Hugo Estigarribia Villasanti Soljančić

Hrvatska u Paragvaju dobila prvog sudskog tumača

Hrvatska u Paragvaju
Foto: Asociación Paraguaya de Croatas
1/6
06.04.2016.
u 14:31

Prošli mjesec Hrvati iz Paragvaja imali su mnogo razloga za slavlje. Budući da još uvijek nemaju vlastite prostorije, okupili su se na zajedničkom ručku kod obitelji Talia u Asuncionu

"Ni kiša nam nije uspjela pokvariti raspoloženje i veselje ponovnog susreta", rekao je Hugo Estigarribia Villasanti Soljančić, predsjednik paragvajske udruge Hrvata.

Već nekoliko generacija Hugove obitelji živi u Paragvaju, a on je jedan od mnogih sunarodnjaka koji se rado prisjeća domovine.

Foto: Asociación Paraguaya de Croatas

Iako se ne zna točan datum, vjeruje se da su prvi Hrvati na ovo područje došli početkom 19. stoljeća.

Prema nekim istraživanjima i prikupljenim dokazima, postoji mogućnost da su se naši ljudi u Paragvaju nastanili i nekoliko stoljeća prije.

"Ova pretpostavka se temelji na otkriću kamenja iz srednjeg vijeka s natpisima na drevnoj glagoljici, s 61 uzorkom tog pisma koji po prilici datira iz šestog stoljeća, a otkriven je u stijenama brda Amambay", dodaje naš sugovornik.

Foto: Asociación Paraguaya de Croatas

Još davne 1889. godine doseljeni Hrvati su u Asuncionu osnovali udrugu Slava Unija koja je služila kao fond za potporu članovima.

Nažalost, tijekom vremena životne prilike i neprilike raspršile su naše ljude po Paragvaju i udruga je otišla u zaborav.

Oko pet tisuća Hrvata i njihovih potomaka rasulo se širom četvrte najmanje naseljene zemlje Južne Amerike.

Zahvaljujući svom podrijetlu, Hugo je neko vrijeme živio u Zagrebu gdje je studirao hrvatski jezik. U domovini danas žive njegova braća koja su ovdje pronašla svoje mjesto pod suncem.

Nakon povratka u Asuncion, junak naše priče odlučio je "uzeti stvari u svoje ruke" i ponovno okupiti paragvajske Hrvate.

Tako je u listopadu 2015. donio povijesnu odluku.

Foto: Asociación Paraguaya de Croatas

"Već u ožujku ove godine registrirali smo udrugu Asociación Paraguaya de Croatas i sada službeno nastavljamo s radom", ističe Hugo, dodavši kako okupljaju ljude svih uzrasta, od djece, unuka Hrvata, do pete generacije njihovih potomaka.

Članovi udruge vuku hrvatsko podrijetlo iz svih regija Lijepe Naše, od Opuzena, Neretve, Krka, Brača, Lopuda, Splita pa sve do Slavonije.

Službeni osnutak bio je samo jedan razlog za okupljanje. Imali su još mnogo toga za proslaviti.

Prošli mjesec Hugo Estigarribia Villasanti Soljančić postao je prvi sudski tumač za hrvatski jezik u Paragvaju.

Vijest je primljena s velikom radošću među tamošnjim Hrvatima jer će im se time znatno olakšati prijevod dokumenata za proces dobivanja hrvatskog državljanstva.

Foto: Asociación Paraguaya de Croatas

Početkom rujna 2015. na Hugovu inicijativu u Asuncionu je otvoren prvi tečaj hrvatskog jezika i kulture gdje naš sugovornik sa svojom sestrom Pamelom Estigarribia Villasanti održava edukaciju, a pomažu im i roditelji.

"Predavanja pripremamo uz pomoć vodiča za učenje jezika. Također se koristimo i video prilozima te drugim prikladnim materijalima koje pronađem na internetu", priznaje predsjednik Udruge Hrvata u Paragvaju koji je nedavno proglašen predstavnikom svoje zemlje pred Hrvatskim svjetskim kongresom.

"Ovo imenovanje je veliki korak naprijed za sve hrvatske potomke. Nadam se da ćemo ojačati povezanost našeg naroda u Paragvaju, ali istodobno mi je velika želja da se za nas čuje u domovini te drugim zajednicama diljem svijeta", zaključio je Hugo.

Iako su tek krenuli s radom, u udruzi već imaju 50-ak članova. S obzirom na veliko zalaganje našeg sugovornika koji je diplomirao međunarodne odnose na Sveučilištu u Paragvaju, nadaju se da će ostvariti odnose Hrvatske s njihovim potomcima.

Komentara 1

HE
hellen3353
16:56 06.04.2016.

Pozdrav mojim Hrvatima u Paragvaju iz suncane Austrije! Lijepo od vas da drzite i dalje do svoje Hrvatske i da je niste zaboravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije