Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Nijemci emigriraju zbog ova 2 razloga

Međutim, postoje i negativne posljedice emigracije: za 40 posto iseljenika društveni kontakti su se u inozemstvu malo pogoršali
10. prosinca 2019. u 23:07 3 komentara 2434 prikaza
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Većina njemačkih emigranata odlazi u inozemstvo zbog posla i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Nijemce je susjedna zemlja koja ima njemačko govorno područje, piše Deutsche Welle.

Euri Negativna kamata Njemačke banke počinju štedišama naplaćivati čuvanje novca

Njemački emigranti pretežno su visoko obrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 posto njih ima sveučilišnu diplomu ili su doktori znanosti, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina. To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji veliki dio ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga. „Često se radi o sljedećem koraku u karijeri", rekao je politolog Andreas Ette prilikom predstavljanju rezultata studije u Berlinu. Samo 18 posto ispitanika je odgovorilo da Njemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji.

Bjelovar 'Ako sve ode u pogrešnom smjeru, onda ću jednog dana otići u Njemačku i potražiti neki posao'

Prednosti i nedostaci iseljavanja

Za većinu emigranta odlazak u inozemstvo se isplatio i financijski. „Više od 60 posto ispitanika reklo je da im je neto prihod kućanstva u inozemstvu "bolji" ili "puno bolji" od plaće koju su imali posljednjih mjeseci u Njemačkoj", rekao je Ette. U prosjeku se neto osobni prihod povećao za 1.186 eura mjesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u koje su Nijemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inozemstvu profitirali svi emigranti, a pogotovo oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posljedice emigracije: za 40 posto iseljenika društveni kontakti su se u inozemstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inozemstvu trenutno živi oko četiri milijuna Nijemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom razdoblju oko 130.000 se vrati. Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalificiranih radnika, takozvani „odljev mozgova". Studija pokazuje da je boravak u inozemstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politolog Andreas Ette kaže da bi se prije moglo govoriti o „cirkulaciji mozgova".

Kazne i do 2500 eura U njemačke škole i vrtiće samo cijepljena djeca

Posebno popularna Švicarska

U proteklih deset godina Švicarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nijemaca preselilo je u susjednu zemlju. 127.000 je otišlo u Sjedinjene Američke Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Njemačke je s 5,1 posto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se na primjer iz SAD-a iseljava 0,7 posto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska bilježi visokih 10 posto.

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentrira na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita odredišta u svijetu.

Starica Imovina isključena od provjere Njemačka uvodi osnovnu mirovinu. Evo što to znači za naše ljude

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Wiesbadena radio zajedno sa sociolozima sa Sveučilišta Duisburg-Essen. Anketirano je više od 10.000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su preselili u inozemstvo u razdoblju između srpnja 2017. i lipnja 2018. godine ili su se u istom razdoblju iz inozemstva vratili u Njemačku.

  • Avatar southman
    southman:

    Nijemci emigriraju ma nemoguće !?

  • ????:

    Iz Njemačke emigriraju visokoobrazovani, pametnome dosta. Sad znate da ako mislite ići u Njemačku raditi ne pirstajte na bilo kakvu plaću koja vam možda izgleda visoka prema hrvatskim standardima. Za manje od 5000 eura bruto nemojte ići tamo. A činjenica ... prikaži još! da visokoobrazovani odlaze pokazuje da su plaže premale i da su uvjeti rada za visokoobrazovane osobe vrlo loši, te da njihovi političari uspješno upropaštavaju zemlju, nešto slično kao i naši.