9. REVIJA

Za najljepšu Hrvaticu bori se 20 djevojaka s tri kontinenta

17.06.2022.
u 10:41

Djevojke će nazočiti i 1100. obljetnici krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, gdje će biti predstavljena i kruna kralja Tomislava

Kao da je jučer bila prva Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH, a evo došli smo već do 9. manifestacije. I ove godine Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira ovaj hvalevrijedan događaj koji privlači pozornost javnosti u BiH i Hrvatskoj, a održava se pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad, piše Vecernji.ba.

Sve se stiže

Međutim, bez “letećeg fratra”, oca Zvonke Martića, začetnika ovog projekta teško da bi bilo išta. Karmelićanin, doktor etnologije, prior samostana na Buškom jezeru, čuvar narodnog blaga, znanstvenik... ma nema što nije. Pitamo ga na koji se način ove godine realizira izbor, nakon dvije pandemijske godine kada je u ograničenim uvjetima otac Zvonko ipak uspio realizirati sve kako je naumio. - Još uvijek nije sasvim normalno jer vidi se po ovom kako djevojke ipak imaju jedan strah od putovanja, imali smo nekoliko otkazivanja u zadnji trenutak i to nam je napravilo mali problem, ali ipak smo uspjeli - ponosno nam u uvodu razgovora govori otac Zvonko. Ističe kako se odmah nakon završetka prošle manifestacije krenulo raditi. - Od prošle godine počeli smo sa svim aktivnostima dolaska djevojaka, pa ih imamo 20 iz Južne i Sjeverne Amerike, Europe, tri predstavnice iz BiH. Djevojke dolaze 4. srpnja iz Zagreba - to je jedna skupina, a druge onda iz različitih zemalja koje predstavljaju, odnosno u kojima žive danas. Zatim se 5. srpnja ide u Biograd. Tu će djevojke imati fotografiranje jer završavamo projekte hrvatskih kraljevskih gradova i hrvatske tradicijske odjeće. Znači, povezali smo Nin, Solin, Knin i Tomislavgrad, a sada evo i Biograd, sve hrvatske, kraljevske gradove. Djevojke navečer imaju reviju u kojoj će se prikazati njihova odjeća iz krajeva iz kojih dolaze ili odakle su im roditelji. Uz koncert Đanija Stipaničeva, najavljen je nastup folklorne iz Biograda - ističe otac Zvonko. Sutradan, 6. srpnja, djevojke će posjetiti Kornate, a gradonačelnik Ivan Knez bit će im domaćin. Dan će provesti na izletu, pogledat će Nacionalni park, upoznati se sa znamenitostima, a onda navečer kreću u Tomislavgrad. U Livno dolaze 7. srpnja, u muzej, kako bi pogledali ostale ljepote ovoga grada, praktički će u tom danu vidjeti ljepote Livna i Tomislavgrada. Iste večeri bit će gošće ususret 1100. obljetnici krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju - govori nam otac Zvonko. Upravo taj program bit će jedan od bogatijih.

Nastup Đanija Stipaničeva

- Vrhunac programa bit će predstavljanje krune i povijesnog kostima kralja Tomislava. Dizajn je radila Jasmina Pasek sa Sveučilišta u Osijeku, a krunu je dizajnirao Ilija Skočibušić i kruna je od srebra s pozlatom. U sklopu tog programa nastupit će Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Program će voditi Frano Ridjan. I 8. srpnja je završna večer te revija na kojoj će djevojke predstaviti nošnje, nakit i Ocjenjivački sud proglasit će najljepšu. Dotad će završiti i Facebook izbor za najfotogeničniju pa će djevojka s najviše glasova dobiti repliku tradicijskog nakita Hrvata u BiH, a najfotogeničnija dobit će naušnice Grborez u okolici Livna - zaključuje za Večernji list otac Zvonko Martić. Bez sumnje, i ove godine očekuje nas spektakl.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije