Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hoće li tko ostati? Iz BiH u Njemačku odlazi sve više medicinskog osoblja

Od 2011. do 2016. godine putem ovog projekta posao medicinske sestre ili tehničara u Njemačkoj je pronašlo oko 400 osoba
23. listopada 2016. u 19:25 10 komentara 4303 prikaza
Transplantacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ne napuštaju liječnici i medicinske sestre samo Hrvatsku. Nije za utjehu, ali i naša susjedna zemlja bori se s istim problemima.

U Njemačku će uskoro iz Bosne i Hercegovine otići još 170 medicinara. Na rujanski natječaj za posredovanje pri pronalaženju posla prijavilo se 200 zainteresiranih osoba, a 170 je zadovoljilo uvjete.

Džejna Hurtić, koordinatorica projekta "Triple win" koji se provodi temeljem sporazuma dvije zemlje o zapošljavanju, za Dnevni avaz je izjavila kako Savezna agencija Njemačke traži poslodavce, a BiH je zadužena za odabir kandidata.

"Sada slijede pripreme za odlazak u Njemačku. U drugoj polovini listopada počet ćemo s besplatnim tečajevima jezika te stručnim seminarom. Tečajeve do stupnja B2 i troškove pripreme za nostrifikaciju diploma snose njemački poslodavci", pojasnila je Hurtić.

Od 2011. do 2016. godine putem ovog projekta posao medicinske sestre ili tehničara u Njemačkoj je pronašlo oko 400 osoba iz Bosne i Hercegovine.

Taj broj je u stalnom porastu.

  • GLADIATOR:

    Jučer ste pisali kako Izetbegović uvozi Arape, mislim daje sve jasno.

  • Deleted user:

    Pa granice su otvorene... Neka svaka država nešto započne s onim što ima. A ne govoriti o tome kako će drugi imati probleme np. ako im dođe previše izbjeglica. Nek se Nijemci brinu o svojim problemima a Bosanci, Hrvati i ... prikaži još! Srbi o svojim. Ali na balkanu vole ljudi više tuđe probleme, tako da njihovi problemi ostaju neriješeni.

  • pjer1963:

    Vecina ce dobiti posao u jednom od brojnih starackih domova.Biti ce im najteze prvih 18 do 24 mjeseca.U tome roku ce ih poslodavac iskoristavati do maksimuma,a kada se snadju naci ce posao u bolnici gdje je puno lakse raditi ali ... prikaži još! ce uvijek osjecati da su samo stranci i za sve ce morati uloziti puno vise energije nego domaci.Prvih nekoliko godina ce cesto ici u Bosnu na godisnji, a nakon nekog vremena i to ce se prorijediti. Pozdrav: Nostradamus!