Bivša šefica Obamina protokola

Hrvatica koja vraća Clintonove u Bijelu kuću

Capricia Penavić Marshall i Bill Clinton
Foto: BIGPICTURESPHOTO
1/6
06.11.2016.
u 11:58

Capricia Penavić Marshall bliska je prijateljica i suradnica Hillary Clinton s kojom je provela kampanju za predsjednicu Amerike

Vegeta i vunene čarape iz Hercegovine opet će ući u Bijelu kuću pobijedi li Hillary Rodham Clinton na izborima za američkog predsjednika. Najjača hrvatska veza u Bijeloj kući za mandata Billa Clintona i Baracka Obame bila je Hrvatica Capricia Penavić Marshall – iako je formalno bila osobna asistentica Hillary Clinton te šefica protokola Bijele kuće, prava je istina da je riječ o dugogodišnjoj prijateljici Hillary Clinton. Toliko su bliske da mnogi upućeni u njihov odnos govore kako je Capricia bila "druga mama" kćeri Clintonovih Chelsei.

Uključena je u kampanju Hillary Clinton od samog početka – napustila je funkciju šefice protokola Bijele kuće i ostavila Obamu pripremajući se za mogućnost – dok je Hillary još vagala mogućnost kandidature – da u se odmah priključi svojoj prijateljici i pomogne joj u pohodu na Bijelu kuću. Djelić njezina angažmana u kampanji otkrivaju i mailovi koji su, poput Hillarynih, ukradeni i objavljeni – svi govore o organizaciji kampanje, prikupljanju novca i potpunoj posvećenosti, toliko da je nudila svoju kuću u Washingtonu za prijme ili smještaj kolegama kad bi nešto zaškripilo u organizaciji.

Vodio me u Hercegovinu

Capricia Penavić Marshall bila je tiha suradnica Hillary Clinton sve dok je tadašnja američka državna tajnica nije 2012. u Zagrebu predstavila kao najviše pozicioniranu američku Hrvaticu u američkoj administraciji i svoju prijateljicu od čijeg je tate Franka – Vrane po domaći – čula mnogo o Hrvatskoj.

"Tata je 1959. otišao u SAD zbog političkih razloga. Tražio je novi, bolji život i da, mislim da ga je našao, ali nikad, nikad nije zaboravio odakle dolazi. Toliko sam ponosna što me odgojio u tom duhu i što mi je običaje domovine učinio dijelom života, što me kao dijete vodio u Hercegovinu", kazala nam je Capricia dok smo s njom razgovarali u Zagrebu nakon inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Smijala se dok smo joj prepričavali što njezini rođaci govore o njoj kao djevojčici koja je ljeto 1974. provela kod njih. Njezin nam je bratić Stanislav Kraljević tako otkrio kako je djed malenu Capriciju, koja nije govorila hrvatski, naučio psovku "j... ti jarca". Sa Stanislavom se igrala na temeljima kuće, dok su baba i did – onaj koji ju je naučio psovku o domaćim životinjama, sjedili ispred stare kuće i pazili na njih te značajno zaključili: "Vidi ti njih. Ne razumiju se ni riječ, a tako se lijepo igraju. Što ti je krv!"

Reagan vs. Carter

"Ne sjećam se te psovke", smijala se Capricia i dodala kako, na žalost, nije naučila hrvatski. Naime, budući da joj je majka Mary porijeklom iz Meksika, kod kuće su govorili engleski, no to nikako ne znači da nije bila uronjena u hrvatsku zajednicu u Clevelandu. Dapače.

"Subotama i nedjeljama išli smo u hrvatski klub, na utakmicu. Skupila bi se cijela obitelj, tata, stric, bratići, sestrične. Potom bi se jelo i plesalo", govori o odrastanju u tom američkom gradu. Otac ju je zarazio politikom, kaže, no politički pogledi bili su im dijametralno suprotni. U američkim prilikama otac je podržavao republikance, a ona demokrate.

"Bili smo na suprotnim stranama, tata je bio za Ronalda Reagana, a ja za Jimmyja Cartera i konstantno bi vodili raspravljali i vodili diskusije", prisjetila se Capricia. A onda je na scenu početkom 90-ih godina prošlog stoljeća stupio mladi političar iz Arkansasa koji se pripremao za utrku s Georgeom Bushom. Bill Clinton. Osvojio je Capriciju. A tatu?

"Pokazala sam mu video s Clintonovim govorom. Pažljivo ga je pogledao i zašutio. Onda je prozborio: 'Oho, pravi je. On je taj. Pobijedit će Georgea Busha. Moramo biti jako oprezni'", smije se. Očeva reakcija samo ju je uvjerila da je plan koji joj se vrzmao u glavi ispravan.

"I tad sam odlučila. To je to, ja ću raditi za njega", kazala nam je Capricia. Mlada pravnica krenula je ravno u Arkansas, pomoći Clintonu da uđe u Bijelu kuću. No plan joj se iznenada promijenio kad je upoznala Clintonovu suprugu Hillary. Bill je bio sjajan, ali Hillary... U izbornom stožeru nije nedostajalo volontera i svi su se oni fokusirali na Billa.

"Nitko nije htio raditi sa supružnikom, svi su htjeli raditi za kandidata. A Hillary me oduševila: bila je tad već među stotinu najboljih američkih odvjetnika, puna energije, artikulirana. Njezina agenda i njezin program bili su izvrsni. Tad sam si rekla: 'Želim biti tu i pomoći njoj da pomogne njemu'. U njezinu timu bilo je samo nekoliko ljudi, tako da sam radila sve", govori Capricia o početku suradnje koja je brzo prerasla u prijateljstvo. Tomu je kumovalo i niz – iz ove perspektive – komičnih situacija, kao one kad je Capricia, na svom prvom zadatku, čekala Hillary na – pogrešnom aerodromu.

"Prvi, ali baš prvi put koji sam joj organizirala bio je let na skup u Louisiani. Stigla sam prije nje, došla u zračnu luku da je pokupim, kad čujem kako mi netko viče: 'Zrakoplov smo preusmjerili na drugi aerodrom'. O, Bože. Trk u auto i vozi. Našla sam je na tom drugom aerodromu, a onda manijakalno vozila do mjesta sastanka. Hillary je putem vikala: 'Uspori, uspori!' Ali stigle smo na vrijeme. Kad se te večeri trebala vratiti kući, zrakoplov se pokvario. Tako smo nas dvije same sjedile sat i nešto i razgovarale o svemu. I zaista 'kliknule'", kaže i dodaje: "Da, ja sam 'zadužena' za komične situacije".

Jednu takvu vidio je cijeli svijet. Capricia je postala globalna vijest kad je, kao šefica protokola Obamine administracije, pala na dočeku meksičkog predsjednika Jesúsa Calderóna.

"Uh, potpetica mi je bila zapela u procijep između pločica", prisjeća se Capricia: "No svi su bili jako ljubazni. Obama je viknuo kamerama da ne snimaju. A ja? U glavi mi je bilo: 'Ustani i nastavi raditi. Umrijet ćeš od srama kad budeš sama'. Obama se nije smijao, ali je od tada svaki put kad bismo krenuli prema ulazu u pol glasa ponavljao: 'Hoće li ostati na nogama? Hoće li pasti?' Čim bih se malo spotaknula, eto njega: 'Iiii, evo je, pada'".

Komična situacija

Još jedne od komičnih situacija prisjetila se i sama Hillary Clinton u svojim memoarima. Nakon dobivenih izbora i preseljenja u Bijelu kuću, svi su se uhodavali u pravila. Jedno od pravila tajne službe odnosilo se na proceduru ulazaka zaposlenika i posjetitelja u Bijelu kuću, a engleski je akronim glasio Wave, što bi u prijevod značilo "mahni". No Capricia, tada njezina osobna asistentica, piše Hillary, riječ je shvatila doslovno.

"Hodala je uokolo noseći haljinu koju sam tog dana trebala odjenuti za inauguraciju i mahala osiguranju te čekala da je puste da uđe", stoji u knjizi. Također, prisjeća se kako Capricia vodi brigu i o najmanjim detaljima. Jedan od panela na turneji kojom je 1993. promovirala reformu zdravstva, onaj u New Hampshireu, prenosili su na televiziji. Capricia je u Washingtonu gledala prijenos i primijetila vlas kose koja je, naelektrizirana, stršala u zrak s Hillaryna tjemena. Svi će sad gledati u kosu, mislila je. Skočila je na telefon i nazvala suradnicu koja je s Hillary bila u dvorani.

"Popravite joj kosu", vikala je.

"Kako? Sjedi ispred stotinu ljudi", zavapila je suradnica.

"Ne znam. Signalizirajte joj nekako", naredila je. Iz perspektive Hillary Clinton to je izgledalo ovako: vidjela je svoju suradnicu kako joj maše i lupa se po glavi. Ništa joj nije bilo jasno. Poslije, kad joj je suradnica objasnila u čemu je stvar, smijale su se, ali su od tog trena osmislile sistem signala koji bi Hillary upućivao da popravi kosu ili pak obriše ruž sa zuba.

"Naučila me važnosti stvari koje su naoko nevažne", iskrena je bila Hillary.

No neke situacije i nisu bile smiješne. Hillary je s punim povjerenjem povjeravala brigu o kćeri Chelsei Capriciji. Tako je 1995. za posjeta Moskvi protokol nalagao da se Hillary vozi u automobilu sa suprugom američkog veleposlanika. Odlazeći iz Kremlja, gdje su prenoćili, Hillary je u retrovizoru gledala kako Chelsea i Capricia stoje na stepenicama, čekajući da uđu u svoj automobil koji je obično bio na začelju štićene kolone. No automobil nije dolazio, a kolona, praćena policijom, polako je kretala. Hillary tako nije vidjela kako su već počeli zamotavati crveni tepih koji je bio prostrt kao znak dobrodošlice dok su Chelsea i Capricia još stajale na istom mjestu. Capricia se nije dala smesti – potrčala je prema prvom kombiju koji je vidjela – ispostavilo se da dovozi čiste plahte u Kremlj. Vozač je znao engleski i Capricia ga je nagovorila da prati kolonu prema zračnoj luci. Zaustavili su ih na ulazu. Rusko osiguranje prepoznalo je Chelseu, no nije im bilo jasno što radi u ruskom kombiju.

Vunene čarape u Bijeloj kući

"Capricia je uspjela riješiti tu situaciju, uzele su svoje kovčege i trčale preko terminala k nama. Bila sam izvan sebe kad sam čula što se dogodilo, ali Capricia je, kao i uvijek, riješila problem", piše Hillary. 

Capricia je u osnovi dobra prijateljica – ona i njezin suprug, kardiolog, s kojim ima jednog sina, provodili su i odmore s Clintonovima. Preko nje je Hillary naučila mnogo toga o Hrvatskoj, posebice za vrijeme rata. No Clintonovi su ipak o "starom kraju" najviše naučili od Capricijina oca.

"Donio je u Bijelu kuću čarape i vestu koje je isplela moja baka, ali i domaće vino. Usto, moj tata voli govoriti. Jako puno govori. Govori o Hrvatskoj, o povijesti, i to je njima bio primarni izvor informacija. A kad bi došli u Cleveland, otkuda i danas nabavljam pršut i Vegetu koju trpam u sva jela i kojom su svi zaluđeni, ali ja ne želim odati tajnu da mi je ne bi pokupovali, svi su ih htjeli upoznati", kazala nam je Capricia. 

Prije tri godine povukla se s dužnosti šefice protokola Bijele kuće, a Obama ju je ispratio riječima: "Odsad, kad budem jeo krivom vilicom, za to krivite Capriciju koja me napustila". No Obama se ipak snašao.

Capricia je procijenila da je vrijeme da bude uz Clintonove i pomogne im opet ući u Bijelu kuću. Samo ovog puta tamo želi dovesti svoju prijateljicu.

Komentara 69

SB
silvia_bilic
12:14 06.11.2016.

Fuj !

DU
Deleted user
12:28 06.11.2016.

One Clintonove koji su financirali propagandu protiv Tuđmana krajem 90-ih... maknite ovu sramotu molim vas...

DU
Deleted user
12:16 06.11.2016.

Koja ljiga od članka. Meni je to neugodni čitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije