Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatski vjernici u Austriji i članovi HKM Innsbruck oprostili se od mons. Luke Kesedžića, svog župnika i voditelja

Mons. Luka Kesedžić je rođen 1962. godine u župi Odžak u Novom Sadu. Za svećenika je zaređen 1989. godine u Sarajevu, gdje je i završio filozofsko-teološki studij. Prethodno je Osnovnu školu pohađao u Novom Sadu, a srednju u Dubrovniku
27. ožujka 2022. u 14:19 0 komentara 68 prikaza
Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
Pogledajte galeriju 1/5

 Kako je danas izvijestilo veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, u subotu, 26.ožujka članovi Hrvatske katoličke misije (HKM) i hrvatski vjernici u Innsbrucku, glavnom gradu austrijske pokrajine Tirol “dostojanstveno su se oprostili od mons. Luke Kesedžića, svog dugogodišnjeg župnika i voditelja HKM-a. 

Mons. Luka Kesedžić, inače svećenik Vrhbosanske Nadbiskupije, preminuo je 22. ožujka ove godine u 60. godini života (zaređen je 1989. godine). Kako ističe Veleposlanstvo RH u Beču, ispraćaju mons. Kesedžića u Innsbrucku, koji će danas poslijepodne biti pokopan na groblju Novo Selo-Ivankovići, uz prethodnu sv. misu zadušnicu u Odžaku, bio je nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

U izvješću stoji da je veleposlanik Glunčić u svom obraćanju nazočnima istakao “velike zasluge mons. Kesedžića za hrvatsku zajednicu u Innsbrucku i Tirolu, uz naznaku kako je svoj život posvetio radu za Hrvatsku i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, istovremeno gradeći čvrste mostove između austrijske i hrvatske zajednice”. Veleposlanik Glunčić je također istakao veliku podršku mons. Kesedžića hrvatskom Veleposlanstvu u Beču “svih ovih godina, pogotovo u kriznim trenucima repatrijacije Hrvata iz Tirola u domovinu, u prvom valu pandemije koronavirusa 2020. godine”.

“Svetu misu u župnoj crkvi Petrus Canisius u Innsbrucku predvodio je vlč dr. Tomislav Markić ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu u zajedništvu s kapelanom HKM Damjanom Soldom i velikim brojem austrijskih svećenika”, navodi isti izvor.

Mons. Luka Kesedžić je rođen 1962. godine u župi Odžak u Novom Sadu. Za svećenika je zaređen 1989. godine u Sarajevu, gdje je i završio filozofsko-teološki studij. Prethodno je Osnovnu školu pohađao u Novom Sadu, a srednju u Dubrovniku.. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je kapelanom njegove svetosti 8. rujna 2011. godine.

U više od 30 godina svoga svećeništva mons. Kesedžić je bio na raznim službama: župni vikar bio je u Zenici od 1989. do 1990. godine, Komušini od 1990. do 1991., upravitelj samostalne kapelanije u Tarčinu od 1991. do 1994., župnik na Stupu od 1994. do 2003., ekonom Vrhbosanske nadbiskupije od 2003. do 2014. Nakon toga 2014. godine odlazi u Austriju u saveznu pokrajinu Korušku gdje je u biskupiji Gurk-Klagenfurt službovao od 2014. do 2019. godine. I to na župama Eberndorf (2024.-2015.) i Gallizien na jugu Koruške, Abtei i Mochling (2015.-2019.). Nakon toga 2019. godine odlazi u Innsbruck u Tirol za voditelja Hrvatske katoličke misije. To mu je,  nažalost, bila posljednja služba, jer je prerano otišao od nas. Počivao u miru!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.