji simbolično povezuju starohrvatsku kulturu od stoljeća sedmog do suvremenog doba: pleter, glagoljicu i nacionalni grb neovisne RH. Uz izabrano hrvatsko znakovlje na postamentu skulpture uklesana je i posveta čiji tekst vjerodostojno svjedoči o iseljeničkome nepresušnom rodoljublju i čovjekoljublju: 'Hrvati iz Clevelanda i okolice posvećuju ovaj kip Majke useljenika, kao i ovaj vrt, svim majkama koje su došle u ovu zemlju tražeći slobodu za sebe i svoje'", objasnila nam je Branka Malnar, dodavši kako su u Hrvatskoj naručene i klupe od bračkoga kamena, njih ukupno šest, koje su kao spomenak na mediteransku kolijevku sponzorirali ljudi dalmatinskih korijena. Tvrtka obitelji Katic Ennterprise Welding organizirala je zahtjevan prijevoz iz Hrvatske o svom trošku.

Replika krstionice kneza Višeslava

"Ameri kao hrvatsko žensko društvo darovalo je novac za izradu replike krstionice kneza Višeslava, a obitelji Ivana, Slavka i Nikole Katic zaslužne su za njezino iznimno zahtjevno dopremanje u Cleveland. Višeslavova krstionica simbolizira početke kršćanstva u Hrvata, koje su naši preci u svojim dušama prenijeli u Ameriku. Njezina replika krasi clevelandski vrt u prirodnoj veličini. Velečasni Mirko Hladni blagoslovio je krstionicu, a gradonačelnik Clevelanda Frank Jackson održao je prigodni govor u nazočnosti mnogobrojnih građana i kulturno-umjetničkih društava hrvatskih korijena, koja su izvela prigodni program 2014.", zaključuje Branka Malinar.

U Ohiju danas živi zajednica s više od sedamdeset tisuća američkih Hrvata. Povjesničari migracija bilježe da je u tome gradu djelovalo i djeluje oko pedeset hrvatskih organizacija, dvije župe, dva narodna doma, jedna škola hrvatskoga jezika, četiri radijska programa i niz kulturno-umjetničkih društava te folklornih i tamburaških sastava, kao i znatan broj fraternalističkih i humanitarnih organizacija.

Kulturni vrtovi Clevelanda, koji imaju 27 etničkih vrtova, u stoljetnoj tradiciji bilježe i tzv. Jugoslavenski kulturni vrt koji, nažalost, u svome sastavu nije imao ni jednu hrvatsku kulturnu ili botaničku znamenitost unatoč tisućljetnoj riznici kulturnog stvaralaštva Hrvata u domovini i iseljeništvu.

Ideja izgradnje Hrvatskoga kulturnog vrta u Clevelandu nailazila je na mnoge zapreke tijekom sedamdesetogodišnje dominacije jugoslavenske države, u čijem je sastavu bila Republika Hrvatska do prvih demokratskih izbora devedesetih godina 20. stoljeća. 

Posljednjih dvadesetak godina ideja o izgradnji vrta ponovno je aktualizirana među hrvatskim iseljenicima. 

Danas je Hrvatski kulturni vrt dragulj Clevelanda, u čiji je život utkana energija svih pripadnika hrvatske zajednice te prelijepe američke metropole u Ohiju.

Komentara 3

ZG
zg223
13:47 27.10.2016.

talijanske zastave?

MA
MahnitiTapir
18:25 27.10.2016.

Mađarska zastava?!

SU
sudac22
18:20 27.10.2016.

Kakva grozota, prekrasnom Hrvatskom koja je ljepša i od najljepšeg vrta upravljaju komunisti,lopovi i ubojice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije