Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Zbog umrlih i dijaspore razlika u evidenciji osobnih iskaznica i u biračkom popisu

Veliku pozornost privukla je i razlika od 251 tisuće u broju registriranih birača u odnosu na broj građana koji posjeduju važeće osobne iskaznice
20. rujna 2018. u 09:46 0 komentara 166 prikaza
Izbori
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Manipulacija imenima i prijavama bh. građana za glasovanje poštom, kao i velika razlika između broja građana na središnjem biračkom popisu i broja građana koji po službenim podacima imaju važeće osobne iskaznice, ugrozili su vjerodostojnost izbornog procesa samo nekoliko tjedana uoči održavanja izbora u Bosni i Hercegovini. 

Izbori Generalni konzulat BiH u Chicagu Registrirajte se za glasovanje na predstojećim izborima

Zbog toga je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine jučer donijelo odluku da će uputiti informacije tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i prvi kontingent od oko 150 prijava građana s pratećom dokumentacijom u vezi s prijavama građana koje je netko bez njihova znanja prijavio da glasuju poštom iz inozemstva iako žive u Bosni i Hercegovini. 

Nepotvrđeni listići 

Objašnjeno je da će se pri podnošenju informacije u ovakvim slučajevima uputiti na kršenje više odredbi Izbornog zakona, a koje se odnose na izbornu prijevaru. Do jučer je takvih prijava bilo 277. Građani koje je neko prijavio za glasovanje poštom moći će glasovati na nepotvrđenim glasačkim listićima. No, prije toga, oni koji to nisu već prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu, morat će o tome dati izjavu. 

Glas dijaspore Hrvatski svjetski kongres traži uvođenje dopisnog glasovanja za Hrvate izvan domovine

Središnje izborno povjerenstvo uputit će i instrukciju općinskim izbornim povjerenstvima da prilagode birački popis građana za glasovanje poštom kako bi bio dostupan javnosti i kako bi ponajprije oni koji nemaju mogućnost pristupa provjeri registracije na internetskoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva mogli vidjeti gdje im je biračko mjesto. 

Veliku pozornost privukla je i razlika od 251 tisuće u broju registriranih birača u odnosu na broj građana koji posjeduju važeće osobne iskaznice. Određene provjere pokazat će zašto je razlika tako velika, iako je jasno da se na biračkom popisu mogu naći i osobe koje nemaju osobnu iskaznicu, već putovnicu ili drugi važeći osobni dokument. 

Izbori Kolumna Joze Pavkovića Hrvati u BiH nisu dijaspora. Trebaju li onda glasovati u Hrvatskoj?

Isteka roka osobne iskaznice 

Pretpostavlja se da je posebno izvan Bosne i Hercegovine veliki broj tih građana koji nakon isteka roka do kojeg je važila osobna iskaznica nisu izvadili novu. Središnji birački popis formira se na temelju podataka iz evidencije jedinstvenog matičnog broja, prebivališta i boravišta te osobnih iskaznica. Tako je vjerojatno da se na Središnjem biračkom popisu nalazi i jedan broj umrlih osoba za koje nisu ažurirani podaci.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.