Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Hrvatsko ime koje nisu voljeli

Nažalost, iz straha od represije jugokonzulata, raznih vrsta ispitivanja i pritisaka vlasti prilikom posjete domovini, na osnivačkoj sjednici održanoj 3. ožujka 1972. Croatia mijenja ime u NK Vjesnik
06. veljače 2017. u 09:14 8 komentara 1448 prikaza
NK Vjesnik
Foto: Sveto ime Croatia

Ovaj klub na najbolji način ilustrira pod kojim je uvjetima radila i djelovala većina nogometnih klubova u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj. 

Svoje prve nastupe momčad je imala na turniru održanom 2. studenoga 1972. godine u Bad Ditzenbachu. Sportsku opremu, dresove i loptu nabavio je svećenik Marijan Kopoić. 

Nažalost, iz straha od represije jugokonzulata, raznih vrsta ispitivanja i pritisaka vlasti prilikom posjete domovini, na osnivačkoj sjednici održanoj 3. ožujka 1972. Croatia mijenja ime u NK Vjesnik. 

Za prvog predsjednika izabran je Ante Slavulj, za tajnika Marko Skenderović, a za rizničara Mićo Jerbić koji je ujedno imenovan i trenerom.

U gradu s malobrojnom hrvatskom zajednicom osnovan je još jedan nogometni klub – Podravka. 

Međutim, pomanjkanje igrača, a prije svega materijalnih sredstava, prisilili su dva kluba da se spoje. 

Croatia Koblenz Jakov Vranković Kako je članak objavljen u Večernjem listu oživio nogometni klub u Koblenzu Obertshausen Iseljenički nogomet u Njemačkoj Rasprava oko hrvatskog imena dovela je gotovo do fizičkog obračuna, no onda je preko noći nestao sav strah

Djelujući pod novim imenom, Vjesnik-Podravka, klub je uspio okupiti oko sebe stotinjak članova, uključujući upravu i igrače. Opstao je do 1982. 

Nakon pet godina stanke, na prijedlog Stjepana Kaina, Branka Šimote, Predraga Miljkovića, Ivana Tvrdog, Zvonka Godine, Branka Šimunića i Ivana Severa, nogometni klub Vjesnik ponovno se počeo natjecati. 

Početkom devedesetih ime je promijenjeno u Croatia i tako se klub simbolično vratio na početak.

Na čelo je došao Branko Šimota, Predrag Miljković izabran je za potpredsjednika, "tehniko" kluba postao je Stjepan Kain, a rizničar Zvonko Godina.

  • megaton:

    Mene samo zanima,da u njemackoj nisu smjeli ,a lazu nego nisu htjeli,uostalom kako to da u yugi ima toliko NK CROATIA,igrao sam i ja u njoj,ĐAKOVO,i prestanite glorificirat ,kao. da niko nista nije smjeo,tko je htjeo mogao je ici u ... prikaži još! crkvu ,biti krsten,krizman i igrat u klubu pod imenom,CROATIA,cak je i postojalo croatia osiguranje,naravno oni koji su htjeli biti i katolici i komunisti,njima nije to odgovaralo,nemozes imat dve vjere,zato ne lazite ovu mladu djecu gadovi stari

  • ivanjoksimovic:

    Stvarno sirite dezinformacije. Komemtator iznad je u pravo. Potpuno su netacne informacije o represivnosti drzavnog aparata koje ste naveli. 1970 u Djakovu je osnovan NK Sloboda, koji je 1971 pod uticajem "Hrvatskog proleca" promenio ime u NK Croatia. 1974 osnovan ... prikaži još! je NK Croatia Mihaljevci kod Pozege. 1975 je osnovan i NK Croatia Grabrovnica. I da ne nabrajam dalje ... uglavnom u Hrvatskoj je jos 70ih postojalo na desetine sportskih klubova, fudbalskih i drugih koji su nosili ime Croatia. Pa cak je i citavo sportsko drustvo SD Croatia postojalo.

  • kenedy:

    vecernjak je hdz-ov besplatni servis.plasira njihove laži i obmane.varaju Hrvatski narod!