Velika božićna akcija Večernjeg lista

Izgradnju doma u Mostaru pomoći će i Hrvati iz Australije

Mostar
Foto: VL BIH
1/4
14.12.2016.
u 08:57

Iseljenici su fra Iki potvrdili da će oko Božića poslati svoju donaciju ovom impresivnom domu. Sve zasad ide i bolje nego što je planirano. Dobročinitelji se svakodnevno javljaju

Radovi na Studentskom domu sv. Majke Terezije nastavljeni su u ponedjeljak. Voditelj projekta fra Iko Skoko ističe činjenicu kako su vjernici nakon svete mise prilazili, raspitivali se za radove i sudjelovanje u njima, sretni što su na bilo koji način u prilici dati doprinos izgradnji doma. 

Večernji list pokrenuo je ponovno božićnu akciju "Darujmo im dom", a ovog puta cilj je izgraditi jednu sobu te tako potpomoći izgradnju Studentskog doma u Mostaru, čije je otvaranje predviđeno za blagdan sv. Terezije, 5. rujna 2017. 

Hrvati iz Melbournea i Geelonga javljali su se fra Skoki, spremni pomoći u akciji. U sjevernom dijelu Geelonga postoji naime velika iseljenička zajednica i Hrvatski katolički centar.

Australski Hrvati fra Iki su potvrdili da će oko Božića poslati svoju donaciju ovom impresivnom domu. Sve zasad ide i bolje nego što je planirano. Dobročinitelji se svakodnevno javljaju.

U velikom objektu bit će smješten studentski dom "Dompes" za siromašne učenike, pučka kuhinja fra Didaka Buntića i Centar za dijalog sv. Franje u Mostaru. 

Velebna zgrada nalazit će se na mjestu građevine koja je u ratu dva puta zapaljena, a ruševine su postale opasne za prolaznike.  

Vrijedne ruke franjevaca na čelu s fra Ikom Skokom svojim marljivim radom oplemenit će to mjesto i pretvoriti ga u simbol boljeg i uređenijeg Mostara, na radost cijele zajednice. 

Nakon što je objekt vraćen franjevcima, razmišljalo se što bi bilo najprikladnije izgraditi. 

"S obzirom na to da smo mi, fratri, započeli sa školstvom i Sveučilištem u Mostaru, a školstvo je danas postalo skupo, studirati je čak preskupo, vratili smo se na svoju izvornu ideju da pomognemo polaznicima. Budući da u gradu imamo beskućnike o kojima skrbi 'Minores', željeli smo da dobiju barem jedno toplo jelo dnevno i odatle ideja da se otvori pučka kuhinja uz studentski centar. S obzirom na to da se objekt nalazi na mjestu na kojem se vodio rat, za nas, franjevce, bilo je važno da se napravi Centar za dijalog. To su tri glavna područja povezana s ostvarenjem ovog velikog projekta koji smo nazvali 'Dompes', od skraćenice 'Domus panis et spiritus' (Kuća kruha i duha)", istaknuo je fra Iko Skoko.

"Pokrenute su dvije akcije. Jedna je '70*70*70'. Studenti će imati na raspolaganju 70 soba i učionica. Stoga smo željeli da se u 70 dana prijavi 70 naših ljudi koji mogu, a hvala Bogu – ima ih, pa da se jedna cijela soba potpuno završi. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne, s više od 20 m2 i kupaonicom u svakoj sobi. Jedna soba stoji oko 20 tisuća konvertibilnih maraka. Zatim smo pokrenuli akciju 'Tisuću puta tisuću' jer vjerujemo da kod nas ima tisuću obitelji, tvrtki, koje mogu donirati po 1000 KM. Osnovali smo stoga 'Dompes klub 1000''", naglasio je naš sugovornik.

"Javno objavljujemo sve donacije na našoj stranici. Svatko tko da barem ijedan novčić može vidjeti u što smo ga utrošili i kome smo što platili, tako da smo time jako zadovoljni i želimo nastaviti s transparentnim radom u međusobnom povjerenju", potvrdio je voditelj projekta.

Večernji list poziva ljude toplog srca da pomognu izgraditi studentsku sobu i podsjeća na doprinos čitatelja 2014, jedne od najtežih poslijeratnih godina u BiH. Svibanjske poplave tada su uništile tisuće domova i brojne obitelji ostavile na ulici. 

Večernji list pokrenuo je i realizirao akciju "Darujmo im dom" u suradnji s Franjevačkim samostanom Tuzla i HNS-om. Obnovljeni su domovi obitelji Mirsade Divković, obitelji Luce Divković i obitelji Pavić iz Tuzle. 

"Darujmo im dom" akcija je koju ponovno pokreće Večernji list za izgradnju sobe siromašnim studentima i pomoć pri izgradnji Studentskog doma u Mostaru.

 

Prilozi se mogu uplatiti na: Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, UniCredit Bank d.d. Mostar. br. računa: 3381302232342778; ili devizni račun: Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, SWIFT: UNCR BA 22, IBAN: BA39 3381 3048 3234 3194; UniCredit Bank, Kardinala Stepinca b.b., BiH, 88000 Mostar.

Komentara 1

VI
vidigal
09:28 15.12.2016.

da li je Mostar u Hrvatskoj? zar nema nista da bi se u Hrvatskoj izgradilo i Hrvatima pomoglo od bozicne akcije "hrvatskog" vecernjeg lista i "hrvata" iz Australije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije