ISELJENIŠTVO

Jandroković istaknuo važnost Savjeta za Hrvate izvan RH u očuvanju trajnih odnosa

Patrik Macek/PIXSELL
08.07.2022.
u 13:48

Pozdravio je projekte i programe Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kojima se daje podrška u obrazovnim, znanstvenim, kulturnih, gospodarskim i drugim aktivnostima u cilju pomoći hrvatskom narodu koji živi izvan domovine.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na plenarnoj sjednici vladinog Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske istaknuo je njegovu važnu ulogu u očuvanju trajnih odnosa s hrvatskim iseljeništvom te čestitao na novoizabranom vodstvu.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom predstavnika Hrvata koji žive izvan Hrvatske što pokazuje njihovu predanost nastavku kontinuiranog dijaloga kroz sastanke Savjeta.

Pritom je ukazao na značaj održavanja čvrstih veza s Hrvatima koji žive u zemlji te onima izvan nje, čemu je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman davao izrazitu važnost, priopćeno je u petak iz Hrvatskog sabora.

Govoreći o hrvatskom narodu u susjednim zemljama, posebno je istaknuo zaštitu interesa te borbu za opstojnost, jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao strateški interes Republike Hrvatske.

Vezano za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo izborom hrvatskog predstavnika u srbijanskom parlamentu te naveo da je to bitan korak u snaženju pozicije hrvatskog naroda koji se treba i nadalje nadograđivati.

Pozdravio je projekte i programe Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kojima se daje podrška u obrazovnim, znanstvenim, kulturnih, gospodarskim i drugim aktivnostima u cilju pomoći hrvatskom narodu koji živi izvan domovine.

Jandroković je poručio predstavnicima Savjeta kako Hrvatska, čvrsto integrirana u EU, te prepoznata u međunarodnoj zajednici, treba biti čvrsti temelj i sidro na koje se mogu osloniti u svojem djelovanju. Tome će svakako pridonijeti i skorašnji ulazak Hrvatske u šengensko područje, eurozonu i OECD, rekao je Jandroković.

Za predsjednika Savjeta imenovan je predstavnik hrvatske nacionalne manjine iz Mađarske Ivan Gugan, dok su potpredsjednici predstavnica za Bosnu i Hercegovinu Milijana Glamuzina, predstavnica za hrvatsku nacionalnu manjinu Jasna Vojnić, predstavnik za europsko iseljeništvo Goran Strniša te predstavnik za prekooceansko iseljeništvo Zvonimir Aničić.

Na plenarnoj sjednici Savjeta sudjelovali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, stoji u priopćenju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije