PRAVILA U UVJETI

Kada vaše dijete ima pravo na njemačko državljanstvo?

Njemačka zastava
Reuters/PIXSELL
31.03.2022.
u 12:55

Ovisno o državljanstvu roditelja i mjestu rođenja, za djecu koja žele biti njemački državljani vrijede različita pravila.

Mnogi roditelji, posebno oni koji sami nisu njemački državljani, možda se pitaju pod kojim okolnostima njihovo dijete može steći njemačko državljanstvo. Kako dijete može postati njemački državljanin i koje korake treba poduzeti?

Državljanstvo stečeno od njemačkih roditelja

Prema takozvanom ‘principu podrijetla’, dijete postaje njemački državljanin rođenjem ako su mu majka ili otac – ili oboje – njemački državljani, piše Fenix Magazin.

Ako su roditelji u braku i ako su jedan ili oba roditelja njemački državljani, tada dijete automatski dobiva njemačko državljanstvo.

Ako samo otac ima njemačko državljanstvo i nije u braku s majkom, tada je potrebna potvrda očinstva.

To se može dobiti u lokalnom uredu za socijalnu skrb ili matičnom uredu prije ili nakon rođenja djeteta, uz naknadu od 40 €.

Taj zahtjev se mora ispuniti najkasnije prije nego što dijete navrši 23 godine.

U mnogim slučajevima, dijete roditelja iz različitih zemalja podrijetla bit će registrirano pri rođenju prema stranom državljanstvu drugog roditelja i stoga će imati više državljanstava.

Za razliku od drugih načina da se postane njemački državljanin, dijete koje stječe njemačko državljanstvo podrijetlom može trajno imati dvojno državljanstvo prema važećim pravilima.

Djeca njemačkih roditelja rođena u inozemstvu

Djeca rođena u inozemstvu, čiji je njemački roditelj također rođen u inozemstvu nakon 31. prosinca 1999., mogu steći njemačko državljanstvo samo ako se njihovo rođenje upiše u njemačku matičnu knjigu rođenih u roku od jedne godine. Ako je njemački roditelj rođen prije 31. prosinca 1999. i/ili na teritoriju Njemačke, automatsko stjecanje njemačkog državljanstva podrijetlom se ne mijenja.

Državljanstvo posvajanjem

Posvojeno dijete može steći njemačko državljanstvo ako je jedan od roditelja njemački državljanin u trenutku posvojenja, ako je posvojenje pravomoćno prema njemačkom zakonu i ako posvojeno dijete u trenutku podnošenja zahtjeva za posvojenje još nema 18 godina .

Državljanstvo nakon rođenja u Njemačkoj

Načelo mjesta rođenja primjenjuje se u Njemačkoj od 1. siječnja 2000. Prema tom načelu, čak i ako nijedan roditelj nema njemačko državljanstvo, dijete rođeno u Njemačkoj može postati njemačkim državljaninom, sve dok su ispunjeni određeni uvjetia.

U trenutku rođenja djeteta, najmanje jedan roditelj mora imati prebivalište u Njemačkoj najmanje osam godina, te imati neograničeno pravo boravka ili boravišnu dozvolu. (Međutim, ova pravila će vjerojatno biti liberalizirana pod sadašnjom vladom.)

Neograničeno pravo boravka imaju, na primjer: osobe s dozvolom za naseljavanje ili EZ dozvolom za stalni boravak, državljani EU koji imaju pravo na slobodu kretanja, državljani Islanda, Lihtenštajna ili Norveške koji imaju isti status kao građani EU-a, te turski radnici i članovi njihovih obitelji koji imaju pravo boravka na temelju prava Europske unije na udruživanje s Turskom.

Međutim, za razliku od djece koja državljanstvo stječu od njemačkog roditelja, oni koji svoj njemački status stječu prema načelu mjesta rođenja trenutno moraju birati koji status državljanstva zadržati prije nego što napune 23 godine, pod ‘opcijskom obvezom’.

To znači da, kada dijete navrši 18 godina, od nadležnih tijela dobiva pismo u kojem se od njih traži da odaberu koje državljanstvo namjerava zadržati i obavještava ih o koracima koje trebaju poduzeti da bi dali tu izjavu. Ako ne daju nikakvu izjavu prije 23. rođendana, gube njemačko državljanstvo.

Ali – i to je veliko “ali” – sadašnja „semafor koalicija“ obećala je da će dopustiti da se ima više nacionalnosti, a novi zakon bi mogao doći na snagu već ove godine. To bi značilo da djeca više neće morati birati između dvije ili više putovnica.

Dok se pravila ne promijene, postoje i brojna izuzeća od pravila, uključujući one koji imaju dvojno državljanstvo Njemačke i druge države članice EU-a ili Švicarske, te za one kojima druga država podrijetla ne dopušta da se odreknu državljanstva bez teških ili nerazumnih uvjeta. Države koje trenutačno omogućuju izdavanje državljanstva su Afganistan, Alžir, Eritreja, Iran, Kuba, Libanon, Maroko, Kuba, Libanon, Maroko, Sirija i Tunis.

Državljanstvo putem naturalizacije

Za djecu bez njemačkog roditelja ili koja nisu rođena u Njemačkoj, ostaje mogućnost naturalizacije.

Od 16. godine djeca mogu podnijeti vlastiti zahtjev za njemačko državljanstvo. Prije te dobi, međutim, zahtjev mora podnijeti njihov roditelj ili zakonski skrbnik.

Za djecu mlađu od 18 godina bez vlastitih prihoda, koja su u procesu prijave zajedno s roditeljima, prijava košta samo 51 €. Međutim, ako samo dijete podnese zahtjev za državljanstvo, naplaćuje se puna pristojba od 255 €.

Za djecu mlađu od 16 godina naturalizacija je obično moguća nakon tri godine života u Njemačkoj. Zahtjevi za njemački jezik također se mogu pojednostaviti za djecu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije