Stjepo Vukić

'Bolje u Posavini imati plaću 400 eura, nego u Njemačkoj 1300 eura'

Foto: VL BIH
1/2
23.05.2019.
u 22:34

Život je ispunio stalnim radom u svim područjima gdje su trebale njegove vrijedne ruke, od poljoprivrede i farmerstva, do elektro i ostalih radova u građevini

On je Stjepo Vukić, iz Tolise je, a mještanima je više poznat kao Robal. Slovi za uglednog župljanina, nesebičnog humanista koji to nikada ne ističe, i primjer je uspješnog i vrijednog čovjeka kojega život nije štedio.

Od kuće odlazi kao golobradi mladić već s 14 godina, a život ga odvodi do Bečeja, Zagreba, Austrije i čak Australije, da bi krug zatvorio još kao mladi obiteljski čovjek, barem što se mjesta življenja tiče, u svome rodnom kraju. Stjepo je danas vitalan 75-godišnjak.

Nešto je u podneblju 

"Nije mi žao što sam bio u Australiji. To je jedan posve drukčiji svijet, sustav vrijednosti, radnik se cijeni koliko zna posao. To mi nedostaje", vraća se u svoje mlade dane Stjepo dok nam pokušava pretočiti svoj životni put. 

"Ma, trebala bi nam dva dana da sve to ispričam", sa širokim posavskim i dobrodušnim osmijehom kaže nam dok nudi svoju rakiju i uz to blagonaklono gleda kako da ugodi svojim unukama Luciji i Stefani. 

"Obitelj je razlog moga povratka", prisjeća se Stjepo. 

"Ima nešto u ovom našem podneblju koje nas drži uvijek uz svoje obitelji i roditelje, čvrsto privezane uz svoje. Nisam mogao ostaviti razdvojenu obitelj, a ni stare roditelje, koje sam zvao u Australiju gdje sam imao kuću, posao i odličan život, pa smo se vratili. Davno je to bilo kada smo se taksijem dovezli iz beogradske zračne luke u svoj blatnjavi sokak i rodnu Tolisu. Zastao sam i upitao se: 'Što to činim?' Čvrsto sam stao na tlo, pogledao u dlanove i kazao: 'Možeš ti, Stjepo.' Sa svojom snagom i uz potporu supruge krenuli smo u novi život", priča.

Život je ispunio stalnim radom u svim područjima gdje su trebale njegove vrijedne ruke, od poljoprivrede i farmerstva, do elektro i ostalih radova u građevini. Ove godine njegova tvrtka Robal, koju vodi sin Robert, obilježava 25 godina uspješna rada. Što se, pak, aktualnog odlaska iz Posavine tiče, Stjepo i o tome ima svoje stajalište.

Nova radna mjesta 

"Današnji odlazak nije dobar ni za Posavinu. Razvijanje ovog prostora ide s novim radnim mjestima, dobrim plaćama i dobrim standardom zbog kojeg mladi neće ni pomišljati ići vani. Njemačka nije bajka kako mnogi misle. Nije ona ništa bolja nego Posavina. Kada bih bio samac, ne bih išao u Njemačku jer bolje je ovdje imati plaću od 700 800 KM nego tamo 1300 eura. Ovdje je ukupan život kvalitetniji", smatra naš sugovornik.

Stjepi su veliku hvalu za požrtvovnost obitelji iskazali snaha Katarina i sin Robert na fešti dugo pripremanoj i čuvanoj u strogo tajnosti. Prijevarom uveden u dvoranu, najprije suze, iznenađenje, radost, a onda i posavsko kolo. Slavlje nisu propustili brojni Stjepini prijatelji rasuti po svijetu, obitelj, mještani, sve uz blagoslov prijatelja fra Marka Oršolića. 

"To je čovjek neobičan u svakom pogledu. Uvijek se isticao korakom ispred drugih, nikada unatrag. Onog trenutka kada mu nije išlo na ruku i vuklo ga unatrag, dobivao je snagu i uvijek imao cilj za dalje, šire je gledao gdje se usmjeriti, kako rasti, a ne kako padati", opisuje ga snaha Katarina. 

Sin Robert naslijedio je crtu snalaženja u poslu, ne bježi od lepeze poslova, pa i u području glazbe, a Posavina ga, kaže nam, drži čvrsto uz sebe. Uvijek je mogao ići u Australiju, ali Katarina i djeca ipak su, kaže, vrjedniji od dalekih zemalja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije