Isplati se ulagati u mlade iz domovine

Uče njemački jezik kako bi imali više mogućnosti u životu

Napredak
Foto: Snježana Herek
1/5
16.08.2016.
u 12:04

Polaznici ovogodišnje Ljetne akademije istaknuli su kako im je cilj u planiranom vremenu što više poboljšati znanje njemačkog jezika, upoznati druge narode i kulture te se pripremiti za eventualno studiranje ili daljnje obrazovno usavršavanje u inozemstvu

"Ovo je dosad najbrojnija Napretkova Ljetna akademija za srednjoškolce i studente iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te okolnih zemalja regije", rekao je prof. Filip Zloušić, predsjednik bečke podružnice HKD Napredak i glavni organizator 18. akademije koju ovih dana pohađa rekordnih 60-ero mladih.

Učenje njemačkog jezika traje tri tjedna za studente, a dva za srednjoškolce (četiri školska sata dnevno, od ponedjeljka do subote).

Foto: Snježana Herek

"Svim polaznicima osigurali smo prvorazredne uvjete za svakodnevnu prijepodnevnu nastavu", napomenuo je Zloušić i dodao kako je po već uhodanoj tradiciji poslijepodne rezervirano za obilazak Beča i okolice.

Na upit ima li povratnih informacija od bivših učenika i studenata, što danas rade i koliko im je pomogao boravak u Beču, Zloušić je odgovorio: "Nažalost, mi smo volonteri i nemamo nikoga tko sustavno prati što se s njima događa kada odu. No, prema informacijama i telefonskim razgovorima, očito je da su se kući vratili obogaćeni novim saznanjima, informacijama, prijateljstvima i odlukama za svoj budući život. Isplati se ulagati u mlade iz domovine".

Polaznici ovogodišnje Ljetne akademije istaknuli su kako im je cilj u planiranom vremenu što više poboljšati znanje njemačkog jezika, upoznati druge narode i kulture te se pripremiti za eventualno studiranje ili daljnje obrazovno usavršavanje u inozemstvu.

Foto: Snježana Herek

"Svakako planiram upisati nešto u Beču koji je po udaljenosti, povijesti i kulturi blizak Zagrebu. Stoga je moguće istovremeno se okušati u austrijskom poslovnom svijetu i ostvariti kvalitetan privatni život", otkrila je Nermina Terzić, djelatnica Međunarodnog odjela Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske u Zagrebu, dodavši kako je već obavila razgovor za IBM-ov studij financija.

Foto: Snježana Herek

"Njemački jezik je nužnost za svakog tko se u Hrvatskoj želi ozbiljnije baviti pravom. Boravak ovdje nadmašio je sva moja očekivanja", poručio je student prava, Splićanin Jure Radalj.

Foto: Snježana Herek

Iako od malih nogu uči njemački, srednjoškolka Ana Marija Vego iz Mostara tvrdi da od "viška glava ne boli". U Beču joj se sviđa sve osim pisanja domaćih zadaća na što, kako kaže, nije navikla.

Foto: Snježana Herek

Ante Leko, student njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Mostaru već je drugu godinu zaredom polaznik Napretkove akademije.

"Ovdje je sjajno, profesori se trude da što bolje naučimo gramatiku, izgovor i komuniciramo uživo. Sve će mi to dobro doći u budućnosti, jer bi po završetku studija htio raditi u nekoj zemlji njemačkog govornog područja gdje ima više opcija za mlade, a i plaće su daleko veće od onih u domovini", zaključio je Leko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije