HRVATSKA BRATSKA ZAJEDNICA

Visoko fraternalističko priznanje primila je Bernadette Luketich-Sikaras

Foto: Franjo Bertović
1/3
29.11.2021.
u 16:23

Broji preko dvije tisuće i dvjesto članova a u njegovom se sastavu nalaze i dva ugledna tamburaška zbora: St. George omladinski i odrasli tamburaški ansambl.

Bratske organizacije i udruženja u Americi svake godine biraju ili imenuju osobu godine, koja sa svojim dobrovoljnim radom ili kroz profesiju pridonosi napretku svoje organizacije ili udruženja kojem ta organizacija pripada. Ove godine, ovo visoko fraternalističko priznanje primila je Bernadette Luketich Sikaras, glavna tajnica i blagajnica Hrvatske bratske zajednice u Americi. 

Hrvatska bratska zajednica u Americi vrlo je aktivna u Fraternalističkim aktivnostima i organizacijama Pittsburgha, te okružja (FSGP). Pripada Pensilvanija fraternalističkom kongresu („Pennsylvania Fraternal Alliance“) i Fraternalističkom kongresu Amerike („American Fraternal Alliance“). Kod svečane dodjele ovog priznanja, našlo se je na svečanom banketu 23 zastupnika ovog udruženja, i veleposlanik RH Pjer Šimunović iz Washingtona DC, da bi odali počast slavljenici Bernadette Luketich-Sikaras.

Bernadette Luketich Sikaras rođena je fraternalistkinja, tako da je ovo visoko bratsko priznanje došlo u prave ruke, na ponos Hrvatske bratske zajednice i obitelji Luketich. Kćerka Bernadette - pokojnog legendarnog i dugogodišnjeg predsjednika HBZ-a Bernarda i Marthe Luketich - već od malih nogu susreće se s dobrovoljnim radom i odricanjima da bi se pomoglo drugima, tamburaškom baštinom i hrvatskim tradicijskom običajima, da bi se sačuvali i razvijali korijenje hrvatskih predaka. Dan je uvijek tekao s istim sadržajem: buđenje, odlazak u crkvu i svetu misu, posjete i svirke u hrvatskim domovima i okupljanjima, ljetnim zabavama i školi učenja i sviranja glazbenih instrumenata. A, Bernadette je naučila i vrhunski svira sve zičane instrumente. 

Već u djetinstvu sa svojom sestrom Marlene svira u djevojačkom TS „Bećarice“ i pljeni pozornosti publike. Odličnog je glasa i pravi vitriozo na prim tamburici. Svi Luketići nose u sebi osjećaj dobrotvornosti, duševnog zadovoljstva kad mogu pomoći drugima i, izuzetnu radost kad dovrše jedan od mnogobrojnih humanitarnih pothvata. To su i niti fraternalizma ili bratskog sistema koji je vezao i umrežuje naše Hrvate u iseljeništvu i domovini.

Svečanom banketu i uručenju priznanja prisustvovalo je, uz već spomenuto, mnogobrojno članstvo odsjeka 354 „St. Gerorge“ HBZ-a kojem Bernadette priada i na čijem se čelu nalazi kao odsječna predsjednica. To je ujedno i najmnogoljudniji odsjek u redovima Hrvatske bratske zajednice. Broji preko dvije tisuće i dvjesto članova a u njegovom se sastavu nalaze i dva ugledna tamburaška zbora: St. George omladinski i odrasli tamburaški ansambl. Sve tri državne himne (američku, kanadsku i hrvatsku) otpjevao je Dario Barišić, izvrsnog glasa, uz pratnju St. Geroge tamburice a za glazbeni ugođaj svirao je orkestar „Zabava“ pod ravnanjem Frank Božićevića.

I dok ovo pišem, Bernadette je u posjeti Republici Hrvatskoj, glavnom gradu Zagrebu, predsjedniku vlade RH Andreju Plenkoviću, Hrvatskoj matici iseljenika, Državnom uredu za iseljeništvo Zvonku Milasu, odsjeku HBZ-a 2001 „Frankopan“ u Ogulinu i odsjeku 2002 „Osijek“ HBZ-a u Osijeku. Sve obavlja besprijekorno, s radošću i dragom obvezom, da se susretne s prijateljima i prelijepim adventom u Zagrebu. Ne posustaje! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije