Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Gospićko-senjski biskup uputio čestitku dijaspori: Kako bismo se svi veselili vašem povratku u domovinu, iako znamo da to nije baš realno

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u božićnoj čestitki iseljenicima zaželio im je da Božić i Novu godinu dočekaju u radosti svoje nutrine i svoga doma te da ne zaborave božićne običaje kraja iz koga su došli
19. prosinca 2019. u 04:39 0 komentara 558 prikaza
Foto: IKA

Dragi naši vjernici izvan domovine!

Dubrovnik Kardinal Puljić otkrio koliko su od 1991. Vrhbosanska nadbiskupija i Banjolučka biskupija izgubile katolika

Želim na poseban način vama čestitati Božić i zaželjeti sretnu Novu godinu jer ste vi dio našeg tijela, našeg naroda, koji je daleko od rodne grude ili od zemlje svojih korijena. Od naše domovinske Crkve nikada niste bili, niti ćete ikada biti zaboravljeni.

Vi niste otišli u tuđinu zato što ste domovinu manje voljeli od nas koji smo ostali živjeti u njoj. Otišli ste jer vas je nevolja otjerala. I pored toga, znamo, da je dio vaše duše i vašeg srca ostao u domovini, a i vi ste u njezinu srcu. Naš narod u domovini je, u ne tako davnoj prošlosti, prolazio teška iskustva stradanja i patnji, a vi ste bili ti koji ste mu tada najviše pomagali. Svi smo u tim patnjama iskusili koliko je vaše srce blizu domovini, koliko je volite i koliko suosjećate s patnjama svoje braće i sestara.

Blase Cupich Blase Cupich Čikaški nadbiskup hrvatskog podrijetla prisjetio se teških obiteljskih trenutaka

I mi suosjećamo s vama koji ste daleko od domovine moleći Gospodina da vas svojim blagoslovom prati tamo gdje jeste da nikada ne izgubite dar vjere koju ste primili i osjećaj pripadnosti svome narodu. Kako bismo se svi veselili vašem povratku u domovinu, iako znamo da to nije baš realno. Znamo također da mnogi od vas imaju itekako jaku nostalgiju domovine, napose oni koji su u njoj rođeni, a nije mali broj ni onih koji nisu u njoj rođeni, ali je u njima eksplodirala želja da se vrate zemlji otaca i pradjedova. Molimo Boga, da ako bi se to jednom ostvarilo, da osjetite s kakvom vas ljubavlju i radošću primamo.

No, budućnost je u Božjim rukama i mi se povjeravamo njegovoj providnosti. U ovom času nam je najveća želja da sve ove božićne i novogodišnje blagdane dočekate i provedete u radosti svoje nutrine i svoga doma. Nemojte zaboraviti božićne običaje kraja iz koga ste otišli. Pričajte o njima svojoj djeci i unucima. Iako se svi ti običaji ne mogu više posve oživjeti u novim sredinama, ali je važno da barem ne nestanu iz sjećanja.

Egidije Živković Egidije Živković Biskup iz Gradišća, od čijih riječi strepe političari u Hrvatskoj, sada je zapjevao

Uz srdačan pozdrav želim svima vama sretan i blagoslovljen Božić te cijelu Novu godinu ispunjenu radošću, mirom i uspjehom u radu.

 

Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.