Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Tomislav Puškarić novi hrvatski misionar u Amazoniji

Hrvatska salezijanska provincija broji 115 članova (83 svećenika, 32 zavjetovana bogoslova), od kojih dvojica već djeluju u misijama Gane i Ruande dok se devetorica nalaze u inozemnoj pastvi u Njemačkoj
30. rujna 2019. u 19:22 0 komentara 69 prikaza
Foto: IKA
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska salezijanska provincija svetog Ivana Bosca proslavila je 29. rujna u Valdoccu (Torino) vrlo značajan događaj. Naime, u sklopu jubilarne 150. misionarske ekspedicije, čiji početak seže od 1875. godine kada je sveti Ivan Bosco poslao svoje prve misionare u Argentinu, između 36 salezijanaca misionara i 12 sestara Kćeri Marije Pomoćnice koji će biti poslani u 17 zemalja svijeta, nalazi se i jedan Hrvat, salezijanac Tomislav Puškarić koji je odlučio posvetiti svoj život "ad gentes, ad vitam, ad extra" odlazeći u predjele amazonske prašume Venezuele.

Primit će misijski križ Don Luka Pranjić novi je hrvatski misionar u Ekvadoru

Tijekom misnog slavlja, koje je predvodio vrhovni poglavar Salezijanske družbe don Angel Fernandez Artime, sudionici su primili svoj misionarski križ s likom Isusa – Dobroga Pastira koji predstavlja izvanjsko obilježje njihovog misionarskog poziva. Na misnome slavlju sudjelovao je također provincijal don Tihomir Šutalo te bogoslovi Hrvatske salezijanske provincije od kojih su pojedini, zajedno s Tomislavom, proživjeli prve godine salezijanske formacije.

Tomislav Puškarić rođen je 6. ožujka 1980. godine u Karlovcu. Odrastao je u Dugoj Resi te kršćanski stasao u župi blaženog Alojzija Stepinca. Nakon završene srednje škole odlazi na studij inženjerstva informatike u Zagrebu koji uspješno završava. Zatim nekoliko godina radi kao informatičar MUP-a. U salezijansku zajednicu za odgoj zvanja ulazi 2014. godine, završava novicijat i dvije godine filozofije u Rimu nakon koje odgovara na misionarski poziv kojega je osjećao još od svoje mladosti.

Uključite se Misionar Dabo o teškom stanju u Zambiji. Objasnio što bi jednom selu značio mlin za kukuruz

Tomislav je jedan od 29 mladih salezijanaca misionara koji su još u fazi početne formacije (pedagoška praksa ili teologija), šest misionara su svećenici dok je jedan od njih biskup u miru koji je svoje biskupsko služenje vršio u Patagoniji. 

Dakle, nakon završetka svoje službe "nije imao mira" pa se odlučio staviti na raspolaganje Gospodinu kao misionar. Zanimljivo je također da Salezijanska družba broji oko osam tisuća salezijanaca (od ukupno 14 500 članova) koji djeluju u tzv. misijskim zemljama. 

La Plata Nepoznata misionarska djelatnost hrvatskih redovnica u Argentini

Hrvatska salezijanska provincija broji 115 članova (83 svećenika, 32 zavjetovana bogoslova), od kojih dvojica već djeluju u misijama Gane i Ruande dok se devetorica nalaze u inozemnoj pastvi u Njemačkoj.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.