Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatica sudjelovala na Međunarodnom sajmu knjiga u Santiago de Chileu

Akademkinja Štambuk iz čileanske perspektive dala je osvrt na poetski svijet Nicanora Parre, dok je prof. dr. sc. Polić-Bobić objasnila važnost njegova pjesništva u svjetskim razmjerima
17. studenoga 2017. u 08:32 0 komentara 374 prikaza
Promocija
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile
Pogledajte galeriju 1/4

U sklopu Međunarodnog sajma knjiga FILSA u Santiagu, na završnoj večeri 12. studenoga 2017., sveučilišna profesorica hispansko-američke književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mirjana Polić-Bobić predstavila je svoj prijevod na hrvatski jezik zbirke pjesama čileanskog velikana Nicanora Parre. 

Dragica Vukelić Sokolovi u mojoj duši Hrvatica iz Čilea napisala knjigu o životu svog oca: Bio je to najstrašniji rastanak

Događaj je održan u dvorani koja nosi ime Lily Garafulić, slavne čileanske kiparice hrvatskih korijena. Uz prof. dr. sc. Polić-Bobić, pjesnika Parru predstavila je i čileanska akademkinja Patricia Štambuk, ugledna spisateljica i novinarka hrvatskih korijena. 

Akademkinja Štambuk iz čileanske perspektive dala je osvrt na poetski svijet Nicanora Parre, dok je prof. dr. sc. Polić-Bobić objasnila važnost njegova pjesništva u svjetskim razmjerima, utjecaj na hrvatske pjesnike i čitatelje druge polovice 20. stoljeće. Također, približila je proces prevođenja i prilagodbe njegova specifičnog pjesničkog izričaja sa španjolskog na hrvatski jezik.

Prisutnima se obratila i veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu Nives Malenica koja je pozdravila dolazak prof. dr. sc. Polić-Bobić na FILSA-u i istaknula važnost daljnjeg intenziviranja bilateralne suradnje Hrvatske i Čilea u području kulture. U tom je kontekstu navela krajem listopada 2017. potpisan Memorandum o uspostavi lektorata hrvatskog jezika na Sveučilištu Magallanes u Punta Arenasu, što će dodatno pridonijeti približavanju hrvatske zajednice u Čileu s domovinom.

Čile Drugi dom U prvom kabinetu predsjednice Čilea bilo je čak četvero ministara Hrvata Lenka Franulić Žena kojoj se klanjao i Pablo Neruda Lenka Franulić – legendarna čileanska novinarka hrvatskih korijena Antofagasta Mate Zlatar Kako je Hrvat postao kralj limenki u Čileu: Kući je nosio ribu koju nitko nije htio!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.