Naslovnica Priče

Kako je Hrvat preporodio američko ribarstvo

Zahvaljujući upravo Power Blocku kalifornijska je flota tunolovaca izašla iz ekonomske propasti do koje su je na sam rub egzistencije doveli visoki troškovi rada i zastarjele metode ribarenja
08. ožujka 2017. u 09:46 0 komentara 1046 prikaza
Mario Puratić Puretich
Foto: Screenshot YouTube
Pogledajte galeriju 1/2

Mario Puratić Puretich kao ribar u San Pedru u Kaliforniji revolucionizirao je tehnologiju izvlačenja ribarskih mreža iz mora svojom konstrukcijom uređaja koja se danas naziva Puratićevo vitlo (Puretic Power Block). 

Do tada je mreže trebalo izvlačiti ručno, što je bio iznimno naporan posao pa se taj izum u ribarstvu smatra ekvivalentom izumu struje. 

>> Hrvatski znanstvenik rasvijetlio je mnoge nedoumice vezane uz antibiotike

Njegov patent razvila je tvrtka Marco Seattle Company, nakon čega je postao standardno sredstvo za rad u cijelom svijetu. 

Godine 1975. proglašen je izumiteljem godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a u toj zemlji redovito ga se ubraja među 100 najvećih izumitelja 20. stoljeća. 

Vladimir Prelog Sarajevo, 1906. – Zürich, 1998. Napustio domovinu pa dobio Nobelovu nagradu Vilim Feller Zagreb, 1906. – New York, 1970. Hrvatski iseljenik preminuo uoči primanja odlikovanja od predsjednika SAD-a

Zahvaljujući upravo Power Blocku kalifornijska je flota tunolovaca izašla iz ekonomske propasti do koje su je na sam rub egzistencije doveli visoki troškovi rada i zastarjele metode ribarenja. 

Mario Puretić bio je veliki izumitelj i čovjek nemirnoga duha. Od 1954. godine Patentnom uredu u SAD-u prijavio je još 22 pronalaska. 

Dvadesetak godina od prototipa prvog Power Blocka, dolazi mu najveće priznanje za taj revolucionarni izum. Kanadska nacionalna banka 1972. izdaje prvu seriju novčanica od pet dolara koje na svojoj poleđini imaju sliku kočarice s Puretićevim vitlom. 

Po vlastitoj želji pokopan je u rodnom Supetru. 

>> Hrvatski genij otišao na studij u Njemačku, no kući se vratio u lijesu

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.