Poruka sa skupa u Južnoj Americi

Hrvatski iseljenici žele zastupnika u Saboru i lakši put do državljanstva

Bolivija
Foto: Privatni album
10.05.2016.
u 08:55

U roku od 90 dana osnovat će se i poslovna mreža hrvatske dijaspore u regiji, a našoj Vladi predlažu ostvarenje bilateralnih trgovačkih sporazuma sa zemljama regije

"Otvorite nam vrata jer je naše tržište puno veće od tržišta regije", glavna je poruka hrvatskih iseljenika u Južnoj Americi koji su ovih dana iz Bolivije poručili kako žele zadržati povezanost sa zemljom svojih predaka. 

Skup su organizirali utjecajni tamošnji gospodarstvenici Tomislav i Jorge Kuljiš, a stotinjak okupljenih donijelo je deklaraciju s 11 točaka u kojoj se, među ostalim, traži pojednostavljenje postupka dobivanja hrvatskog državljanstva, zastupnik u Saboru te da se na sveučilištima u domovini uvedu upisne kvote za studente iz iseljeništva. Jedan od prijedloga je i omogućavanje online glasovanja zbog velikih udaljenosti od mjesta stanovanja do biračkih mjesta. Želja im je i da Hrvatska gospodarska komora ima svog predstavnika u Južnoj Americi.

U roku od 90 dana osnovat će se i poslovna mreža hrvatske dijaspore u regiji, a našoj Vladi predlažu ostvarenje bilateralnih trgovačkih sporazuma sa zemljama regije.

"U Latinskoj Americi živi oko pola milijuna hrvatskih potomaka, neki su poslovno vezani uz domovinu, a neki to žele postati", kaže Ivan Ivin, poduzetnik koji tek nekoliko godina tamo radi na jačoj povezanosti gospodarstvenika. 

"Osim u gospodarstvu, suradnja se odvija na području umjetnosti i sporta. Prijedlog je i da se uvede besplatan tečaj hrvatskog jezika putem interneta", ističe Branka Bezić Filipović, predstavnica Hrvatske matice iseljenika.

Franjo Kurtović prošle godine je prvi organizirao skup iseljenika u Peruu, gdje je vlasnik nekoliko kompanija na području IT sektora, obrazovanja, bankarskog te građevinskog sektora. Ono što su Lukšići u Čileu, to je Kurtović u Peruu, slažu se mnogi. A i u Hrvatskoj je uložio u jedan nekretninski projekt.

"Rođen sam u Peruu, no imam puno rodbine u domovini, u koju dolazim barem tri puta godišnje. Hrvatska kao da zaboravlja kako ima puno iseljenika koji su u nju spremni ulagati i razvijati gospodarsku suradnju. Vrijeme je da se uz potporu Vlade radi na boljoj povezanosti s dijasporom", dodaje Kurtović.

Zagrepčanin Robert Jakubek dva desetljeća živi u Boliviji. Vlasnik je građevinske tvrtke te dioničar i direktor softverske tvrtke. Ne isključuje mogućnost ulaganja u domovinu, ali boji se birokracije. 

"Igrom slučaja postao sam počasni konzul Republike Hrvatske u Boliviji. Uz čast, to je i obveza. U Santa Cruzu imamo relativno malu, ali vitalnu zajednicu gdje se okuplja tridesetak naših ljudi. Grupu čine osobe od 8 do 80 godina, mladež, zaposleni, poduzetnici i umirovljenici, a imamo i jednog svećenika. Osobno mislim kako je najvrednije da iseljeništvo u domovinu prenese znanost i tehnologiju. U svijetu živi golem broj znanstvenika i istraživača koji mogu relativno brzo, ako se planski radi, unaprijediti razinu obrazovanja na našim sveučilištima, a to bi se onda odrazilo na proizvodnju i konkurentnost", zaključuje Jakubek.

>> EN: Meeting of the South American Croatian Diaspora

Komentara 27

Avatar nula
nula
16:43 10.05.2016.

Samo dijaspora Hrvatsku spasava. Oni imaju lovu, znanje i ljubav prema HR.

Avatar petrolio
petrolio
16:19 10.05.2016.

ako manjine sa 30.000 glasova dobiju čak 8 zastupnika u saboru, isto pravilo treba vrijediti i za iseljenike, tj. dijasporu bar 8 zastupnika

SP
Spezispezi
19:05 10.05.2016.

U Hrvatsku smiju nesto uloziti samo antifasisti sta god to znacilo, ostalima je prolaz zabranjen. Taman cekli od gladi ko sjeverna koreja skojevci nece dijaspori dati blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije