VRIJEDNA DONACIJA

Hrvatska bratska zajednica u Americi prikupila 150.000 kuna za stradale u potresu

Luka Stanzl/Pixsell
07.01.2021.
u 22:05

Brzo smo se organizirali kako bi pružili pomoć unesrećenima iz daleka i ublažili strahote o kojima su izvještavali mediji u Hrvatskoj i svijetu, kažu iz Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Uvijek u teškim i tužnim trenucima zajedništvo nas veže i duhovno napaja s dodatnom energijom, osvježuje. A zajedništvo Hrvatska bratska zajednica u Americi gaji i potiče već 127 godina. Pomoć unesrećenima i humanitarna potpora su jedan dio temelja ove organizacije Hrvata u svijetu.

Čim je odjeknula vijest o potresu u Sisku, Petrinji, Glini i okolnim mjestima i selima, sa strepnjom smo gledali, slušali i čitali vijesti iz domovine Hrvatske. Sva komunikacijska sredstva su bila u uporabi, kako bi se hrabrila naša braća i sestre u domovini. Ali u isto vrijeme utjehe i molitve za poginule i žive, brzo smo se organizirali kako bi pružili pomoć unesrećenima iz daleka i ublažili strahote o kojima su izvještavali mediji u Hrvatskoj i svijetu. Ta naša mala ali lijepa, i danas prepoznatljiva zemlja u svijetu, ponovno se našla na stranicama mnogih novinskih izdanja, ovdje u Americi, izvijestili su iz Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Izvršni odbor Zajednice u sastavu - glavnog predsjednika Edwarda W. Pazo, glavne tajnice/blagajnice Bernadette Luketich-Sikaras i moje malenkosti Franje Bertovića, vršitelja dužnosti glavnog potpredsjednika - odmah je položio dar od $5,600 i krenuo u akciju prikupljanja pomoći za stradalnike. Naši članovi i prijatelji su se odmah počeli odazivati sa svojim prilozima šireći vijest između svojih obitelji, odsjeka i prijatelja Zajednice. Odaziv je iznad očekivanja. Mnoge osobe javnog života i suradnici odazvali su se pozivu i pomogli, i pomažu, još prije nego je sabirna akcija objavljena u Zajedničaru.    

Ova prva sredstva pomoći u iznosu od 150.000,00 HRK upućena su putem Hrvatskog crvenog križa, organizacije koja se je prva, s državnim vrhovništvom i vojskom našla na uzdrmanom i porušenom terenu te svakodnevno brine o narodu tog kraja. A, svakodnevna i združena pomoć stradalnicima je više nego potrebna u ovom teškom i zimskom vremenu obavijenom s virusom COVIDA. Tako, uz ovog aktivnog i nevidljivog neprijatelja pojavio se je i potres što izaziva još veću opasnost. Kroz sve ove prepreke i tegobe, vesele nas vijesti iz domovine Hrvatske i svijeta, da pojedinci, organizacije svih mogućih predznaka pružaju humanitarnu pomoć i pružaju ruku uljudnosti. A čovjek, čovjeka treba u tuzi i veselju!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije