Naslovnica Priče

Iseljenik priznao: To je onaj trenutak kada bi se najrajše vrnul nazaj, vu naš Zagreb

A i onak’ mi srce prebrzo kuca kad stupim na njegovo tlo, kad stanem na "špicu", gdje uvijek sretnem nekog poznatog, starog prijatelja, morti muzikaša, jer sam se i ja bavio sviranjem
16. travnja 2017. u 09:00 5 komentara 1798 prikaza
Mladen Dino Berta
Foto: Matica

Mladen Dino Berta Zagrepčanin je kojeg sluša cijeli Ontario. Naravno, prati ga putem veselih valova, jer je on voditelj hrvatskog programa na Multicultural radiostanici CHIN u Torontu, piše Matica iz 1984. 

Na ovom radiju u Kanadi emitiraju se programi na čak 32 jezična područja. Producent je I. Lončarić.

>> Evo zašto hrvatski radio ima značajnu ulogu u životima naših iseljenika

Uz taj posao, Berta se još bavi i iznajmljivanjem uređaja za razne priredbe u dvoranama, gdje nastupaju naši i kanadski izvođači. 

Dobro ga poznaju i kao srdačnog domaćina, čija je kuća otvorena mnogim gostima iz domovine.

Iselili ste u Kanadu prije devet godina. U tom relativno kratkom vremenu, čini se, dobro ste se snašli.

Istina, dobro sam se snašao jer sam sličan posao radio u zagrebačkom "Jugotonu". No, sjećam se da mi na samom početku nije išlo baš tako lako. Supruga i ja dobro smo se namučili, ne poznavajući nikoga u Ontariju i bez znanja engleskog jezika. Sjajno je što smo u svemu tome bili zajedno, pa sada bolje znamo cijeniti ono što smo postigli vlastitim rukama. A odlučili smo se na taj novi život bez ikakvih priprema, planova, eto, tek tako... Imamo i dvoje djece, 12-godišnju Vedranu i 6-godišnjeg Martina. Odlično govore hrvatski, i na to sam ponosan. Svakog ljeta ih lijepo "spakujemo" u zrakoplov pa pošaljemo djedu i baki u Zagreb.

Zagreb i stari kraj daleko su od Ontarija. Kako dolazite do potrebnog materijala za svoje emisije?

Imamo vrlo dobru suradnju s Radio Zagrebom, a koristimo i novine, izdanja zagrebačkog "Vjesnika", "Maticu"... Sve češće nam gostuju mnogi pjevači i ansambli. Njihovi su koncerti redovito vrlo posjećeni, a svaku priredbu prati od 400 do 700 ljudi. Već je uobičajena praksa da svi oni sudjeluju i na našem Hrvatskom radiju. Među uspješnim gostovanjima imamo svjež primjer nastupa "Zagrebačkih muzikaša" i popularnog glumca Dudeka. Dosad su nas posjetili: Šerfezi, Tereza, Robić i mnogi drugi. Emisije koje vodim uglavnom su zabavno-informativnog karaktera, a sluša ih cijeli Ontario.

Pokazuju li vaši slušatelji u Ontariju zanimanje samo za estradne nastupe, za tamburicu?

Ne. Dapače, sve je veće zanimanje za razne manifestacije kulturnog karaktera iz starog kraja. Po mome mišljenju, posebno bi dobro došla neka kazališna predstava, s manje glumaca, zatim susreti s raznim umjetnicima i kulturnim radnicima: filmski materijali, izložbe... Sve je veći interes i za putovanje u domovinu pa se u sezoni morate i dva mjeseca ranije predbilježiti za zrakoplovnu kartu.

Brod Kralj rajčica Filmska priča! Hrvat zbog 'spoja' zakasnio na brod pa zauvijek ostao u Australiji Carlos Jurač Vremeplov Pročitajte kako se potomak hrvatskog iseljenika 80-ih divio Zagrebu

Želite li i sami nešto učiniti za što veće zanimanje tamošnje publike kroz svoju profesiju i rad?

Svakako, uostalom i ovaj moj boravak u Zagrebu koristim za suradnju s raznim kulturnim ustanovama. Na poticaj slikarice Katarine Henz i njezina supruga, prihvatit ću se i posla oko otvorenja jedne galerije u Torontu koju zamišljamo kao neku vrstu — pokretne galerije, s izložbama i u drugim gradovima.

Znači, osim što vas cijeli Ontario sluša, sada radite na tome da vas i gleda. Nadamo se, ipak, da uza svu tu aktivnost i posao nećete zaboraviti na svoj Zagreb?

To nemrem, da i hoću, jer me sad djeca tjeraju u Zagreb. A i onak’ mi srce prebrzo kuca kad stupim na njegovo tlo, kad stanem na "špicu", gdje uvijek sretnem nekog poznatog, starog prijatelja, morti muzikaša, jer sam se i ja bavio sviranjem. To je onaj trenutak kada bi se najrajše vrnul nazaj, vu naš Zagreb...

 

M. Greblo, 1984.

>> Duga tri desetljeća iza kanadskih Hrvata

Elipso

 • Avatar joebonamassa
  joebonamassa:

  daj prestanite vise sa tim srceparajucim iseljenistvom, tko hoce taj ode, kome se ne svidja taj se vrati i gotovo

 • pandora:

  Cujem prvi put da imamo jos jednu Hrvatsku postaju u Torontu zatoje lako iznajmis si 1 sat na radio stanici platis i pricas

 • dugi:

  Bravo VL. Vi mora da imate neku crnu listu po kojoj brisete kometare, bez obzira na sadrzaj, velika slova i td. Jer kako sam mogao prekrsiti vase pravilo broj 5 samo zato sto sam skrenuo paznju piscu ove umotvorine, kako ... prikaži još! je Ontario skoro veci od Francuske i ako ja ne mogu slusati Radio Koprivnicu u Zagrebu, kako on moze tvrditi da ovog covjeka slusa c i j e l i Ontario. I sada se vi nadjete uvrijedjeni i brisete ovu jednostavnu primjedbu. Zaista se sitne duse.