U Gerlingenu kod Stuttgarta

Zvuci i miris domovine grijali srca Hercegovaca

Hercegovačka večer
Foto: Fenix Magazin
1/80
19.09.2016.
u 11:43

Mnogi se slažu kako je to bila ponajbolja Hercegovačka večer koja je održana posljednjih godina

Tradicionalna, 17. po redu, Hercegovačka večer, koju organizira Hrvatska zajednica Hercegovina iz Stuttgarta, okupila je u subotu uvečer u Gradskoj dvorani u Gerlingenu kod Stuttgarta više od dvije tisuće posjetitelja. 

Brojni njemački Hrvati podrijetlom iz Hercegovine, kao i njihovi prijatelji iz Dalmacije, Slavonije, Istre, Zagorja, uistinu su mogli uživati u ovogodišnjem bogatom programu večeri u kojem su glavne pjevačke zvijezde bili Mate Bulić, Minea i guslar Stojan Čarapina. 

Ljubitelji folklora i folklornog izričaja s velikim zanimanjem pratili su dojmljivi nastup članova KUD-a "Krešimir" iz Stuttgart-Bad Cannstatta pod vodstvom Ivanke Kamenšek. 

Svojim pjesmama i plesovima, koji su se izvodili na "hercegovačkim dernecima i sijelima", unijeli su dašak prošlosti te onima starijima vratili sjećanja na dane djetinjstva u rodnom kraju.

Mnogi se slažu kako je to bila ponajbolja Hercegovačka večer koja je održana posljednjih godina. 

Sve je počelo izvođenjem hrvatske himne koju je otpjevao Teo Nikolac te pozdravnim govorom domaćina predsjednika Hrvatske zajednice Hercegovina iz Stuttgarta Zorana Primorca. 

Prvi čovjek jedne od najbrojnijih hrvatskih zajednica u Njemačkoj pozdravio je goste i uzvanike među kojima je bio i general Željko Glasnović, novoizabrani zastupnik u Hrvatskom saboru koji je svoj ulazak osigurao preferencijalnim glasovima i više od šest stotina Hrvata iz Njemačke. 

Pozdrave je uputio i svim svećenicima hrvatskih katoličkih misija iz Stuttgarta i okolice, koje je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije Stuttgart fra Zvonko Tolić koji je, kao i konzul u Generalnom konzulatu RH u Stuttgartu Zlatko Kožuhar te generalni konzul BiH iz Stuttgarta Zvonko Mišković, pozdravio sve nazočne i uputio čestitke organizatorima za sedamnaesto po redu okupljanje iseljenih Hrvata na Hercegovačkoj večeri.

Burno pozdravljen na pozornici bio je i dolazak i obraćanje generala Glasnovića koji je pozvao iseljene Hrvate na zajedništvo i potporu u izgradnji još bolje Hrvatske i BiH koja je i država hrvatskog naroda.

S voditeljem večeri Daliborom Petkom, general Željko Glasnović najavio je izlazak na pozornicu popularnog pjevača Mate Bulića koji se izljubio s generalom i pozvao publiku da uputi veliki pljesak, kako je rekao, legendarnom hrvatskom generalu koji je prvi put bio na Hercegovačkoj večeri.

Bulić je svojim poznatim hitovima doveo ozračje do usijanja. Plesni podij "ključao je" svaki put kad se pjevalo o Hercegovini, o "njezinu kamenu, kršu, maslini, vinu, gangi, Neretvi". 

Jednako tako publika je reagirala i kad je Bulić pjevao Thompsonovu pjesmu "Lijepa li si" ili Škorine hitove o Slavoniji. 

Ozračje s podija prenosilo se širom dvorane u kojoj su bila poznata imena iz kulturno-političkog života Hrvata iz Njemačke. 

Među njima je bio i predsjednik Koordinacije HDZ-a Baden Württemberg Mile Baričević, poznati hercegovački gospodarstvenik Jozo Bogdan, odvjetnik Davor Prtenjača, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice Stuttgarta Zrinko Jurić, koji je i sam u vodstvu Hrvatske zajednice Hercegovina Stuttgart te brojni drugi. 

Iz domovine su na Hercegovačku večer stigli predsjednik Udruge "Fra Mladen Hrkač" iz Zagreba Ivan Soldo, poznati hrvatski povjesničar i autor brojnih knjiga o stradanju Hrvata u hudim i drugim jamama Roman Ljaljak i mnogi drugi.

Kao i svih dosadašnjih godina, i ova Hercegovačka večer imala je humanitarni karakter.

Tijekom večeri prikupljala se pomoć za djecu s posebnim potrebama iz Mostara, a za štandom su bili aktivisti Caritasa Mostarsko-duvanjske biskupije. 

U isto vrijeme članovi Hrvatske kulturne zajednice iz Stuttgarta organizirali su bogatu tombolu čiji je cjelokupni prihod također namijenjen potrebitima. 

Komentara 2

DU
Deleted user
12:43 19.09.2016.

Veliki rodoljubi aus Stuttgart, pohvalno.

CI
cinbenik
13:02 19.09.2016.

E da jos Tomsonu nije zabranjen nastup.........bila bi to jos bolja vece.Ipak je Bulic odpjevao koju zabranjenog pjevaca,prijatelja,moraju se pomagati,istog su svjeto nazora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije