Prestižna funkcija

Boris Grigić preuzeo dužnost dekana Sjevernoatlantskog vijeća

Boris Grigić
Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
14.08.2017.
u 11:43

To je prvi put da jedan stalni predstavnik Republike Hrvatske preuzima tu važnu, tradicionalnu funkciju.

Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u, veleposlanik Boris Grigić preuzeo je 12. srpnja 2017. godine dužnost dekana Sjevernoatlantskog vijeća od estonskog stalnog predstavnika.

To je prvi put da jedan stalni predstavnik Republike Hrvatske preuzima tu važnu, tradicionalnu funkciju, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

U skladu s praksom koja se uobičajila u prvih dvadesetak godina postojanja Sjevernoatlantskog saveza, a koja je, prema dostupnim podacima, prvi put zapisana 1968. godine, dekan stalnih predstavnika pri NATO-u, između ostalog, čuva tradiciju i prerogative stalnih predstavnika te se brine da se ne krše usvojena pravila postupanja. U posebnim situacijama, kada su glavni tajnik NATO-a ili njegov zamjenik spriječeni, predsjeda sastancima Sjevernoatlantskog vijeća.

U svakodnevnom radu dekan služi kao osoba za neformalni kontakt i prenositelj stajališta i inicijativa između glavnog tajnika i članova Sjevernoatlantskog vijeća te organizira sastanke svih stalnih predstavnika radi konzultacija, zauzimanja stajališta i donošenja odluka o raznim pitanjima od važnosti za rad stalnih predstavnika, glavnog tajnika i Sjevernoatlantskog saveza, objasnili su iz MVEP-a.

Komentara 2

MI
miso
06:30 15.08.2017.

"Boris Grigić preuzeo dužnost dekana Sjevernoatlantskog vijeća". ... Bože, šta je to 'dekan Sjevernoatlanskog vijeće'? ... A tko su dekani preostala tri - Istočnog, Zapadnog i Južnog? Znači, i tamo postoje oni koji su na grbači a da se za njih niti za njihov rada nešto zna!

Avatar sidhara
sidhara
12:42 14.08.2017.

Pa valjda ce sada svi od nas moci nauciti kako se stvara jedna bogata, uspjesna i miroljubiva zemlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije