Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Koncert za pamćenje! Izvedeno 17 božićnih skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja

Taj zahtjevni program i glazbenu mnogoljudnost na pozornici nije lako držati pod umjetničkom kontrolom. No, sigurnom i izuzetno temperamentnom dirigentu Terzi to je pošlo za rukom
16. prosinca 2019. u 03:45 0 komentara 42 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Poklonici zborskog pjevanja uživali su u subotu navečer na koncertu Mješovitog zbora „Otvorena srca“ iz Beča i njihovih gostiju, simfonijskog orkestra „The New Symphony Vienna“, Mješovitog zbora bečkog konzervatorija Richard Wagner te solistica Sare Dragičević (sopran) i Sanje Erceg Vrekalo (mezzosopran), pod ravnanjem mladog Splićanina s bečkom adresom Giuseppea Terze. 

Klapa Tavileo Božićni koncert Hrvatske katoličke misije Düsseldorf

„Otvorena srca“ su zborskim repertoarom različitih žanrova priredili bečkoj publici u koncertnoj dvorani MuTh Bečkih dječaka, jednog od najpoznatijih Dječjih zborova na svijetu, uistinu lijep Božićni koncert pod naslovom „Adeste fidelis“ (Pristupite vjerni).

Koncertu su bili nazočni i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beču Silvio Kus.

Na programu su bile poznate hrvatske i austrijske božićne pjesme te svjetski božićni evergreeni kojima su Zborovi, simfoničari i solisti oduševili nazočne u dvorani. Publika je izvođače nagradila burnim i dugotrajnim pljeskom, a nakon završne pjesme „We wish you s Merry Christmas“ u izvedbi Sare Dragičević uz pratnju Zbora i simfonijskog Orkestra , publika je tražila bis. Na poklon je dobila božićnu pjesmu „Jingle bell rock“ kojom su glazbenici vješto i na vrlo dojmljiv način prenijeli strast za zborsko pjevanje i na publiku.

U bogatom programu ovog koncerta izvedeno je 17 božićnih skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja, od Beethovena i Gounoda preko Berlina, pl. Zajca i Mendelsshna do Mascagnija i Franza X. Grubera. 

Do 20. prosinca 2019. Hrvatski božićni sajam prvi put u Beču. Otvorenje pokazalo kakav je interes naših ljudi

Koncert je počeo Beethovenovim „Stvaranjem Prometeja“ u čast 250. godišnjice rođenja ovog svjetskog glazbenog velikana, koja se slavi sljedeće godine. Izvedene su i poznate melodije poput Berlinove „White Christmas“, Gruberove „Tihe noći“, ali i tradicionalne božićne pjesme „U to vrijeme godišta“, „Svim na zemlji“, Narodi nam se“ itd.

Taj zahtjevni program i glazbenu mnogoljudnost na pozornici nije lako držati pod umjetničkom kontrolom. No, sigurnom i izuzetno temperamentnom dirigentu Terzi to je pošlo za rukom.

„ Pun sam zadovoljstva. Fit back od publike i glazbenika jako je dobar i to me veseli. Imali smo dvije sjajne solistice, Saru Dragičević i profesoricu Sanju Erceg Vrekalo iz Splita, koje su uveličale svojim nastupom naš koncert“, rekao je dirigent Terze nakon koncerta za Večernji list dodavši: „ Uvertirom Prometej otvorili smo koncert i obilježavanje 250. rođendana Beethovena, koji se slavi iduće godine. Izveli smo, između ostalog i uvertiru Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca i Mascagnijev Intermezzo kako bi publika čula i nešto orkestralno kad smo već okupili tako veliki orkestar. Dirljivo je bilo čuti članove zbora bečkog Konzervatorija Richard Wagner, raznih naroda i narodnosti od Japanaca i Kineza nadalje kako pjevaju sa članovima zbora Otvorena srca hrvatske božićne pjesme na našem jeziku što sigurno nije baš lako. Vjerujem da to prijateljstvo koje je nastalo između naša dva zbora će se nastaviti i stvoriti nove prilike za zajedničko muziciranje“.

Već 35 godina Hrvati u Clevelandu otvorili božićnu izložbu. Žele pokazati mladima kako su se nekad slavili blagdani

Terze je istakao kako zbor Otvorena srca postoji već 37 godina i broji 30-ak članova, uglavnom gradišćanskih Hrvata i suvremenih hrvatskih doseljenika.

„Svi smo jako zadovoljni, jer doista je bio lijep Božićni koncert, a to je potvrdila i nazočna bečka publika, njih oko 350 u ovoj prekrasnoj dvorani sjajne akustike pozivajući nas na bis. Probe nisu bile lake, jer treba sve nas glasovno uskladiti. Hvala i našim gostima, među kojima su i Sara i Sanja, koje su uveličali naš nastup“, rekla nam je Maja Epp, predsjednica Mješovitog hrvatskog zbora Otvorena srca iz Beča.

Zadovoljstvo koncertom nije krila ni hrvatska veleposlanica dr. Cvjetković.

„Predivno je bilo čuti tradicionalne hrvatske božićne pjesme i ostale autore i izvođače koji su brojnim nazočnim Hrvatima i njihove austrijskim prijateljima glazbeno približili božićno ozračje“, rekla je za Večernji list hrvatska veleposlanica. 

München Kristina Šop izdaje božićni CD

Organizatori koncerta bili su Hrvatski centar i Zbor „Otvorena srca“ iz Beča u suradnji s Austrijsko-hrvatskim društvom u Beču, Maticom hrvatskom Beč te pokroviteljstvo hrvatskog Veleposlanstva u Austriji. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.