prepuna dvorana

Održan CroFest u Detroitu: Festivalska priredba nosila naziv 'Život i običaj'

Hrvatski festival u Detroitu
Foto: Franjo Bertović
1/8
20.03.2023.
u 14:45

Kao domaćinu, Hrvatskom folklornom ansambla „Nova Nada“ iz Detroita, pripalo je otvaranje i zatvaranje festivalske priredbe. Na početku „Nova Nada“ izvela je Crikveničke tance, a na završetku Gradišćansku svadbu.

Hrvatski folklorni ansambl „Nova nada“ iz Detroita, MI održava CroFest u ožujku svake godine, već dva desetljeća. Kroz sve te godine, ansamble marljivo i odano radi pod vodstvom izvanrednog umjetničkog i glazbenog direktora Stiv (Steve) Talana na njegovanju i promicanju hrvatske kulturne baštine u ovoj velikoj hrvatskoj naseobini Detroita i susjednog Windsora u Ontariju. Stiv je doista zaljubljenik u kulturu i tradicijske običaje te o tome ne samo da podučava, brine se o glazbi i koreografiji članove kulturno-umjetničkog društva „Nova nada“ već i još nekoliko skupina djece i odraslih u ovom gradu.

Ove godine festivalska priredba nosila je naziv „Život i običaj“ i doista su svi prisutni, u prepunoj dvorani od oko 500 ljudi, uživali to životno putovanje i tradicijske običaje hrvatskog naroda „od jučer i danas“. Zanimljiva i dojmljiva festivalska priredba plijenila je poglede prisutnih te krijepila dušu i srce sa svim tim dragim pjesmama i tamburaškom glazbom, lijepim narodnim običajima, ostavljenim tamo daleko preko atlantskog oceana.

Hrvatski festival u Detroitu
1/8

Na festivalskoj pozornici nastupila su ova kulturno umjetnička društva i izvela vrlo lijepe dvanaestominutne programe: Detroit Tamburitza Orchestra (poznat kao „DTO“), Detroit Star Tamburitzans, Klapa „Kartolina“ iz Windsora, u Ontariju, „Žumberčani“ Tamburitzans iz Clevelanda, OH, „Malina“ Chech Dancers iz Detroita, MI, Adult Tamburitzans Ensemble „St. George“ iz Cokeburga, PA i „Selo“ Ensemble iz Columbus, OH.

Kao domaćinu, Hrvatskom folklornom ansambla „Nova Nada“ iz Detroita, pripalo je otvaranje i zatvaranje festivalske priredbe. Na početku „Nova Nada“ izvela je Crikveničke tance, a na završetku Gradišćansku svadbu.

Za nastavak zabave svirao je Tamburaški sastav „Zadnja stanica“ iz Steeltona za još jedan veseo i zabavni ugođaj. Narodno veselje uz ples i kola, ovog iznimno popularnog sastava, nastavljeno je do 'sitnih' sati. Kroz sve to vidljivo je kako daljnji naraštaji naših doseljenika u Americi i Kanadi čuvaju hrvatske kulturne vrijednosti i u tome vide neopisivo zadovoljstvo i ponos. A kad se svira pjesma „Jedna je Hrvatska“ svi razdragano pjevaju!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije