Sarajevo, 1906. – Zürich, 1998.

Napustio domovinu pa dobio Nobelovu nagradu

Vladimir Prelog
Foto: Leksikon hrvatskog iseljeništva i manjina
22.02.2017.
u 10:47

Vladimir Prelog od 1941. djelovao je Zürichu, gdje je 1957. postao nasljednik nobelovca Ružičke, kao predstojnik Zavoda za organsku kemiju

Ovaj hrvatski iseljenik dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1975. godine. Sintezom adamantana, još tijekom svoga rada u Zagrebu, istaknuo se u europskoj kemiji. 

>> Hrvatski znanstvenik rasvijetlio je mnoge nedoumice vezane uz antibiotike

Suradnjom s tvrtkom Kaštel (pretečom Plive) unaprijedio je hrvatsku farmaceutsku industriju te je utemeljio i podigao na europsku razinu Zagrebačku školu organske kemije. 

Vladimir Prelog od 1941. djelovao je Zürichu, gdje je 1957. postao nasljednik nobelovca Ružičke, kao predstojnik Zavoda za organsku kemiju. 

Dao je svoj doprinos objašnjenju strukture kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. 

Njegovi radovi pridonijeli su razumijevanju naravi enzimatskih reakcija. 

Bio je počasni član najuglednijih svjetskih akademija. U vrijeme najžešćih ratnih sukoba u domovini 1991. godine, Prelog je inicirao "Apel za mir u Hrvatskoj" koji je potom potpisalo više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade. 

Njegovi posmrtni ostaci preneseni su iz Züricha u Zagreb 2001. i pokopani u grobnici HAZU-a na zagrebačkom Mirogoju. 

>> Hrvatski genij otišao na studij u Njemačku, no kući se vratio u lijesu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije