Moja Hrvatska postala dio tiskanog izdanja Večernjeg lista

Portal za iseljenike u studenom je zabilježio 1,4 milijuna pregleda

Moja Hrvatska
Foto: Moja Hrvatska
1/5
02.12.2016.
u 22:49

"Ovaj projekt je povijesni medijski iskorak Večernjeg lista u približavanju i međusobnom upoznavanju domovine i iseljeništva"

Prema najnovijim rezultatima Google Analyticsa, Moju Hrvatsku u studenom je posjetio 348.141 jedinstveni korisnik. Potportal Večernjeg lista namijenjen Hrvatima izvan domovine u istom mjesecu zabilježio je i nevjerojatnih 1,401.099 pregleda stranica.

"Iako nam je u pripremi projekta tijekom posjeta iseljeničkim zajednicama postalo jasno da se radi o nepresušnom izvoru zanimljivih, poučnih i neispričanih životnih priča, ipak nismo očekivali toliki medijski interes", rekao je Ivan Ril, urednik ovog portala.

A Moja Hrvatska predstavljena je 22. ožujka 2016., nakon gotovo dvogodišnjeg istraživanja tržišta i rada na projektu.

Foto: PIXSELL

"Prvi smo na valu najnovijeg odlazaka iz domovine započeli s medijskim praćenjem naših ljudi. Tijekom 2014. i 2015. Vecernji.hr objavio je mnogobrojne iseljeničke priče i baš su one često bile najčitanije u danu objave", podsjetio je Ril.

Portal danas, iz prve ruke, prati Hrvate u Chicagu, Canberri, New Yorku, Santo Domingu, Buenos Airesu, Ontariju, Münchenu, Mainzu, Floridi, Bruxellesu, Sao Paulu, Pittsburghu, Beču... Cilj mu je: sačuvati tradiciju, kulturu i običaje, publici prenijeti iskrene životne priče hrvatskih iseljenika, ali ne manje važno, da mlađe generacije sačuvaju hrvatski jezik.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

"U proteklih devet mjeseci pokazalo se da je Moja Hrvatska postala važan društveni izlog za predstavljanje bezbroj dobrih ideja koje danas-sutra mogu prerasti u velike i uspješne projekte u samoj domovini. Razmjena informacija i iskustava korisni su kako za domovinsku tako i za iseljenu Hrvatsku. Ona potiče bolje međusobno razumijevanje, ruši predrasude i čuva opstojnost našeg naroda, kulture i običaja", istaknuo je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Uz to ekipa s portala pripremila je šest 25-minutnih televizijskih emisija o Hrvatima u Chicagu te videolekcije iz hrvatskog jezika koje će posjetitelji portala uskoro moći vidjeti.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

"Projekt Moja Hrvatska povijesni je medijski iskorak Večernjeg lista u približavanju i međusobnom upoznavanju domovine i iseljeništva. Čitateljima u Hrvatskoj otvorio je bogatu riznicu činjenica, priča, sudbina i reportaža o našim ljudima na svim svjetskim meridijanima i paralelama, odnosno o životu, radu i doprinosima te paralelne Hrvatske svojoj domovini i zemljama u kojima žive. Nažalost, taj dio hrvatske povijesti i sadašnjosti do sada je u hrvatskim medijima praćen tek sporadično, zbog čega smo bili svjedoci međusobnog nerazumijevanja i nepoznavanja", potvrdio je Božo Skoko, jedan od suradnika na projektu.

"Svakodnevno donosimo ljudske priče o novom početku u starom životu, ali uvijek s rukom na srcu i mislima u domovini. Večernjakovi dopisnici diljem svijeta spašavaju te priče od zaborava i prate otkucaje hrvatskog bila: od njihanja na brodovima, do leta u prvoj klasi. Sve se već promijenilo, no dvije su stvari ostale iste – domovina i slomljeno srce negdje na pola puta", dodao je Ril i otkrio kako zbog velikog interesa javnosti Moja Hrvatska od danas ima svoju stalnu rubriku u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

A prvu priču ispričala je Mirjana Piskulić, v.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika koja je od samog početka uz svoj, kako sama kaže, najdraži portal.

Foto: Stefana Zrnić

"Na intiman način, pisani rukom ljudi koji iznose vlastita iskustva života u iseljeništvu ili onih koji dobro poznaju iseljeničku povijest, članci na Mojoj Hrvatskoj razbijaju mnoge predrasude. Vrijednost ovog projekta je, matematički rečeno, upravo proporcionalna približavanju svjetova", zaključila je Piskulić.

Komentara 2

Avatar Josip M
Josip M
01:44 03.12.2016.

Citat:Razmjena informacija i iskustava korisni su kako za domovinsku tako i za iseljenu Hrvatsku. Moj odgovor: Čestitam Večrnjaku na toliko čitanosti i sam rado šeram te iseljeničke priče, gdi mi se god pruži prilika.Ali se nemogu s time složiti, daa postoje dvije Hrvatske,domovinska i iseljenička. Iseljenicima je domovinska Hrvatska jedna jedina Matična domovina.

TH
than
01:21 03.12.2016.

Tko otvara portal, to nitko ne moze znaci. Kao sto i ja otvaram neke portale, a nisam drzavljanin te drzave .... Vecinom su to turisti, koji gledaju, kao sto i ja gledam gdje bi mogao, pa odlucujem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije