Veliki pljesak

Biskup upozorio hrvatske političare: Uludo narod vesla ako kapetan spava na kormilu

Egidije Živković
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
07.02.2017.
u 09:11

"Čujem da se iselilo više od sto tisuća Hrvata. Napuštaju hrvatsku plovidbu. Ako se ovako nastavi, Hrvatska će se vrlo brzo potopiti šapatom. Kao uplakana starica bez djece, ona će sjediti sama kraj bisera Južnoga mora, tužno jecajući"

Na 1045. ovogodišnjoj Festi svetog Vlaha u Dubrovniku svetu misu je predvodio austrijski biskup iz Željeznog mons. dr. Egidije Živković, inače gradišćanski Hrvat u 18 koljenu, iz dijaspore stare 500 godina. 

Na simpatičan i pomalo neobičan način predstavio se Dubrovčanima i njihovim gostima pjevajući rodoljubnu himnu gradišćanskih Hrvata "Hrvat mi je otac", koja glasi: "Hrvat mi je otac i Hrvatica mati, a ja sam njeva krv i vijerni sin Hrvat. Za moj hrvatski rod ću živit, ću umrit! Zakriknut ću: hurra! da čuje cijeli svit!"

Njegova razmišljanja izazvala su kod mnoštva okupljenih vjernika pljesak. 

Na misi je bila prisutna i manja grupa gradišćanskih Hrvata koja je u Dubrovnik stigla u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva. Oni su sa sobom ponijeli i zastavu Željezanske biskupije (dijeceze) svetog Martina.

S njima su bili i hrvatski svećenici koji djeluju u Gradišću – vlč. Željko Odobašić i franjevac Bosne Srebrene fra Božidar Blažević. 

U svojoj propovijedi biskup se dotaknuo i trenutačnog egzodusa mladih: "Čujem da se iselilo više od sto tisuća Hrvata. Napuštaju hrvatsku plovidbu. Ako se ovako nastavi, Hrvatska će se vrlo brzo potopiti šapatom. Kao uplakana starica bez djece, ona će sjediti sama kraj bisera Južnoga mora, tužno jecajući: 'Ej, ti tamo Velebite, zaustavi moje dubrovačko dite'. Političari i pastiri! Ugledajte se u kapetana Vlaha. Uhvatite se kormila i navigacije. Vi ste čuvari i kapetani Hrvatske koja se kao stari brod usidrila kraj obala lijepoga Jadrana. Uludo narod vesla ako kapetan spava na kormilu. Probudite se, ode brod ukrivo. Slomit će se, nasukat će se i potopit će se. Kapetane Vlaho, molim te, preuzmi ti kormilo i čuvaj ovaj brod od potopa, a putnike od bure i nevere!"

Komentara 13

DO
dobarsavjet
10:18 07.02.2017.

Mi niti nemamo kormilo, ono je davno otpalo tako da nas voda nosi.

DI
Diesel
11:54 07.02.2017.

Vrijeme je zrelo da se problemi pocnu rijesavati

PO
poluprovokator
13:57 07.02.2017.

Vlada, ministri i zastupnici prodali vesla stranim silama i korporacijama i sad ih uzimaju nazad u najam. Hranu i vodu od veslača pokrali pa preprodaju. Za kormilo postavili podmićenog poslušnika a kao pulena se predsjednica propinje pred pramcem. Brodu se nezna pravi vlasnik jer je nakon pretvorde upisan na off shore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije