Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Lijepe Hrvatice na humanitarnoj modnoj reviji u Chicagu

Mnoge djevojke i žene svake se godine s veseljem odazovu ovoj manifestaciji i sudjeluju kao modeli, no najveći pljesak osvojila je gospođa Marica Tomačić
24. listopada 2016. u 19:29 1 komentara 2735 prikaza
Hrvatska žena
Foto: Ana Hrvojević
Pogledajte galeriju 1/16

Davne 1921. godine u Zagrebu je osnovano društvo "Hrvatska žena" s ciljem "pomaganja hrvatskoj sirotinji i katoličkom življu te dobrim Hrvaticama bez imetka". Ovaj pomalo arhaični moto nije se mnogo izmijenio do današnjeg dana. 

Već nekoliko godina nakon osnivanja prvog društva u Zagrebu, 27. siječnja 1929. godine, utemeljeno je društvo "Hrvatska žena, grana br. 1 – Chicago" koje se može pohvaliti izuzetnom aktivnošću. Zamjetan je i hvalevrijedan trud žena okupljenih oko ove ideje, a osobito njihova darežljivost, spremnost na podršku hrvatskim interesima i poticanje domovinskih vrijednosti. 

S tim ciljem održana je i prva modna revija 1990. godine u Chicagu koja otada postaje tradicionalna manifestacija društva na kojoj se prikupljaju znatna materijalna sredstva za pomoć domovini.

Listopad 1990. posebice je važan u povijesti čikaškog ogranka društva "Hrvatska žena". Upravo 25. listopada 1990., predsjednica društva, gospođa Zlata Ivezić došla je na osnivačku skupštinu "Hrvatske žene" u Zagrebu i donijela znakovit povijesni dar koji upućuje na neizbrisivu povezanost domovinske i iseljene Hrvatske: 

– izvorni barjak "Hrvatske žene" 
– grb "Hrvatske žene" 
– 2000 dolara pomoći za početak rada.

U proljeće 1991. godine, kada je za našu domovinu počelo teško povijesno razdoblje, društvo je poslalo prvi kontejner s humanitarnom pomoći. Bio je to početak redovitih akcija – u Hrvatsku je stiglo više od 100 kontejnera i otprilike 10 milijuna američkih dolara u organizaciji čikaškog ogranka društva "Hrvatska žena".

Uz humanitarno djelovanje, ove žene dizale su svoj glas u borbi protiv rata, nasilja te jednostranosti američkih i europskih državnih vlasti.

Uz hrvatske, društvo je pomagalo i mnoge američke socijalne ustanove, kao što su Mercy Home, Children Memorial Hospital, American Red Cross, Misericordia Home i druge.

O njihovu nesebičnom djelovanju i povijesti možete čitati na službenim internetskim stranicama, ali i postati član ove plemenite udruge žena.

Pozdravni govor okupljenima na ovogodišnjoj modnoj reviji uputila je predsjednica "Hrvatske žene", gospođa Nevenka Jurković, a nakon nje i generalna konzulica RH u Chicagu Sanja Lacković. 

Neiscrpnu hrvatsku baštinu promovirali su modeli etno butika "Mara" iz Zagreba, čije su kreatorice Vesna i Marija Milković uz svaki odjevni predmet ispričale kratku priču o tradicionalnim hrvatskim vezovima koji rese svaku od kreacija, a imale su priliku pohvaliti se da ih rado nosi i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Čikaška opera Zajednica stvara predstavu Hrvatska tamburica u čikaškoj operi Željko Mikulčić Od 2010. gubi mu se svaki trag Hrvat nestao u Americi! Navodno mu je propao posao i sada živi kao beskućnik. Jeste li ga vidjeli?

Mnoge djevojke i žene svake se godine s veseljem odazovu ovoj manifestaciji i sudjeluju kao modeli, no najveći pljesak osvojila je gospođa Marica Tomačić, dugogodišnja članica "Hrvatske žene" koja je svojim zavidim držanjem i mladenačkim duhom samouvjereno prodefilirala modnom pistom.

Na manifestaciji je sudjelovala i mlada dizajnerica Dunja Čiček te butik "Generation Bliss" iz Lemonta, a nakon revije bilo je i prigode za kupnju prikazanih odjevnih predmeta.

Tako je s uspjehom obilježena još jedna godina, još jedan susret i još jedna humanitarna akcija hrvatskih žena u dalekom Chicagu.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mobitel20:

    Bravo za hrvatske zene ! Svaka cast !