JEDNOGLASNO

Zlatki Gieler 'Kulturna nagrada gradišćanskih Hrvata' za 2023.

Petar Tyran
02.05.2023.
u 17:46

Bila je i dugogodišnja predsjednica Hrvatskog kulturnog društva (HKD) u Gradišću, a sada je njegova počasna predsjednica.

Koordinacijski odbor hrvatskih društava i organizacija iz Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske u izjavi za medije izvijestio je da je Kulturnu nagradu gradišćanskih Hrvata za 2023. godinu dodijelio mag. Zlatki Gieler. “Kulturna nagrada gradišćanskih Hrvata se od 1991. godine dodjeljuje onim ljudima, koji djeluju u korist hrvatskoga jezika, kulture kao i identiteta ove narodne grupe.

Cilj je, da izabrani gremij — najprije je to bio Jour fixe hrvatskih društava i organizacija, a od 2010. je to ponovno oživljeni i reaktivirani Koordinacijski odbor hrvatskih društava i organizacija iz Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske, nagradi najzaslužnije. Kulturna nagrada gradišćanskih Hrvata je na jednu stranu nagrada i odlikovanje kao i znak zahvale za sva postignuća, istraživanja i saznanja u korist gradišćanskih Hrvata. Na drugoj je strani cilj ove nagrade, da ohrabri kulturne djelatnike, aktiviste i znanstvenike, da posebnu pozornost i nadalje posvetu kulturi, kulturnom životu i napretku ove narodne grupe pojedinačno ili u cjelini”, stoji u priopćenju. Isti izvor ističe kako je Koordinacijski odbor ovu nagradu za 2023. godinu jednoglasno dodijelio mag.  Zlatki Gieler na sastanku u Trajštofu u Gradišću, 28. travnja ove godine, za njeno “životno djelovanje na kulturnom, školskom, znanstvenom i društvenom području”.

“Laureat – je pedagoginja i predsjednica Znanstvenog instituta gradišćanskih Hrvata, Trajštof, a dugi niz godina bila je i dopredsjednica FUENA (Federativne unije europskih narodnosti). Osim toga, voditeljica je Crkvenog zbora sv. Lovrenca Trajštof i orguljašica, te tako već desetljećima aktivno doprinosi kulturnom i vjerskom životu u selu. Bila je i dugogodišnja predsjednica Hrvatskog kulturnog društva (HKD) u Gradišću, a sada je njegova počasna predsjednica.

Zlatka Gieler je također zaslužna za uvođenje natjecanja za uöenike “GRAJAM” (Gradišćanska jačka mladih) i Recital, koja sada okupljaju 150 učenika. Za ova natjecanja je HKD primilo Kulturnu nagradu Hrvatskog centra u Beču za mlade naraštaje “Mini-Metron”, a preuzela ju je osobno Gieler, koja je bila i inicijatorica GRAJAM-a. “Kulturna nagrada gradišćanskih Hrvata” je najviša nagrada koju ova autohtona narodna manjina u Austriji dodjeljuje za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta u višejezičnom austrijskom prostoru. Zlatki Gieler će za njene zasluge za gradišćanske Hrvate biti uručena brončana skulptura poznatog gradišćanskohrvatskog kipara Tome Rešetarića. Onaj tko pozna Zlatku i sve što je radila i još uvijek radi za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta u Gradišću i šire, dobro znade da je ovogodišnja “Kulturna nagrada” otišla u prave ruke. Čestitke!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije