Naslovnica Vijesti

Hrvatici nakon 50 godina prijeti deportacija iz Australije

Njezina viza poništena je nakon odsluženja posljednje zatvorske kazne, što je rezultat nedavnih promjena australskih zakona
20. ožujka 2017. u 11:30 25 komentara 9738 prikaza
Australija
Foto: Thinkstock

Mirjani Carić iz Brisbanea, koja je u Australiju stigla prije 50 godina kao malo dijete, prijeti deportacija jer joj je zbog presude za dilanje droge i višegodišnjih zatvorskih kazni poništena viza.

Ona bi trebala biti poslana u Hrvatsku iako ovdje nije bila više od pola stoljeća, a svi članovi njezine obitelji nalaze se u Australiji. 

>> Hrvat u Australiji nazvao kobilu po imenima svojih tajnica, a onda je uslijedilo iznenađenje

"Nisam ponosna na svoju prošlost. Ipak je važno istaknuti da nikada nisam provaljivala u tuđe kuće i nikada nisam bila osuđivana za nasilje. Ne tražim da me itko žali zbog moje kriminalne prošlosti", rekla je Carić za ABC Radio, a prenosi SBS.com.au.

Njezina viza poništena je nakon odsluženja posljednje zatvorske kazne, što je rezultat nedavnih promjena australskih zakona. 

Zatvor Jedna od najboljih odluka Tajči o iskustvu u zatvoru Policija St. Gallen Hrvat pobjegao iz zatvora u Švicarskoj

"Sve sam izgubila. Oni me šalju u stranu zemlju gdje ne poznajem nikoga. Ne znam čitati ni pisati taj jezik. Imam 52 godine, što da radim? Što ću biti? Prosjak na ulici? Ostala mi je jedino moja obitelj. Poslati u Hrvatsku znači poslati me u smrt", naglasila je.

Carić nema australsko državljanstvo, a kako njezina obitelj tvrdi, ni hrvatsko.

Stručnjaci upozoravaju da je od kraja 2014. godine i promjene zakona o useljavanju znatno povećan broj poništenih viza i deportiranih useljenika koji nisu bili državljani Australije. 

U posljednje dvije godine deportirano je više od 2300 osoba.

>> Nisu sve iseljeničke priče sretne!

Elipso

  • njofra51:

    došla prije 50. g iz Jugoslavije, nek je tamo pošalju!

  • Sidro123:

    E moja Mirjana to se može desiti samo nemarnim osobama. 50 godina živi u AU i nije se sjetila uzeti državljanstvo, još k tome sklona kriminalu, sada se možeš slikat..

  • elkomadante:

    u 50 godina da ne mozes dobiti drzavljanstvo ?