Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Online tribina u Wiesbadenu posvećena hrvatskoj knjizi i autorima

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava Hrvatska kulturna zajednica u Wiesbadenu predstavit će izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva kroz zaštitu autorskih prava
22. travnja 2021. u 15:11 0 komentara 34 prikaza
Foto: Hrvatska matica iseljenika

Kulturna zajednica / Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH-Wi) organizira javnu tribinu, u petak, 23. travnja 2021. godine, hrvatskoj knjizi i autorima. Poglavito onima, čiji radovi nastaju u redovima hrvatskih iseljenika ili migranata, javlja Hrvatska matica iseljenika. 

KNJIGA NEDE ROSANDIĆ ŠARIĆ Dirljiva očeva poruka: 'Uzdajte se u Boga, slušajte vašu majku i ostavite svojoj Hrvatskoj do groba vjerne'

Susret će se održati virtualno, online na ZOOM-adresi: https://t1p.de/vziz s početkom u 19:00 sati.

Urednica časopisa Riječ, Nina Pavić-Colić predstavit će posebno izdanje časopisa RIJEČ/Das Word u povodu pripreme za tisak njemačkog izdanja romana autorice Bojane Meandžije: Trči! Ne čekaj me…, u prijevodu Gere Fischera i recenziji Tihomira Glowatzkog.

Svoj rad predstavit će dr. Luka Ilić. Riječ je o knjizi 'Teološka biografija Matije Vlačića Ilirika' u povodu 501. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika.

Mr. Ljiljana Tadić predstaviti će  rad Borisa Škvorca: Andrić i Krleža: poetike i politike – naraciji nacije/nacija i (književnim) prelaženjima granica, u izdanju Matice hrvatske za 2021. godinu.

Hommage u znak sjećanja na nedavno preminule autorice i prevoditeljice Irene Vrkljan i Trude Stamać potvrditi će važnost suvremenog književnog stvaralaštva. Posebnim prilogom Jarilo bit će prikazan proljetni festival Jurjevo / Jarilo kao duhovno nasljeđe iz davnina i njegov odraz u folkloru.

U 94. GODINI U Montrealu preminuo liječnik Krešimir Krnjević, dopisni član HAZU

Tradicija darivanja knjiga, a koja se zasniva na katalonskom običaju, preuzeta je i u rad HKZ/OMH-Wi pod motom: Uzmi jednu – donesi drugu. Sudionici literarne tribine pozivaju se da tog dana daruju knjige  dalje kako bi se uz pisanu riječ, širila i kultura hrvatske pismenosti. Uprava društva HKZ/OMH-Wi poziva sudionike ovogodišnje virtualne tribine da toga dana daruju knjige putem pošte, navodi Hrvatska matica iseljenika. 

 Cilj obilježavanja Dana hrvatske knjige kao i Svjetskoga dana knjige i autorskih prava je promicanje knjige i kulture čitanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.