JUBILEJ USPRKOS KORONI

Virtualni 75. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata u Beču oduševio gledatelje diljem svijeta

Bal u Beču
Foto: Petar Tyran, Hrvatski centar, Beč
1/3
07.02.2022.
u 14:15

Kako je rekla Katarina Tyran, moderatorica bala, koja je bila i odgovorna osoba za balski program, “ bez obzira na pandemiju koronavirusa od samog početka nije dolazilo u obzir da ovaj jubilarni 75. bal, draguljastog sjaja, otkažemo.

Jubilarni 75. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata u Beču i ove je godine morao biti održan virtualno. Tako je već drugu godinu zaredom odlučila korona. No, unatoč tome iz poznatog bečkog hotela “Park Schönbrunn” preko You Tube-a emitirana balska svečanost oduševila je na tisuće gledatelja u Austriji i diljem svijeta. Dokaz su brojne čestitke, zahvale i komentari korisnika društvenih mreža, koje pristižu sa svih strana. Nije nevažno spomenuti ni to da je prošlogodišnji, prvi virtualni Hrvatski bal nagrađen Večernjakovom domovnicom u kategoriji „Događaj godine“ u hrvatskom izvandomovinstvu.

Kako je rekla Katarina Tyran, moderatorica bala, koja je bila i odgovorna osoba za balski program, “ bez obzira na pandemiju koronavirusa od samog početka nije dolazilo u obzir da ovaj jubilarni 75. bal, draguljastog sjaja, otkažemo. Zato smo se odlučili da drugu godinu zaredom gledateljima ponudimo prigodni balski paket kako bi kod kuće, uz TV ekrane ili na zaslonima svojih mobitela mogli s nama uživati u balskoj svečanosti”.

A u paketu za “bal na kauču” kako je za Večernji list rekao dugogodišnji glavni koordinator Hrvatskog bala Petar Tyran bio je pjenušac, balsko vino, začin i recept za gulaš koji se tradicionalno jede u sitne jutarnje sate nakon bala u Hrvatskom centru u Beču, te rezervacija ulaznice za sljedeći bal 2023., kupon za tombolu s bogatim nagradama, koje su izvučene uživo u Hrvatskom centru u prvom dijelu programa, kao i poseban dar za žene. “Bal je uživo sniman u Park hotelu Schönbrunn nekoliko dana, kako bi kasnije mogao biti virtualno emitiran”, istakao je Tyran, zahvalivši svima, posebice mladima, na njegovom oživotvorenju. Bal je otvorio Folklorni ansambl "Kolo Slavuj" spletom narodnih pjesama i plesova sa sjajnim koreografijama, kojima su s malim zakašnjenjem zbog korone Koloslavujci proslavili i 50. obljetnicu svog osnutka i djelovanja. Onako kako to samo oni znaju. Dojmljivim koreografijama “Lipa Ana rože trga” i “Rože i klinčaci” u impozantnoj izvedbi muškog dijela ansambla Kolo Slavuj, čime su dali svoj , ne samo visoko umjetnički nego i visoko profesionalni doprinos, obilježavanju 75. godišnjice Hrvatskog bala.

Kako je rekao Petar Tyran, u kulturno zabavnom programu nastupili su i balski orkestar Sigi Feigla iz Graza, prvo započevši s neizostavnim klasičnim valcerom, a potom i s plesnim glazbenim hitovima, kao i glazbene skupine PAX-i iz Gradišća i tamburaški sastav "Koprive" iz mađarskog Petrovog Sela. “Kako se ne bi odstupilo od balske tradicije u ponoć je nastupio glazbeni sastav moliških Hrvata iz Mundimitra u južnoj Italiji KroaTarantata s ponoćnom kvadriljom”, ispričao nam je glavni koordinator bala. Napomenuo je kako je Hrvatski bal bio i dobra prigoda da se promovira sjajna suradnja ansambla Kolo Slavuj s glazbenicima iz Zagreba.

“Prikazani video klip projekta „Kolectrified“ u kojem su poznati zagrebački glazbenici Hrvoje Crnić i Boris Harfman klasičan folklorni repertoar Koloslavujaca preradili i dali mu elektronski glazbeni izričaj, bila je sigurno svjetska premijera. Bolje rečeno pretpremijera, jer je to bilo uoči službenog online predstavljanja ovog projekta, najavljenog za početak veljače. To je u svakom slučaju novi i izuzetno zanimljiv spoj folklora i elektronske glazbe. Ali isto tako i jako zanimljiva izvedba muškog dijela ansambla Kolo Slavuj, u posve novom izdanju”, istakao je, očito balom i njegovim protagonistima vrlo zadovoljan Petar Tyran. Ono što su mediji također zapazili i pohvalili je i “šarmantno” vođenje kroz balski program Katarine Tyran, koja je također vodila i nekoliko prigodnih intervjua. Iz jednog od njih potiče i zanimljiv podatak da se na Hrvatskom balu uživo, na kojem se svake godine okupi preko tisuću posjetitelja popije negdje od 400 do 500 boca pjenušca. Naravno, tome treba pribrojati još i posebno izabrano balsko vino i ostala pića. Dakle, “Na zdravlje” do sljedećeg Hrvatskog bala uživo 2023. U nadi da će to korona napokon dozvoliti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije