Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Petru Tyranu 'Zlatno časno odličje' Republike Austrije za posebne zasluge

Tyran je odlikovan “Zlatnim časnim odličjem” Republiku Austrije za njegove posebne zasluge za 40-godišnje uređivanje tjednika “Hrvatske novine” i svoj angažman za gradišćanske Hrvate, jednu od šest autohtonih narodnih manjina u Austriji.
27. listopada 2022. u 11:02 0 komentara 22 prikaza
Foto: Savezno kancelarstvo / Hrvatski centar
Pogledajte galeriju 1/2

Gradišćanski Hrvat Petar Tyran, hrvatski književnik, publicist, društveni djelatnik i glavni urednik tjednika “Hrvatske novine” iz Beča, dobitnik je visokog austrijskog državnog priznanja.

Tyran je odlikovan “Zlatnim časnim odličjem” Republiku Austrije za njegove posebne zasluge za 40-godišnje uređivanje tjednika “Hrvatske novine” i svoj angažman za gradišćanske Hrvate, jednu od šest autohtonih narodnih manjina u Austriji.

Odličje mu je na svečanosti u Uredu saveznog kancelara u Beču uručila austrijska ministrica za medije Susanne Raab. Dobitnik visokog državnog odličja zahvalio je austrijskoj ministrici na hrvatskom jeziku. Ništa čudno za one koji poznaju Petra Tyrana. Neumornog borca za hrvatski jezik u višejezičnom austrijskom prostoru. Jer jezik je, kako uvijek ističe, “uvjet opstanka svake narodne manjine”. Tim više je ovo odličje, došlo u prave ruke i razveselilo sve one koji poznaju “našeg” Petra. A njih je mnogo. Ne samo u Gradišću i Beču nego i izvan Austrije, gdje žive gradišćanski Hrvati. U Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, u Molisi na jugu Italije…. 

Dobro je poznat i omiljen i kod suvremenih hrvatskih doseljenika u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Irskoj i diljem svijeta, u Americi, Kanadi, Australiji…,svugdje gdje se čitaju Hrvatske novine ili gdje je nastupao Folklorni ansambl “Kolo Slavuj”, čiji je i on član.
Naravno, i u Hrvatskoj ga dobro poznaju. Ne samo u državnim institucijama u Zagrebu, vezanim uz hrvatsko iseljeništvo, nego i u Zadru i okolici Zadra, na otoku Ugljanu gdje već desetljećima ljetuje s obitelji i brojnim gradišćanskim Hrvatima.

 | Autor : Savezno kancelarstvo / Hrvatski centar Foto: Savezno kancelarstvo / Hrvatski centar

Jednom je netko rekao “da nema našeg Petra, trebalo bi ga izmisliti”. Inovativan je i kreativan, što se vidi i po Hrvatskim novinama. Puno toga znade i ima hrabrosti reći i napisati, ali i svakome je spreman pomoći. To je očito ključ njegove prepoznatljivosti i omiljenosti, i to ne samo kod gradišćanskih i ostalih Hrvata nego napokon i u austrijskom političkom vrhu.
Upitan što mu znači ovo visoko austrijsko državno odličje Petar Tyran je za “Večernji list” rekao:

“Jako sam ponosan. Ali ovo je ne samo moje odlikovanje nego cijele hrvatske zajednice”. Istakao je kako ga je nominirao njegov prijatelj, književnik i fotograf Peter Paul Wiplinger, koji se također angažira za austrijske narodne manjine i male narodne skupine.
“Važno je da budeš nominiran, jer ako dobiješ odličje ukazao si na potrebu financijskog jačanja danas ugroženih Hrvatskih novina, važnog glasila gradišćanskih Hrvata, koje izlazi već preko 110 godina i ne smije se ugasiti”, to je bio motiv i cilj kojim se je vodio Wiplinger, zatraživši moj pristanak za nominaciju, dodao je Tyran.

“Razmislio sam i pristao. Jer upravo se na saveznoj razini radi na novom austrijskom zakonu o medijima. Izuzetno je važno kako će u njemu biti pozicionirane narodne manjine i manjinski mediji, pa tako i oni od gradišćanskih Hrvata. Možda moje odličje pomogne gradišćanskim Hrvatima. To nam je važno za opstanak Hrvatskih novina, a time i hrvatske pisane riječi i gradišćanskih Hrvata”, pojasnio je.

“Osim toga, sadašnja austrijska vlada sastavljena od narodnjaka (ÖVP) i Zelenih jedina je dosad koja ima sluha za potrebe narodnih manjina i koja nam je povećala subvencije. Posebno su nam Zeleni skloni. Naša manjinska prava su zajamčena Državnim ugovorom iz 1955. godine, pravo na materinski jezik, medije, dvojezične seoske table itd. i naravno da se moraju ispoštovati”, istakao je dobitnik visokog državnog odličja Republike Austrije.

Svakako treba spomenuti da je Tyrana prošle godine nagradila i Pokrajina Gradišće. I to “Srebrnim časnim odličjem” za posebne zasluge za pokrajinu Gradišće i gradišćanske Hrvate. Nagradu mu je uručio u Željeznom (Eisenstadtu) predsjednik austrijske savezne pokrajine Gradišće Hans Peter Doskozil. Dakle ništa nije slučajno, kada se radi o Petru Tyranu. Sve je zaslužio svojim upornim i uspješnim radom. I vječnim smiješkom na licu, i onda kada mu se ne smije, za više gradišćansko-hrvatske interese. U svakom slučaju impozantno: u dvije godine dva visoka austrijska odličja.

Petar Tyran je rođen 1955. godine u Novom Selu na sjeveru Gradišća. U Beču je studirao anglistiku, filozofiju i slavistiku. Od 1983. do 1987. bio je predsjednik Hrvatskog akademskog kluba u Beču, a prethodno i potpredsjednik. Do 1982. godine uređivao je kulturni časopis Hrvata u Gradišću “Pokus”, a od 1983. godine je urednik tjednika “Hrvatske novine”. Također je kurator Hrvatskog centra u Beču i angažiran je na gotovo svim razvojnim i ostalim projektima i priredbama Centra, uključujući Hrvatski bal, kao najveću od njih, a čiji je on glavni koordinator. Desetljećima djeluje i na književnom području i autor je više književnih djela.
I što na kraju reći nego iskrene čestitke našem Petru na više nego zasluženom odličju Republike Austrije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.