Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Don Stojić u Sydneyu: Nas neće spasiti ni politika, ni neka diplomacija

A što se tiče razlika između domovine Hrvatske i Australije, naš sugovornik otkriva...
23. veljače 2018. u 10:10 14 komentara 2393 prikaza
Damir Stojić
Foto: Domovina

Poznati studentski kapelan don Damir Stojić u pratnji četvero mladih iz zagrebačke kršćanske glazbene grupe "Božja pobjeda" završio je svoju drugu dvotjednu australsku duhovnu turneju, piše Domovina.

Baka i djed Hrvatski iseljenici Svi pričaju o baki i djedu u zračnoj luci u Sydneyju. Ovo je njihov životni put

Evo što nam je rekao u Hrvatskom katoličkom centru Sveti Nikola Tavelić u Sydneyu.

"I sam sam odrastao u dijaspori u Kanadi, a jedina razlika između Kanade i Australije je 30 stupnjeva temperature. Sve drugo je isto", naglasio je don Stojić, otkrivši: "Gledam ta lica, taj način govora, vidim stil života... Ovdje se osjećam kao kod kuće". 

A što se tiče razlika između domovine Hrvatske i Australije, naš sugovornik tvrdi: "Ovdje je crkva, kako je osjećam, više kao neki ukras i servis. Razumijem to. Mladi u Hrvatskoj su u drukčijoj poziciji i crkva je u domovini prisutnija u svim područjima života. U Australiji je taj sakramentalni život prisutan, ali ostalo baš i nije".

No, don Stojić vidi svojevrsno buđenje i otvorenost mladih...

"Svi traže Krista pa i australski mladi. U Hrvatskoj je doista u tijeku veliko buđenje mladih i vjere. Ne mogu, a da ne spomenem pokojnog dr. Tomislava Ivančića i fra Zvjezdana Linića. Puno je krasnih mladih svećenika u Hrvatskoj koji tiho požrtvovno rade", napomenuo je naš sugovornik, zaključivši razgovor s Alojzijem Stepincom.

"On je svetac, uskoro će biti i službeno proglašen. Stepinac je naše svjetlo i put jer je spojio sve najbolje u svom narodu. On je trpio, bio je mučenik, no opraštao je i blagoslivljao svoje neprijatelje i jednostavno nema drugog puta. Nas neće spasiti ni politika, ni neka diplomacija, niti neki vanjski prijatelji, nas će spasiti samo snaga vjere. Kardinal Alojzije Stepinac je put koji nam valja slijediti", zaključio je don Stojić.

Cipele Ostali su samo kameni zidovi i vrata Vratila se u Hrvatsku pa nakon 52 godine našla cipele na istom mjestu Brod Kralj rajčica Filmska priča! Hrvat zbog 'spoja' zakasnio na brod pa zauvijek ostao u Australiji Goran Milić Sydney Goran Milić: Postoji iseljenik koji je svoju tvrtku nazvao po psovci...