PROMOCIJA

Hrvatska vina u Kanadi: Otvoren je destinacijski dućan LCBO-a u Ontariju

Foto: Hrvatsko veleposlanstvo u Ottawi
1/4
13.06.2022.
u 18:11

U ovom dijelu Ontarija ujedno živi i brojna hrvatska zajednica, a na samom otvaranju dućana prisustvovali su i članovi udruge Kanadsko-hrvatske gospodarske komore iz Toronta, hrvatsko-kanadske poduzetnice iz Girls Drink Wine i Events&Co te brojni poslovni ljudi.

U petak 10. lipnja u Mississaugi u Ontariju, Kanada otvoren je destinacijski dućan LCBO-a (Central European Destination Store). Na policama LCBO-a, otvaranjem ovog dućana na jednom je mjestu, dostupan širi asortiman vina Hrvatske, Austrije, Mađarske i Slovenije u posebnoj kategoriji srednje Europe.

Na svečanom otvaranju uz druge uzvanike i predstavnike diplomatskog zbora dućan je otvorio izvršni direktor i predsjednik LCBO George Soleas. LCBO - Liquor Control Board of Ontario je državna tvrtka u vlasništvu Vlade Ontarija i jedan od najvećih svjetskih kupaca i distributera alkoholnih pića.  

Foto: Hrvatsko veleposlanstvo u Ottawi

U svom pozdravnom govoru Veleposlanik RH u Ottawi gosp. Vice Skračić zahvalio se predsjedniku Soleasu i upravi LCBO na zalaganju, te naglasio da je Hrvatska osim što je u Kanadi prepoznatljiva kao turistička destinacija, jednako tako sve prepoznatljivija kao vinska destinacija: „Veleposlanstvo će nastaviti i dalje raditi na promociji vina ne samo u Ontariju nego i diljem Kanade u sklopu programa gospodarske diplomacije“, istaknuo je g. Skračić te dodao, „Sinergijom uloženog rada naših vinara u proizvodnji izvrsnih vina, upornim plasiranjem istih na kanadskom tržištu tvrtke Croatia Unpacked te uz kontinuiranu potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ottawi rezultirala je otvaranjem ovakvog tematskog dućana.“

U ovom dijelu Ontarija ujedno živi i brojna hrvatska zajednica, a na samom otvaranju dućana prisustvovali su i članovi udruge Kanadsko-hrvatske gospodarske komore iz Toronta, hrvatsko-kanadske poduzetnice iz Girls Drink Wine i Events&Co te brojni poslovni ljudi.

Od uvoznika, ističemo tvrtku Croatia Unpacked koja neumorno zadnjih nekoliko godina radi na uvozu, distribuciji  i edukaciji isključivo hrvatskih vina u Ontariju. Kroz njihov rad i stečeno iskustvo suočeni s preprekama i problemima razvoja tržišta, Croatia Unpacked stupila je u kontakt sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Ottawi koje je u cilju pronalaska rješenja, zadnjih godina održalo brojne sastanke s čelnicima LCBO-a.

Suvlasnik tvrtke Croatia Unpacked g. Saša Muradori pojasnio je: “LCBO kao jedan od najveći svjetskih kupaca i distributer vina i drugih alkoholnih pića od nas je zahtijevao detaljan plan izlaza na tržište te jako konkretne ciljeve plana prodaje i rasta kao pretpostavku za daljnju ozbiljniju suradnju. Uz podršku vinara, trudili smo se opravdati njihovo povjerenje i stvoriti široku ponudu koja bi pokazala bogatstvo autohtonih sorti te karakteristike istih u okviru terroira iz kojih potječu. Portfolio vina za Ontario je osmišljen tako da po prvi put prezentira hrvatska vina kroz prizmu vrsnih, nagrađenih i autentičnih vina proizvedenih od hrvatskih autohtonih sorti. Zadovoljni smo tom odlukom jer jeftina vina koja su se prethodno plasirala na tržište, sada su zamijenjena visoko kvalitetnim vinima i edukacijom koja informira kupce o vinu i nudi potpuno iskustvo uz priču o porijeklu, terroiru, vinifikaciji i specifičnosti autohtonih sorti.“  

Foto: Hrvatsko veleposlanstvo u Ottawi

Veleposlanik RH u Kanadi g. Vice Skračić istaknuo je: „Administrativne prepreke nekad zaista mogu omesti prepoznatljivost kvalitete na tržištu te smo prepoznavši ozbiljnost naših izvoznika kao i odlučnost tvrtke Croatia Unpacked i drugih, krenuli u okviru nadležnosti Veleposlanstva, u razgovore s LCBO-om. U zadnje tri godine održali smo niz sastanaka, kako online tako i uživo, kontinuirano promovirajući te uvjeravajući LCBO u kvalitetu i prepoznatljivost hrvatskih vina. Ponekad nam se činilo da smo napravili dva korak naprijed, pa jedan unazad i sve tako intenzivnim tempom pune tri godine. Zadovoljstvo nam je da je uloženi trud konačno rezultirao ulaskom hrvatskih vina na police LBCO-a što osigurava našim vinima stabilan plasman u Ontariju“.

Nakon vrlo posjećenog i medijski eksponiranog otvorenja LCBO u Mississaugi, g. Muradori komentira: „Ovo je povijesni korak za afirmacija Hrvatske i njenih vina na ovom tržištu. Hrvatska je uvrštena u ključne djelatnosti LCBO-o i po prvi put vinarima su otvorena vrata jednom od najvećih svjetskih vinskih tržišta. Očekivanja LCBO su velika počevši od vinara, vinskih udruga, nas zastupnika, pogotovo od agencije Croatia Unpacked u nastavku izgradnje pozitivne dinamike prodaje kao i redovne promocije i edukacije kupaca i someliera. Vinari i njihova udruženja po uzoru na druge etablirane svjetske vinske regije moraju pratiti dinamiku i pružati podršku koja će osigurati trajni uspjeh na ovom tržištu. Od danas na ovom tržištu imamo čvrste temelje na kojim možemo planski graditi našu priču dalje, a budući uspjesi ovise samo o nama. U ime agencije Croatia Unpacked, želim istaknuti važnost pojedinaca u hrvatskom vinskom sektoru, vinara, vlasnika vinarija te Hrvatsku gospodarsku diplomaciju u Ottawi koji su nas podržavali u dosadašnjim naporima.”

Ovakav tip destinacijskog dućana znači prepoznatljivost kvalitete i pruža stabilnost prezentiranja vina u Ontariju što je svakako veliki uspjeh za hrvatske vinare a ujedno i promociju same Hrvatske kao vinske destinacije bogate vinske tradicije. Najnovijim otvorenjem destinacijskog dućana LCBO je u svoju ponudu uvrstio više etiketa hrvatskih proizvođača iz Slavonije, Istre i Dalmacije.

Veleposlanik Skračić osvrnuo se na dostupnost hrvatskih vina na kanadskom tržištu: „Nekoliko etiketa hrvatskih vina mogu se kupiti u pokrajini British Columbia, gdje B.C Liquer kontrolira uvoz vina u tu pokrajinu. Veleposlanstvo RH u Ottawi, suorganizator je velikog Međunarodnog vinskog festivala u Vancouveru, te za potrebe promocije hrvatskih vina na tom sajmu Veleposlanstvo, u okviru svojih godišnjih kvota, preko Ministarstva vanjskih poslova Kanade ishodi dozvolu za uvoz hrvatskih vina bez carina i poreza. Također, u tijeku su razgovori sa SAQ-om (Société des alcools du Québec) u pokrajini Quebec koja trenutno analizira nekoliko etiketa hrvatskih vina. Nadamo se da ćemo uskoro vidjeti hrvatska vina i na policama Quebeca, a nakon toga i u drugim pokrajinama.“

U dosadašnjim naporima Veleposlanstva RH u Ottawi, u okvirima njihovih nadležnosti,  pruža  se odgovarajuću podrška i svim drugim hrvatskih izvoznicima, koji imaju jasan cilj i želju prezentiranja svojih kvalitetnih proizvoda na kanadskom tržištu. Veleposlanstvo uspješno surađuje i s tvrtkom EuroTrade, u vlasništvu obitelji Pedišić, koja uspješno plasira hrvatske prehrambene proizvode na kanadskom tržištu poput Kraševih, Podravkinih i dr. proizvoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije