SRAMOTNO

Vandalizam u Hrvatskom centru u Beču

Foto: Petar Tyran
1/4
02.07.2022.
u 22:38

Slični akt vandalizma, ali uz manje napravljenu štetu, počinjen je protiv jedne druge manjinske ustanove u Beču 28. travnja ove godine, dan uoči prisjećanja koruških Slovenaca na pogubljenje 13 njihovih boraca protiv fašizma, a kojima su nacionalsocijalisti u Zemaljskom sudu u Beču 1945. godine odrubili glavu.

Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču večeras je medijima poslalo sljedeće priopćenje:

“U noći od srijede, 29. na četvrtak 30. lipnja  nepoznati vandali počinili su očevidni akt vandalizma protiv Hrvatskog Centra, točnije rečeno na zgradi u Schwindgasse 14 u Beču, u kojoj se u podrumu, mezaninu i na 1. katu nalaze prostorije Centra. Između ostalog i Dječji vrtić Viverica i druga hrvatska društva i udruge, kao i Hrvatski akademski klub na 4. katu navedene zgrade”. Isti izvor u nastavku ističe:

“Kada su djelatnice Centra u četvrtak ujutro došle ispred zgrade Hrvatskog centra našle su djelomično skinute ploče i naznake, i to i s lijeve i s desne strane ulaza, kao i djelom iz zida iščupane tablice.  Radi se o ploči s logom i natpisom Centra, te na drugoj strani vanjskog ulaza u podrumske prostorije s logom HAK-a (Hrvatski akademski klub) i HGKD-a (Hrvatsko-gradišćansko kulturno društvo), koja je također bila isto tako do polovice iščupana (vidi slike!). Slučaj je prijavljen policiji kako bi pokrenula službenu istragu.

Foto: Petar Tyran

Slični akt vandalizma, ali uz manje napravljenu štetu, počinjen je protiv jedne druge manjinske ustanove u Beču 28. travnja ove godine, dan uoči prisjećanja koruških Slovenaca na pogubljenje 13 njihovih boraca protiv fašizma, a kojima su nacionalsocijalisti u Zemaljskom sudu u Beču 1945. godine odrubili glavu. Upravo na taj dan su nepoznati počinitelji na lokot ulaznih vrata u Klub slovenskih studentica i studenata u Beču ubrizgali neku ljepljivu masu, tako da nisu mogli ući u svoje prostorije”.

„ U oba slučaja u Beču, kako kod koruških Slovenaca tako i kod Hrvatskog centra očito se radi o vandalskom činu usmjerenom protiv manjinskih zajednica. A protiv toga se moramo odlučno boriti i oštro suprotstavljati”, izjavila je potpredsjednica Hrvatskoga centra u Beču, gradišćanska Hrvatica mag. Terezija Stojšić,  inače bivša austrijska javna pravobraniteljica i bivša treća predsjednica Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije