Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Dvodnevna proslava u Hrvatskoj katoličkoj župi München

Ovogodišnje božićno slavlje imalo je uz duhovni, kulturno-zabavni, i dobrotvorni karakter
12. prosinca 2019. u 14:12 0 komentara 54 prikaza
Foto: IKA

Hrvatska katolička župa München i ove je godine priredila tradicionalnu Božićnu proslavu u Salesianumu i Nikolinje u crkvi sv. Pavla. Dvodnevna proslava, održana 7. i 8. prosinca, bila je ispunjena duhovnim, kulturno-zabavnim, dobrotvornim i pedagoškim sadržajima.

Klapa Tavileo Božićni koncert Hrvatske katoličke misije Düsseldorf

Proslava je, kao i svake godine, okupila brojne obitelji s djecom i mladima, a otvorio ju je predvođenjem pjevanja hrvatske himne fra Marinko Vukman, koji je ujedno moderirao cjelovečernji program. Na početku slavlja sve je prisutne adventsko-božićnim govorom pozdravio župnik fra Petar Klapež potaknuvši slušateljstvo na dobru duhovnu pripravu za Božić.

U prvom dijelu programa izmjenjivale su se recitacije i pjesme. Dječji zbor župe Hrvatski slavuji i orkestar djece i mladih, kojim je dirigirala Andreja Šuman, a koje je pripremala s. Nikolina Bilić, izveli su splet božićnih pjesama, dok su učenici Dopunske nastave u Bavarskoj uz podršku svojih učitelja, Mateje Kocijan, Mirne Živko, Mateje Volarić i Marka Filipovića, nastupili s recitacijama, tako da su ove dvije skupine djece i mladih zajednički sve prisutne uveli u ozračje Božića. Ovom očuvanju vjere, kulturne baštine i njegovanju hrvatskog jezika, na zadovoljstvo svih prisutnih, djeca i mladi su rado dali svoj entuzijastički obol. Nakon prezentiranja hrvatskih božićnih sadržaja nazočnima su se obratili potpredsjednik župnog vijeća Ante Moro, generalni konzul RH u Münchenu Vladimir Duvnjak i konzul BiH u Münchenu Dragan Bagarić, čestitajući svima nadolazeći blagdan Božića. Proslavi su nazočili i ostali članovi hrvatskog konzulata.

Do 20. prosinca 2019. Hrvatski božićni sajam prvi put u Beču. Otvorenje pokazalo kakav je interes naših ljudi

U drugom dijelu večeri nastupili su svi uzrasti djece i mladih, istih namjera, s prezentacijom hrvatskog folklora iz raznih krajeva Hrvatske. Najmanje su folkloraše, koji su svojim izvedbom Božić u selu izazvali udivljenje, uvježbale Marija Šibenik, Anamarija Andrijević, i Spomenka Kramar. Nastup folklorne grupe „Mladost“ s plesom Baranja pripremile su Slavica Tavra, Marija Vrdoljak i Lidija Drvodelić, „Bijele golubove“ s plesom iz Zagorja predvodile su Neda Jakić, Viktorija Blažić i Ana Franjko, koje su ujedno i voditeljice „Bijele Ruže“ koji su izveli kolo iz Slavonije. Folklornu skupinu „Fra Andrija Kačić-Miošić” s plesom iz „Međimurja“, vodile su Ivana Pušić i Jelena Kovač. Svim izvođačima i voditeljima, HKŽ je kroz mikrofon fra Marinka zahvalila na požrtvovnom trudu i radu oko očuvanja hrvatske tradicije.

Oko osam stotina nazočnih uživali su ostatak večeri u plesu kroz pjesme glazbenog sastava Croexpres, a u kratkoj stanci sve je oduševio bend mladih župe. Ovogodišnje božićno slavlje imalo je uz duhovni, kulturno-zabavni, i dobrotvorni karakter. Cjelokupni prihod dobrotvorne tombole, kao trećeg dijela programa večeri, namijenjen je siromašnim obiteljima u Bosni i Hercegovini.

Sutradan, u nedjelju 8. prosinca, nakon svečanog euharistijskog slavlja u prepunoj crkvi St. Paul na Theresienwiese, koju je predvodio župnik fra Petar Klapež, održano je slavlje Nikolinja za najmlađe župljane HKŽ München. Za vrijeme i nakon mise Dječji zbor je pjevao adventske, božićne i nikolinjske pjesme.

Već 35 godina Hrvati u Clevelandu otvorili božićnu izložbu. Žele pokazati mladima kako su se nekad slavili blagdani

Na kraju misnog slavlja župnik fra Petar Klapež pozvao djecu da se okupe oko oltara i dočekaju sv. Nikolu. Njegov ulazak u crkvu i dijeljenje darova pratio je pjesmom dječji zbor „Hrvatski slavuji“ uz pratnju orkestra mladih, kojim profesionalno ravna s. Nikolina Bilić. Uz prigodno slikanje sv. Nikole s djecom i obiteljima, radosnim mališanima je podijeljeno više od 700 darova.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.