Uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Djeca rumunjskih Hrvata prvi put u domovini

Rumunjska - djeca
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
1/3
28.04.2016.
u 09:00

Lucian, Gordan, Ivanka, Marija, Diana i Suzana ovih dana borave kod polaznika OŠ dr. Ivana Merza koje su prošli tjedan ugostili u Karaševu

Dvojezična hrvatsko-rumunjska OŠ Karaševo i OŠ Dr. Ivana Merza iz Zagreba provode međunarodni projekt Merzove misli i naš hrvatski identitet.

Tim povodom su učenici, pripadnici hrvatske manjine iz Rumunjske, prvi put posjetili domovinu svojih predaka. 

Lucian, Gordan, Ivanka, Marija, Diana i Suzana ovih dana borave kod polaznika OŠ dr. Ivana Merza koje su prošli tjedan ugostili u Karaševu. 

Jedna od naših najstarijih zajednica izvan domovine, karaševski Hrvati, posebno štuje blaženog Ivana Merza, što je ujedno i poveznica sa zagrebačkom školom. 

Tijekom ovotjednog druženja učenici su izrazili želju za ponovnim dolaskom, a predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske rekao je kako će i ubuduće podržavati ovakve projekte.

"Ovaj posjet i susret dokaz je kako su naši ljudi, bez obzira gdje i koliko dugo žive, uvijek snažno vezani uz svoju domovinu. Hrvati u Rumunjskoj su naša najstarija dijaspora, no i nakon 600 godina življenja u drugoj zemlji, snažno ističu i osjećaju pripadnost hrvatskom nacionalnom biću", poručio je Zvonko Milas.

Dodajmo na kraju kako danas u sedam rumunjskih naselja živi oko pet tisuća Hrvata.

>> Milas: Moramo imati čvršću suradnju sa zajednicama u iseljeništvu
>> Vojvođanski Hrvati nezadovoljni statusom
>> Hrvatski projekti u Bosni i Hercegovini
>> Milas: Povratak nas veseli, ali i obvezuje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije