Humanitarni događaj

Američki Hrvati u borbi protiv trgovine bijelim robljem. Svake dvije minute uništen je život jednog djeteta

Noteably Nashville
Foto: Privatni album
1/5
11.10.2016.
u 10:41

U Sjedinjenim Američkim Državama prosječna dob prodane djece je 13 godina

Središnji show humanitarnog modno-glazbenog događaja "Noteably Nashville" održan je proteklog vikenda u srcu američkog grada glazbe.

Zvijezda večeri bio je njujorški couture dizajner Sylvio Kovačić, podrijetlom iz Hrvatske.

U sklopu kolekcije "Maestro", Kovačić je s umjetnicom i mladom dizajnericom Marijom Ćurić predstavio i kolaborativne kreacije.

Glazbena pratnja bila je u rukama Tatiane Cameron Tajči koja odnedavno živi i radi u Nashvilleu.

"Posebno sam ponosna na cijelu ekipu jer je ovom humanitarnom događaju dala svoje vrijeme, rad, trud i ljubavi", istaknula je Tajči. Naime, ona je bila posrednica između Sylvija, humanitarne organizacije End Slavery i Sonye Hairston, glavne organizatorice Noteably Nashvillea.

Svake godine ovaj događaj u pet dijelova predstavlja kolekcije međunarodnih dizajnera i radove istaknutih umjetnika.

Večeri su tematski popraćene različitim stilovima: hip hopom, jazzom, gospelom i klasičnom glazbom.

"Još ljetos kad su me sestre Ćurić upoznale sa Sylvijom htjela sam organizirati reviju ekskluzivne kolekcije u Nashvilleu kao dobrotvorni događaj za žrtve nasilja, seksualnog zlostavljanja i bijelog roblja. Privukle su me njegove ženstvene kreacije, pogotovo haljine jer jednostavno odišu dostojanstvom", otkrila je Tajči.

Naša sugovornica se u posljednje dvije godine posvetila radu s organizacijama koje pružaju rehabilitaciju žrtvama seksualnog zlostavljanja, prostitucije i ovisnosti.

Za ovu priliku Tatiana Cameron premijerno je izvela autorsku pjesmu "Free".

Lorraine McGuire, voditeljica razvoja humanitarne organizacije End Slavery Tennessee na kraju programa osobno se zahvalila Tajči i Sylviju.

Hrvatski umjetnik je donirao haljinu "Ljubičasta orhideja" koja će biti prodana na aukciji za procijenjenih 35 tisuća dolara.

Foto: Robert Demo

"Vaš rad nije važan samo u državi Tennessee, nego svagdje u svijetu. Žalosno je da se u 2016. godini još uvijek borimo protiv ropstva. Seksualno i fizičko zlostavljanje je neoprostivo", rekao je Kovačić voditeljici razvoja humanitarne organizacije.

Njegove kreacije nosile su Kelly Clarkson, Demi Lovato i mnoge druge zvijezde. Bio je sudionik velikih modnih događaja u Los Angelesu, New Yorku i Dubaiju. Ističe ga posvećenost detaljima te ljubav s kojom radi svaku kreaciju.

Foto: Robert Demo

Posebno za ovu priliku Sylvio je surađivao s Marijom Ćurić, umjetnicom i dizajnericom iz Osijeka koja već deset godina sa sestrom blizankom Ivanom živi u New Yorku.

Foto: Robert Demo

U zadovoljnoj publici bili su i hrvatski iseljenici: Božica Osborne te Lucija i Dragan Tomas.

"Kada je riječ o velikodušnosti i požrtvovnosti umjetnika u nastojanjima da se mlade žene oslobode okova ropstva i trgovine seksom, naša ekipa se zaista istaknula. Jako smo ponosni na njih, kao Hrvati i ljudi koji se diljem svijeta zalažu za dostojanstvo svakog čovjeka", poručio je Dragan Tomas.

Bijelo roblje i seksualno zlostavljanje veliki je problem s poražavajućim statistikama. Po rastu i zaradi trgovina ljudima je grana kriminala kojoj prednjači samo trgovina drogom.

U Sjedinjenim Američkim Državama prosječna dob prodane djece je 13 godina. Svake dvije minute jednom djetetu je uništen život.

Tennessee je vodeća i najuspješnija država u borbi protiv bijelog roblja. Na samom početku spomenutog problema mnoge organizacije i pojedinci uočili su najbolje načine za rehabilitaciju i pomoć žrtvama pri povratku u normalan život.

Foto: Robert Demo

"Trgovina ljudima i seksualno iskorištavanje je problem o kojem mnogi ne žele razgovarati. Možemo pomoći onima koji su najlakši plijen ako se počnemo suočavati s činjenicama. Također, bitno je mijenjati kulturu podložnu plodnim tlom za rast trgovine seksom", zaključila je Marija Ćurić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije