ZNANSTVENI SKUP

Nova saznanja o 450 godina doseljavanja Hrvata u Novo Selo u austrijskom Gradišću

Foto: Petar Tyran
1/2
26.10.2022.
u 11:24

Skup je otvorio akademik Nikola Benčić svojim izlaganjem na temu “Doseljavanje Hrvata u Novo Selo. Zašto, odakle i tko ih je doveo, odnosno propagirao da dođu”.

Pod naslovom “450 godina doseljavanja Hrvatica i Hrvata u Novo Selo” u  Novom Selu (Neudorfu) u sjevernom Gradišću u Austriji održan je za sve Hrvate važan znanstveni skup o četiri i po stoljeća otkako su Hrvati došli na to područje, nedaleko današnje Slovačke i Mađarske.

Organizator skupa bilo je Društvo za muzej i kulturu (MUK) u Novom Selu, a inicijator znanstvenog okupljanja glavni urednik “Hrvatskih novina”, Novoselac, Petar Tyran.

Skup je otvorio akademik Nikola Benčić svojim izlaganjem na temu “Doseljavanje Hrvata u Novo Selo. Zašto, odakle i tko ih je doveo, odnosno propagirao da dođu”.

“Zanimljiva su bila saznanja kako su dolazili pretežito iz Slavonije i to iz dva razloga: gospodarskih i zbog straha od Turaka, bježeći pred njima. Došavši na to to područje obratili su se grofovima koji su živjeli tada na području današnje Austrije, Slovačke i Mađarska. Oni su ih mamili da dođu, obećavali razne povlastice jer su trebali radnu snagu”, rekao nam je Petar Tyran, jedan od sudionika i govornika na skupu.

Tyran je izlagao o natpisima mjesta, ulica i trgova, “prošetavši” sudionike kroz važna mjesta. Radoslav Janković iz Slovačke je izlagao o tradicionalnim narodnim pjesmama tzv. “jačkama” gradišćanskih Hrvata na sjeveru Gradišća - na”Hatima”, kako kažu Gradišćanci.

“Istraživanjem jačaka Janković je otkrio kako su Hrvati najvjerojatnije naselili čak 420 sela, i to samo u Moravskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.  Dakle područje sjevernije od današnje Bratislave u Slovačkoj. Tu još nije uključeno područje današnje Austrije”, napomenuo je Tyran. Janković je predstavio i svoju zbirku pjesama iz Jandrofa u Slovačkoj “Jandrofski jačkar”. 

Foto: Petar Tyran

Tyran je također istaknuo kako prvi službeni, povijesni dokument u Novom Selu u Gradišću datira iz 1570 godine, te da je 2020. godina uzeta kao okvirna godina za obilježavanje 450 godina doseljavanja Hrvata na to područje. 

“Kako nas je korona omela u obilježavanju te obljetnice, koncept priredbi i koncerata morali smo pomaknuti za kasnije. Neke smo održali virtualno i postigli zapaženi uspjeh. Sretni smo da smo i dvije godine nakon toga mogli održati ovaj simpozij”, rekao je Tyran.
Na znanstvenom skupu je govorio i mladi znanstvenik i glazbenik Filip Tyran. Njegova je tema bila istraživanje novoselskih “jački” istaknutog hrvatskog etnologa i folkloraša Ivana Ivančana.  Herbert Brettl je govorio o poljoprivrednim imanjima “marofima” u - i oko Novog Sela. Alojz Jembrih nije mogao osobno doći, pa je poslao svoje izlaganje na temu “Književno-jezični izvori za proučavanje gradišćanskohrvatskoga jezika sjevernog Gradišća u 19. stoljeću”. O hrvatskim molitvenicima kroz stoljeća među Hrvatima na Hati govorio je Jive Maasz.

Drugi dan znanstvenog okupljanja započeo je ponovno akademik Nikola Benčić izlaganjem o jezičnim reformama Matijaša Laaba i njegovim “Katekizmušom”. Bilo je riječi i o božićnom i novogodišnjem čestitanju u gradišćanskim selima odnosno tradicionalnom “koledanju”, kako je to istražio prof. Georg Holzer. 

Gerhard Baumgartner izlagao je o gradišćanskim Hrvatima pod nacističkom vlašću, s posebnim osvrtom na žrtve nacizma u Drugom svjetskom ratu u Novom Selu.

Koliko je očuvanje hrvatskog jezika važno za opstanak gradišćanskih Hrvata izlagala je mlada znanstvenica iz Beča Katarina Tyran. Ona je govorila o pojavnosti hrvatskog jezika u Novom Selu, njegovoj povijesti, te jačanju svijesti kod gradišćanskih Hrvata o značaju njihovog materinskog jezika.

Kraj skupa obilježilo je izlaganje Wolfdietera Škodlera o “Poljoprivredni i najstarijim poljoprivrednim strojevima u selu”, naravno, uključujući Novo Selo.

Znanstveni simpozij završio je navečer prigodnim kulturnim programom. Za dobru glazbu, ples i impozantni folklorni i tamburaški izričaj pobrinuli su se Folklorni ansambl “Kolo Slavuj” iz Beča i “Hatsko kolo”. Predstavljena je i knjiga “Narodni plesni običaji Gradišćanskih Hrvata - istraživanja i zapisi dr. Ivana Ivančana”.

Znanstveno-kulturno večer obilježio je i “Novoselski kulinarij” primamljivom gastro ponudom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije