Pečuh

Preko fotelje do očuvanja hrvatskog jezika

Čarobna hrvatska fotelja
Foto: Branka Pavić Blažetin
1/2
20.01.2017.
u 11:08

Zamisao je da fotelja, koja je ujedno i polica za knjige, bude popunjena slikovnicama i knjigama na hrvatskom jeziku, a onaj tko u nju sjedne, tada treba govoriti, čitati ili recitirati hrvatski

Odnedavno se u pečuškome hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i učeničkom domu Miroslava Krleže nalazi "čarobna hrvatska fotelja". Naime, tamo je stigla kao dar Koprivničko-križevačke županije. 

Na području generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu, godina 2016. bila je u znaku aktivnosti Koprivničko-križevačke županije zbog čega je zamjenik župana Ivan Pal darovao "čarobnu fotelju" hrvatskome vrtiću Miroslava Krleže. 

Takva ideja rodila se u glavi konzulice mame Vesne Haluge i odgajateljice Zlate Štric, a izradili su je profesori i učenici koprivničke Obrtničke škole.

Generalna konzulica Haluga kaže da je cilj bio motivirati djecu na slobodniji govor hrvatskim jezikom. 

Zamisao je da fotelja, koja je ujedno i polica za knjige, bude popunjena slikovnicama i knjigama na hrvatskom jeziku, a onaj tko u nju sjedne, tada treba govoriti, čitati ili recitirati hrvatski. 

"Činjenica je da dolazi do sve veće asimilacije i da hrvatska zajednica ulaže velike napore u očuvanje hrvatskoga jezika na svim razinama. Ovaj dar ne može biti ni korisniji ni prikladniji nego što to jest", u svom obraćanju izrazito je osjećajno kazala i odgojiteljica Zlata Štric. 

"Čarobnom hrvatskom foteljom" s radošću se koriste svi polaznici i posjetitelji vrtića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije