Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatska dijaspora prikupila 220.000 dolara za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji

Inicijativom "Jedna Hrvatska" dosad je prikupljeno više od 220.000 dolara, a sredstvima upravlja Humanitarna zaklada ACAP-a
19. ožujka 2021. u 11:27 0 komentara 112 prikaza
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Tridesetak organizacija iz iseljeništva i Hrvatske udružile su se kako bi pomogle stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji i putem inicijative "Jedna Hrvatska" prikupili više od 220.000 dolara za to područje.   

KRAMARIĆ PRIMIO VEČERNJAKOVU NAGRADU Zbog svojih gena Hrvati će uvijek imati dobrih i pravih sportaša

Inicijativi "Jedna Hrvatska" pridružilo se tridesetak udruga Hrvata iz Australije, Kanade, Čilea, Njemačke, Japana, Slovačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Venezuele te iz Hrvatske, navodi se u priopćenju.

"Pandemija Covid-19 prisilila nas je da počnemo komunicirati putem video konferencija. To je stvorilo priliku za okupljanje Hrvata iz cijelog svijeta jer smo svi željeli pomoći u ublažavanju potresa", rekao je Ivan Grbešić, izvršni direktor Kanadsko-hrvatske gospodarske komore i predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate koji žive u inozemstvu.

"Ovo je prvi put da smo bili svjedoci okupljanja Hrvata iz cijelog svijeta od rata Hrvatske za neovisnost 1990-ih", dodao je Grbešić.

Inicijativom "Jedna Hrvatska" dosad je prikupljeno više od 220.000 dolara, a sredstvima upravlja Humanitarna zaklada ACAP-a.

"To našim donatorima daje mogućnost da transparentno vide kako njihova donacija utječe na ljudske živote. Primjerice, u postupku smo nabave vozila hitne pomoći za Petrinju, aparata za anesteziju za bolnicu u Sisku, kao i zaštitne opreme za dobrovoljne građevinske inženjere “, rekla je Mašenjka Katić, potpredsjednica ACAP-a Zagreb.

DOGAĐAJ GODINE HRVATSKOG ISELJENIŠTVA 2021. Reakcija gradišćanskih Hrvata ponosnih na osvojenu Večernjakovu domovnicu

Osim prikupljanja sredstava, organizacija je pokrenula verziju programa "Pen Pal" iz 21. stoljeća povezivanjem djece u Dječjem domu Vrbina u Sisku s vršnjacima iz dijaspore. Cilj je da djeca uče jedna drugu hrvatski i engleski jezik, ali i da stvore prijateljske veze, dodaje se u priopćenju.

"To je primjer naše predanosti jačanju veza koje čine Jednu Hrvatsku", rekao je Boris Vilić, predsjednik Zaklade ACAP.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.